Відбувся перший в Україні матч «без глядачів» із маленькими вболівальниками. Хронологія подій

22 лютого в Україні відбувся матч 19-го туру УПЛ «Динамо» (Київ) — «Ворскла» (Полтава). Цей матч через неналежну поведінку вболівальників київського клубу на одному з попередніх поєдинків мав пройти без глядачів. Але завдяки рішенню Виконкому УАФ, ухваленому у грудні 2019 року, на ньому були присутні 568 дітей віком до 14-ти років. Пропонуємо згадати хронологію подій, які передували цій грі.

21 листопада 2019 року. Контрольно-дисциплінарний комітет Української асоціації футболу, розглянувши інциденти, що мали місце під час поєдинку 14-го туру УПЛ «Шахтар» — «Динамо», визначив, що ФК «Динамо» проведе один домашній матч без глядачів (плюс один матч без глядачів умовно з випробувальним терміном до кінця сезону-2019/2020) та має внести обов’язковий грошовий внесок у розмірі 500 тис. грн.

16 грудня 2019 року. Виконком Української асоціації футболу затвердив Регламент інфраструктури стадіонів та заходів безпеки проведення змагань з футболу. Під час обговорення президент УАФ Андрій Павелко наполіг, щоб до регламенту було включено норму УЄФА про те, що матчі, які вирішено проводити без глядачів, можуть відвідувати діти до 14-ти років у належному супроводі дорослих. Ця норма не є обов'язковою, і її використання УЄФА покладає на розсуд національних асоціацій. Більшістю голосів членів Виконкому УАФ цю норму, якої наразі дотримуються не в усіх країнах Європи, було включено до регламенту.

Фото Володимира Раснера

Січень 2020 року. Після друку регламент із новою для України нормою відправили в клуби та опублікували на офіційному сайті УАФ.

6 лютого 2020 року. Відбулося засідання Апеляційного комітету Української асоціації футболу, на якому було розглянуто апеляційну скаргу ФК «Динамо» (Київ) на рішення Контрольно-дисциплінарного комітету УАФ від 21 листопада 2019 року.

Розглянувши апеляційну скаргу, що надійшла від ФК «Динамо» на рішення КДК, Апеляційний комітет УАФ вирішив відмовити в її задоволенні в повному обсязі.

ФК «Динамо» (Київ) було повідомлено, що клуб може оскаржити дане рішення у Спортивному арбітражному суді (CAS) у м. Лозанна згідно зі встановленою процедурою. Але «Динамо» цим правом не скористалося.

11 лютого 2020 року. У Будинку футболу відбувся навчальний семінар для делегатів УАФ, офіцерів безпеки футбольних клубів та представників Нацполіції, на якому були присутні й представники київського «Динамо». Під час семінару окремо було акцентовано увагу всіх учасників на появі норми, яка дозволяє вперше в історії українського футболу запрошувати на матч, що проводиться «без глядачів», дітей до 14-ти років. Але було наголошено, що при цьому клуб, який хоче скористатися новою нормою регламенту, має узгодити свої дії з Комітетом УАФ з питань стадіонів та безпеки проведення змагань.

14 лютого 2020 року. До Української асоціації футболу звернувся ФК «Динамо» (Київ), який у листі за № 69 від 14.02.2020 за підписом першого віце-президента клубу Віталія Сівкова повідомив, що вхід на матч буде дозволено «дітям-учням футбольних шкіл міста Києва віком до 14-ти років у супроводі батьків та педагогів».

Фото Володимира Раснера

Даним листом клуб фактично в ультимативній формі повідомив УАФ про заплановані ним дії з допуску на матч окремої категорії вболівальників (у тому числі їхнього супроводу) на підставі ст. 26 Регламенту інфраструктури стадіонів та заходів безпеки проведення змагань з футболу, хоча в пункті є) даної статті чітко йдеться про те, що питання супроводу погоджується Комітетом УАФ з питань стадіонів та безпеки проведення змагань. Також із невідомих УАФ причин клуб обмежив коло дітей віком до 14-ти років, яких мав намір запросити на матч, виключно учнями футбольних шкіл міста Києва, хоча мав право запросити й учнів загальноосвітніх шкіл та узгодити з УАФ механізм їхнього супроводу.

17 лютого 2020 року. До ФК «Динамо» (Київ) був відправлений лист Комітету УАФ з питань стадіонів та безпеки проведення змагань, в якому комітет, виходячи з інформації, яку надав ФК «Динамо» (Київ), давав згоду на запрошення на матч «дітей-учнів футбольних шкіл міста Києва віком до 14-ти років» та наводив роз’яснення щодо процедури супроводу цих дітей дорослими.

20 лютого 2020 року. УАФ отримала від ФК «Динамо» (Київ) лист за № 89 від 18.02.2020 за підписом віце-президента Андрія Мадзяновського, в якому клуб просив пояснити, чому УАФ «забороняє присутність на трибунах учнів загальноосвітніх шкіл та посилається на норми закону, яких не існує». У відповідь Комітет УАФ з питань стадіонів та безпеки проведення змагань пояснив, що в попередньому рішенні комітету не йшлося про заборону відвідування матчу учнями загальноосвітніх шкіл. Також клубу було запропоновано безкоштовну допомогу юристів УАФ для коректного трактування чинних законів та регламентних норм.

21 лютого 2020 року. За день до поєдинку на стадіоні «Динамо» ім. Валерія Лобановського відбулася робоча нарада представників клубу та офіційних осіб матчу (делегат та офіцер безпеки), на якій представники «Динамо» передали Комітету УАФ з питань стадіонів та безпеки проведення змагань списки дітей-учнів футбольних шкіл міста Києва та осіб, які мали їх супроводжувати на гру.

22 лютого 2020 року. У день матчу на стадіоні «Динамо» ім. Валерія Лобановського відбулася передматчева нарада, на якій представники «Динамо» повідомили, що надрукували 4000 квитків для відвідування поєдинку дітьми за попередньо узгодженими списками.

Фото Володимира Раснера

Таким чином, можна констатувати, що завдяки ініціативі президента УАФ Андрія Павелка та рішенню Виконкому УАФ в Україні відбувся перший матч, який мав би де-юре пройти без глядачів, але де-факто пройшов із глядачами. Дуже хотілося б, аби необхідність використовувати норму запрошення на матч «без глядачів» дітей до 14-ти років в українських клубів не виникала взагалі. Але якщо все ж таки подібна потреба з’явиться, є надія, що непростий досвід з організації першого такого поєдинку в нашій країні буде корисним.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
29.02.2024 18:44

КДК УАФ розгляне справу щодо участі в матчі «Олександрія» — «Шахтар» незаявленого футболіста

4 березня 2024 року відбудеться засідання Контрольно-дисциплінарного к...

29.09.2023 18:30

Офіційно. Рішення Контрольно-дисциплінарного комітету Української асоціації футболу

Контрольно-дисциплінарний комітет УАФ ухвалив низку рішень, зокрема:...

31.08.2023 15:41

Офіційно. Рішення Контрольно-дисциплінарного комітету Української асоціації футболу

На своєму засіданні Контрольно-дисциплінарний комітет Української асоц...

12.08.2023 17:01

Офіційно. Рішення Контрольно-дисциплінарного комітету Української асоціації футболу

На своєму засіданні Контрольно-дисциплінарний комітет УАФ ухвалив низк...

Підписатися на новини