Олег Шайтанов: «У грі з Португалією наші втрати у простих ситуаціях не дозволили створити багато моментів»

Головний тренер жіночої збірної України з футзалу Олег Шайтанов оцінив виступ своїх підопічних на дебютному чемпіонаті Європи.

Із 15-го по 17 лютого в португальському Гондомарі проходило жіноче Євро-2019 — перший турнір такого рівня в історії. Збірна України стала однією з чотирьох учасниць фінальної частини, однак не зуміла здобути медалі. Після повернення команди додому Олег Шайтанов в інтерв’ю прес-службі Асоціації футзалу України підбив підсумки виступу синьо-жовтих. 

Якими є ваші висновки за результатами Євро-2019?

— Ми посіли четверте місце на чемпіонаті Європи. Звичайно, хотілося більшого. Якщо збірна опинилася поза п’єдесталом — отже, ми це заслужили.

Що пішло не за планом у півфінальному матчі з португалками? Які головні причини поразки?

— Ми приділили цій зустрічі багато уваги. Готувалися до неї через поєдинки з Італією. Оскільки ми планували грати з португалками агресивно, на їхній половині поля, то випробовували в першому матчі з італійками «високу» гру. Тоді результат і сам поєдинок показали, що ми поки що не готові пресингувати серйозних суперників без помилок. Що пішло не так із Португалією? Ми розраховували більше контратакувати й агресивніше діяти в обороні. Сила суперника, хвилювання і, як наслідок, наші помилки та втрати у простих ситуаціях не дозволили створити багато моментів біля воріт португалок. Ми розуміли, що, не запропонувавши нічого в нападі, не зможемо контролювати гру, але атаки в цей вечір у нас не було.

У матчі за третє місце команда значно краще виглядала у другому таймі. Що ви сказали своїм підопічним у перерві?

— Ми поговорили з дівчатами про те, що так не грають у поєдинках за медалі чемпіонату Європи. Іншого шансу, можливо, у нас не буде ніколи. Якщо ми не зробимо сьогодні все від нас залежне для перемоги — потім будемо себе картати за таке ставлення до цієї гри. Вони мене зрозуміли.

Як проходив вибір гравців, які виконували післяматчеві пенальті?

— Це було моє призначення.

На ваше переконання, якби до фінальної частини Євро потрапили вісім команд, це дало б змогу збірним трошки додати в зіграності й відчути смак офіційних матчів?

— Можливо. Усі команди звикли б до атмосфери, яка панує на таких форумах. Було б більше шансів пристосуватися до паркету, і, швидше за все, поєдинки за медалі були б ще більш яскравими й цікавими.

Хоч команда і не змогла здобути медалі чемпіонату Європи, у неї були відтинки гри, які вам сподобалися?

— Безумовно, були й позитивні моменти.

Чи всі гравці, які були викликані на чемпіонат Європи, виправдали ваші сподівання?

— На жаль, не всі дівчата змогли себе повністю реалізувати на цьому турнірі.

Кого з команди можна назвати лідером у «медальних» матчах?

— Я непокоївся через Вікторію Сагайдачну, адже вона невпевнено провела перший поєдинок відбірного етапу, з Угорщиною, і, по суті, через це пропустила другу важливу зустріч, із Білоруссю. Вона хвилювалася з цього приводу. Перед Євро-2019 наш кіпер пропустила контрольні матчі з Італією через травми. Однак Вікторія сама розвіяла всі сумніви й дуже впевнено відіграла у воротах збірної на цьому чемпіонаті Європи. Саме її гра додавала впевненості нашим футзалісткам.

Які плани в команди на майбутнє?

— Комітет УЄФА буде збиратися 19 березня. Він підіб'є підсумки Євро-2019 і сформує плани на майбутнє. Будуть визначені ігрові вікна для жіночих збірних. Однак до закінчення сезону ми нічого не плануємо. Нехай дівчата зосередяться на важливих поєдинках чемпіонату, Кубку України й Турніру чемпіонів, в якому візьме участь «IMS-НУХТ».

НОВИНИ ПО ТЕМІ
19.03.2024 21:37

Жіноча збірна України з футзалу вдруге поступилася команді Італії

Жіноча збірна України з футзалу провела другий виїзний товариський мат...

19.03.2024 11:30

Олег Шайтанов: «Ми розберемо ці пропущені м'ячі, вони дійсно були необов'язковими»

Головний тренер жіночої збірної України з футзалу Олег Шайтанов проком...

18.03.2024 22:41

Жіноча збірна України з футзалу поступилася команді Італії в першому матчі

Жіноча збірна України з футзалу провела перший виїзний товариський мат...

18.03.2024 10:00

Сьогодні жіноча збірна України з футзалу проведе перший із двох контрольних матчів проти Італії

Жіноча збірна України з футзалу готується до участі в європейській ква...

Підписатися на новини