Олександр Петраков: «Перед фіналом із корейцями я побачив очі своїх хлопців і зрозумів, що все буде добре...»

Головний тренер збірної України U-20 попереднього скликання Олександр Петраков згадав тріумф команди на чемпіонаті світу 2019 року.

Сьогодні, 15 червня виповнюється рік із того часу, коли збірна України U-20 виграла чемпіонат світу. Про деякі моменти тих змагань згадав головний тренер синьо-жовтих Олександр Петраков.

— Олександре Васильовичу, які у вас емоції за рік після перемоги на чемпіонаті світу зі збірною України U-20?

— Таку радість, як тоді була в мене, я бажаю пережити всім українським тренерам. Неймовірні відчуття, коли ти стаєш чемпіоном світу... Це історія, яку завжди приємно згадувати, але зараз уже з'явилася нова мрія — досягти подібних вершин із новою командою.

— Після якої гри на чемпіонаті світу ви зрозуміли, що ця збірна може зайти далеко?

— Спочатку моєю мрією було потрапляння до трійки призерів. Але насправді, напевно, я був би радий і виходу до чвертьфіналу. А що стосується вашого питання, то склалося так, що ми йшли до своєї мети від гри до гри. І коли в півфіналі обіграли італійців, я сказав підопічним, що в жодному разі не можна завершити турнір у ранзі віце-чемпіонів, це буде провалом (посміхається). Але коли перед виходом на матч із корейцями я побачив очі своїх хлопців, зрозумів, що все буде добре...

— Який поєдинок для вас вийшов найскладнішим на турнірі?

— Перший, з американцями. У них було сім-вісім індивідуально сильних виконавців з уже хорошою світовою ціною. Наша команда витягла цей матч на божевільному характері. Ну і, звичайно, не можу не виділити півфінал проти Італії. Із таким азартом, який був у моїх підопічних, і дорослим командам можна обігрувати європейських грандів.

— Хто був лідером тієї збірної України U-20?

— Я не буду когось називати персонально, це буде неправильно. Цю перемогу кували всі, від адміністративного штабу до нападників.

— На батьківщині ваш історичний успіх не залишився поза увагою...

— Привітали нас чудово! Зізнаюся, одразу після фінального матчу, прямо на полі стадіону в Лодзі, Андрій Павелко пообіцяв команді солідні преміальні за перемогу. А в підсумку вийшло, що президент асоціації ще й перевиконав план (посміхається). Ми щиро вдячні керівництву УАФ і за призові, і за той теплий гала-вечір, який організували колективу. Такі миттєвості залишаються в пам'яті назавжди...

— Стежите за своїми колишніми підопічними?

— Доля нас уже розкидала, залишилися тільки приємні спогади, але я стежу за всіма гравцями, іноді ми спілкуємося, адже для мене вони немов діти.

— Чи є якісь новини щодо вашої збірної U-17?

— Чекаємо 17 червня, коли відбудеться відеоконференція Виконкому УЄФА. Є три плани розвитку ситуації. Утім, наш вересневий і жовтневий збори ще ніхто не скасовував. А в листопаді згідно з планом має розпочатися нова за форматом кваліфікація Євро. Нам цікаво буде зіграти в елітному класі, із кращими збірними континенту.

Але зараз головне — здоров'я. А після відновлення змагань бажаю українським командам успіху, і щоб головна команда країни порадувала нас своїми результатами на Євро у 2021 році.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
12.01.2023 17:00

УАФ та Олександр Петраков: взаємна подяка за роботу

Українська асоціація футболу припиняє співпрацю з головним тренером на...

09.10.2022 15:24

Олександр Петраков: «Боятися нікого не треба. Боротьба попереду, мотивація буде на найвищому рівні»

Головний тренер збірної України Олександр Петраков прокоментував підсу...

28.09.2022 01:42

Олександр Петраков: «Не вистачило реалізації. Коли є моменти, треба забивати...»

У заключному матчі Ліги націй-2022/2023 збірна України зіграла внічию...

26.09.2022 13:21

Олександр Петраков: «Ми дуже хочемо завтра реабілітуватися й піднятися в Лігу А»

Напередодні матчу Ліги націй із Шотландією головний тренер національно...

Підписатися на новини