Вадим Костюченко: «Інноваційним проектом «Відкриті уроки футболу» залучили до улюбленої гри тисячі дітей»

На черзі ще п’ять регіонів України, куди завітали фестивалі чемпіонів «Відкриті уроки футболу».

Чернівецька область

Як часто після відкритих занять учителі чують від учнів: «Коли наступне? Хочемо ще!» А от кількагодинних особливих уроків футболу, які проводилися на стадіоні міста Хотин, школярам виявилося замало.

Як завзято вони виконували вправи, як голосно вигукували командні гасла, і як сяяли при цьому їхні очі! Ще жоден відкритий урок у них не проходив так весело й динамічно. Причому з однаковим азартом ганяли по полю м’яч як хлопчики, так і дівчатка.

Своїми враженнями та емоціями діти завдячують соціальному проекту «Фестиваль чемпіонів «Відкриті уроки футболу», який проводили днями в Хотині.

Близько двох сотень школярів віком 6—13 років із 12-ти навчальних закладів району вийшли на зелений газон стадіону, умовно розподілений на таку ж кількість секторів. Змінюючи одна одну від сектора до сектора, команди щоразу виявлялися задіяними в нових цікавих іграх, естафетах. Словом, це був величезний майстер-клас, під час якого тренери-викладачі навчали дітей тонкощам обходження зі шкіряним м’ячем, а також толерантності, спортивній поведінці. В одному із секторів зі школярами спілкувалися й давали поради правоохоронці — працівники поліції ювенальної превенції.

Як відзначив виконавчий директор Чернівецької обласної федерації футболу Олександр Плахов, «Відкриті уроки футболу» — задумка Федерації футболу України за участі Міносвіти та Національної поліції. На Хотинщині ініціативу підтримали районна федерація футболу та відділ молоді і спорту управління освіти РДА.

Фото прес-служби ФФУ

— Цей захід не акцентує увагу виключно на грі у футбол, головне — заохотити школярів до занять спортом загалом, відірвати їх від комп’ютерів та ґаджетів. Також важливо, що уроки не мають змагального етапу, і це не створює додаткової напруги, а навпаки, дає учасникам можливість зосередитися на опануванні спортивних навичок. Адже серед них, можливо, є ті, хто вперше вправляється із футбольним м’ячем. Головне тут — що діти грають у рухливі ігри на свіжому повітрі, що вони відчувають себе єдиною командою і що в усіх гарний настрій. Особливу увагу організатори соціального проекту «Відкриті уроки футболу» приділяють участі в ньому дітей-переселенців, дітей учасників АТО та дітей соціально незахищених категорій, — наголосив Олександр Плахов.

Яскравості та урочистості святу додала церемонія нагородження, під час якої юні учасники отримали від Федерації футболу України футболки, тренери — спортивні костюми, а школи — нові м’ячі та інший спортивний інвентар.

Вінницька область

Із 24-го по 28 вересня фестиваль чемпіонів проходив на стадіоні «Колос» міста Ямпіль. Участь у заході взяли близько 200 ямпільчан, у тому числі й дівчата віком від п'яти до 12-ти років. Заняття проводили досвідчені тренери та інструктори з футболу.

— Діти отримали ази гри №1. Фахівці показували найпростіші вправи, які вони засвоювали. Причому не лише футбольні, але й з інших видів спорту. Приміром, легкоатлетичні, — відзначив голова Ямпільської районної федерації футболу, директор місцевої ДЮСШ Геннадій Гречковський. — Після цих уроків кількість дітей, бажаючих займатися в ДЮСШ, суттєво зростає.

Фото прес-служби ФФУ

Тренери та викладачі, які проводили уроки, у подарунок від Федерації футболу України отримали костюми, а юні учасники заходу — футболки. Також ямпільські організатори для проведення уроків футболу безкоштовно отримали м'ячі, фішки, ігрові манішки та інший необхідний для роботи інвентар.

Черкаська область

Далі фестиваль перемістився у Городище, що на Черкащині. У відкритті заходу взяли участь представники багатьох зацікавлених сторін: заступник голови Городищенської РДА Василь Скринник, заступник голови Городищенської районної ради Микола Панчишин, заступник голови обласної федерації футболу Петро Євич, начальник Черкаського обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту МОН Антоніна Саприкіна, начальник сектору ювенальної превенції Головного управління Національної поліції в Черкаській області Юлія Суденко, начальник відділу освіти Городищенської РДА Микола Кирпатий, голова Федерації футболу Городищенського району Олександр Яремчук.

Фото прес-служби ФФУ

Після вітальних слів учасники почали цікаву розминку та проходження 12-ти спортивних станцій. Школярі виконували цікаві вправи, брали участь в естафетах та іграх, а також спілкувалися з психологом і працівниками Національної поліції. Юні учасники отримали масу позитивних емоцій, натхнення та гарний настрій, а деякі познайомилися з новим для них видом спорту — футболом!

Усі школи-учасниці отримали комплекти футбольних м’ячів та інвентарю, необхідного для занять футболом, а кожен учасник — брендовану футболку.

Полтавська область

Не оминув проект і Полтавщину, де 28 вересня в Пирятині на стадіоні «Ювілейний» зібралися місцеві дітлахи.

Свято розпочалося з підняття Державного прапора України дитиною загиблого учасника АТО Дмитром Аранчієм, дитиною учасника АТО Євгеном Кішенчуком та внутрішньо переміщеною дитиною із зони АТО Олександром Скрябіним.

На фестиваль завітав виконавчий директор Федерації футболу Полтавщини, заслужений тренер України, багаторічний керівник команди полтавської «Ворскли» Віктор Пожечевський. Він привітав усіх із початком фестивалю, побажав учнівській молоді й надалі вести здоровий та активний спосіб життя, займатися спортом, в тому числі й футболом.

У свою чергу голова райдержадміністрації Олег Куча побажав усім отримати гарні емоції та враження від фестивалю. А на згадку про захід вручив пам’ятні подарунки Дмитру Аранчію, Євгену Кішенчуку та Олександру Скрябіну.

Фото прес-служби ФФУ

Учні загальноосвітніх шкіл міста та району, а це 192 дитини, були розподілені по 12-ти секторах, в яких із ними працювали волонтери з числа вчителів фізичної культури та громадських активістів, психологи, а також представники Пирятинського відділення поліції. Діти мали можливість грати у футбол, виконувати різні фізичні вправи та емоційно розвантажуватися в секторі психологічної допомоги.

Усім учасникам заходу дуже сподобалася атмосфера, що панувала на цьому святі футболу. Діти залишилися задоволеними та щасливими від участі у фестивалі.

Наостанок Олег Куча подякував усім ініціаторам свята та відзначив, що саме такі заходи є важливим кроком для формування цінностей здорового способу життя у підростаючого покоління, профілактики конфліктів і навіть дитячої злочинності. І побажав, щоб такі заходи відбуватися якомога частіше. Після закінчення фестивалю спортивний інвентар був розподілений між освітянами міста та району.

Хмельницька область

Із 25-го по 29 вересня «Відкриті уроки футболу» проходили в місті Кам’янець-Подільський.

У заході брали участь 192 учні (у тому числі 45 дівчат), які протягом п’яти днів на Центральному стадіоні імені Г. Тонкочеєва, поділеному на 12 майданчиків, займалися за принципом «футбол для всіх». Допомагали їм у цьому 12 волонтерів та їхні помічники. На одному з майданчиків футбольного поля проводилися бесіди з дітьми за участю представника Національної поліції, ще на одному дітей намагався об’єднати через футбол психолог.

Після завершення фестивалю його учасники отримали інвентар та екіпіровку, надані Федерацією футболу України.

Характеризуючи проведення фестивалів чемпіонів «Відкриті уроки футболу» в регіонах України, перший віце-президент Федерації футболу України Вадим Костюченко зазначив: «Цим інноваційним проектом нам вдалося залучити до занять футболом тисячі дітей і юнаків по всій країні та дати можливість учням загальноосвітніх шкіл, багато з яких, можливо, і не мають футбольного таланту, займатися улюбленим видом спорту та завдяки ньому розвивати в собі найкращі якості. Переконаний, що більшість з учасників проекту запишуться до футбольних секцій і, навіть якщо не стануть професійними футболістами, в майбутньому будуть активними вболівальниками та волонтерами».

НОВИНИ ПО ТЕМІ
31.10.2023 09:00

Вадим Костюченко: «Відкриті уроки футболу» виконують важливу місію підтримки дітей, які постраждали від війни»

Завершується цьогорічний сезон спільного соціального проєкту Українськ...

30.10.2023 09:00

«Відкриті уроки футболу» завітали в Одесу на стадіон «Чорноморець»

26 жовтня на центральній футбольній арені міста Одеса, стадіоні &laquo...

27.10.2023 11:00

«Відкриті уроки футболу» завітали до ФК «ЮКСА» на Київщині

Соціальний проєкт Української асоціації футболу за підтримки УЄФА &laq...

12.10.2023 09:00

«Відкриті уроки футболу» завітали на Полтавщину

Українська асоціація футболу та Асоціація футболу Полтавщини за підтри...

Підписатися на новини