Мирон Маркевич: «Ми маємо підстави розраховувати на успіх збірної України на Євро-2020»

Минулий рік був одним із найвдаліших в історії футбольної України. Про це свідчать результати наших збірних на європейських і світових змаганнях. Про свої враження від перемог та про перспективи в новому році розповів голова Комітету національних збірних команд УАФ Мирон Маркевич.

— Мироне Богдановичу, яким залишиться у вашій пам'яті 2019 рік для нашого футболу?

— Найяскравішим та барвистим. Збірна U-20 виграла чемпіонат світу! Головна команда країни вийшла до фінальної частини Євро-2020. А дві юнацькі збірні, U-17 та U-19, пробилися до елітного раунду чемпіонату Європи. Результат на п'ятірку! Прикро, що «молодіжка» не зовсім вдало стартувала у відборі до Євро. Однак я вже говорив, що Руслану Ротаню було непросто, оскільки в повному складі команда зібралася лише напередодні офіційних матчів. Але я, як і раніше, упевнений, що з Ротаня вийде хороший фахівець.

— Від національної збірної ви очікували такої спритності?

— Перед відбором у мене був стриманий оптимізм, але команда Андрія Шевченка проявила себе в усій красі. Мало того, що наша збірна обійшла в турнірній таблиці чемпіонів Європи, португальців, так ще й усю дистанцію кваліфікації було пройдено без поразок. Молодці!

— Чого ви чекаєте від 2020 року?

— Насамперед хотілося б, щоб головна команда країни якомога вдаліше виступила на чемпіонаті Європи.

— Напередодні жеребкування фінальної стадії Євро ви говорили, що бачите збірну України щонайменше у чвертьфіналі. Ваші очікування залишилися незмінними?

— Так. Гра синьо-жовтих дає привід для оптимізму. Команда в нас молода, навчена, мотивована, тому не буде нічого надприродного, якщо ми побачимо її серед восьми кращих збірних континенту.

— Два суперники по групі вже відомі.

— Звичайно, у Нідерландів дуже сильна збірна, за Рональда Кумана команда суттєво додала, її гравці виступають у топ-клубах, тим більше й матч проти цього суперника відбудеться в Амстердамі. Але це футбол, і ми теж маємо право розраховувати на успіх, незважаючи на всі переваги господарів.

Про Австрію я зараз щось конкретне не скажу, але, з огляду на те, як наш суперник пройшов відбірний турнір, вважаю, Україна щонайменше не поступається австрійцям.

— Якого суперника краще отримати із четвертого кошика?

— Ясна річ, що не хотілося б збірну Румунії, оскільки в неї буде бонус у вигляді рідних стін, а із четвірки Грузія, Північна Македонія, Косово й Білорусь, думаю, не так важливо, хто стане опонентом.

— Не менш насиченим обіцяє бути рік і для юнацьких збірних країни. Як клуби, зокрема, гранди, мають намір відпускати своїх футболістів?

— Без найсильніших складів на щось розраховувати важко. Не може першість країни стояти вище національних інтересів. Виклик до збірної — це ж і реклама для клубів. Вони самі повинні це розуміти. Тому хочеться сподіватися, що з порозумінням усе буде добре.

— Навесні збірна U-19 у групі з Англією, Данією та Латвією посперечається за єдину путівку на Євро. Складно буде команді Олега Кузнецова?

— Неймовірно складно. Проте надії ніхто не втрачає. Потрібно налаштовуватися тільки на перше місце. Кузнецов давно працює із цими хлопцями, тому вони знають свою справу.

— Олександру Петракову з його збірною U-17 буде легше, враховуючи, що в суперниках будуть Греція, Туреччина й Білорусь і те, що до фінальної частини чемпіонату Європи, окрім переможців восьми груп, виходять ще й сім кращих других команд?

— Олександр Петраков підняв планку для всіх збірних. Він — досвідчений фахівець, уміє працювати з молоддю, тому я чекаю виходу його команди до фінальної частини Євро.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
13.07.2021 11:00

Мирон Маркевич: «Результат на Євро, поза всяким сумнівом, можна занести збірній України до активу»

Голова Комітету національних збірних команд УАФ Мирон Маркевич вважає,...

01.02.2021 11:00

Мирон Маркевич: «За цікавою роботою не встиг помітити, що мені вже 70»

Сьогодні, 1 лютого, заслуженому тренеру України, голові Комітету націо...

04.01.2021 14:00

Мирон Маркевич: «Хочеться, аби в Лозанні перемогла справедливість»

Голова Комітету національних збірних команд УАФ Мирон Маркевич підбив...

Підписатися на новини