Представники клубів зробили ще один крок до створення Еліт-ліги ДЮФЛУ

18 грудня в Будинку футболу відбулася підсумкова нарада з представниками клубів вищої ліги ДЮФЛ України.

Представники клубів разом із керівниками Комітету дитячо-юнацького футболу ФФУ та ДЮФЛУ підбили підсумки першої частини сезону, поспілкувалися з представником Комітету арбітрів ФФУ, затвердили формат зимового Кубку ДЮФЛУ. Але найголовнішим питанням наради стало обговорення проекту створення Еліт-ліги ДЮФЛУ, який презентував один із керівників Комітету дитячо-юнацького футболу ФФУ, віце-президент ДЮФЛУ Валерій Золотухін.

Фото Павла Кубанова

Ідея щодо реформування змагань ДЮФЛУ (у вікових групах U-14, U-15, U-16 та U-17) обговорюється вже кілька років. Ініціатори цього проекту наголошували, що лише через покращення якості матчів дитячо-юнацьких турнірів можна розраховувати на підвищення рівня підготовки футболістів. А від цього виграють не лише клуби, а й національні збірні різних вікових категорій.

У серпні цього року Виконком ДЮФЛУ дав завдання розробити кілька проектів змагань, які були презентовані 2 жовтня.

Після цього в обговоренні запропонованих варіантів узяли участь представники клубів. Під час цього спілкування учасники наради обрали найбільш вдалий, на думку більшості, варіант.

 

Він полягає в тому, що Еліт-лігу складуть дві групи по шість команд у кожній. Групи будуть сформовані за географічним принципом, але до західної зони увійдуть київське «Динамо» та донецький «Шахтар».

У групах команди зіграють у чотири кола, після чого по чотири кращі команди з кожної групи в матчах плей-офф визначать учасників фінального турніру. І вже під час цього етапу, який складатиметься з двох півфіналів, матчу за 3-є місце та фіналу, будуть визначені чемпіон та призери турніру.

Незважаючи на створення Еліт-ліги, формат змагань у вищій лізі ДЮФЛУ пропонується залишити без змін — чотири групи по десять клубів, сформовані за територіальним принципом. Два кращі клуби вищої ліги, визначені у стикових матчах між чотирма переможцями груп, отримають право наступного сезону зіграти в Еліт-лізі. Принаймні, такий варіант обміну підтримала більшість учасників наради.

У першій лізі пропонується створити вісім груп також за географічним принципом. Як і зараз, змагання будуть проводитися у двох вікових категоріях — U-15 та U-17.

Фото Павла Кубанова

Щоб створення Еліт-ліги не було формальним кроком, під час наради було запропоновано розробити схему атестації футбольних дитячо-юнацьких спортивних закладів за п’ятьма критеріями: спортивним, інфраструктурним, кадрово-адміністративним, правовим та фінансовим. До змагань в Еліт-лізі будуть допускатися лише клуби, які отримають відповідний атестат.

За результатами наради прийнято рішення взяти рекомендований варіант щодо створення Еліт-ліги за основу, відповідним підрозділам ФФУ та ДЮФЛУ запропоновано продовжити роботу над розробкою Регламенту змагань та Регламенту з атестації ДЮСЗ. А остаточне рішення щодо створення Еліт-ліги ДЮФЛУ та затвердження відповідних регламентних документів має прийняти Виконком ДЮФЛУ.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
16.03.2024 13:07

Кубок ДЮФЛУ-2024 серед команд U-16: переможцем турніру став львівський «Рух»

Сьогодні, 16 березня визначився володар Зимового кубка Дитячо-юнацької...

10.03.2024 14:02

Кубок ДЮФЛУ-2024 серед команд U-16: трофей розіграють «Динамо» та «Рух»

Зіграно матчі 1/2 фіналу Кубку Дитячо-юнацької футбольної ліги України...

04.11.2023 14:05

21 український тренер отримав С-ліцензії УЄФА

Завершилося навчання в черговій, п’ятій за ліком, навчальній гру...

30.06.2023 14:03

Кубок ДЮФЛУ-2023: відбулися фінальні матчі в чотирьох вікових категоріях (оновлено)

24-го та 25 червня на базі «Княжа-Арена» в с. Щасливе відб...

Підписатися на новини