Post Scriptum. У фокусі — арбітраж 4-го туру української Прем'єр-ліги та 4-го туру першої ліги

Комітет арбітрів ФФУ прокоментував рішення арбітрів під час матчів 4-го туру української Прем'єр-ліги та 4-го туру першої ліги

Прем’єр-ліга. 4 тур

10.08.2018, матч «Олімпік» — «Львів»

39 хв. № 5 «Львів» було правильно вилучено через отримання двох попереджень (ЖК). На 31 хв. цей гравець здійснює підкат безпосередньо у ноги № 17 «Олімпіка», скоївши цим самим особливо тяжке порушення. Цей самий футболіст повторює порушення, збиваючи з ніг того самого № 17 «Олімпіка», і при цьому не переймаючись безпекою здоров’я суперника. Рішення винести ЧК через отримання двох ЖК є бездоганним.

11.08.2018, матч «Шахтар» — «Ворскла»

61 хв. Арбітр правильно продовжив гру тому, що № 4 «Ворскли» не скоїв жодного порушення у боротьбі за контроль над м’ячем проти № 11 «Шахтаря». Сам № 11 «Шахтаря» продовжує гру не зазнавши ані порушення, ані якої-небудь шкоди. Як би була застосована система ВАА, то після перегляду це не призвело би до призначення 11У, а гру було б поновлено спірним м’ячем. Рішення є правильним.

62 хв. АА № 1 прийняв правильне рішення − «за наявності сумнівів тримай прапорець внизу» тому, що № 21 «Шахтаря» в момент виконання передачі його партнером по команді знаходився на лінії із передостаннім захисником, і тому АА, у відповідності до методичних рекомендацій УЄФА, повинен тримати прапорець внизу. Як би була застосована система ВАА, то після перегляду рішення було б підтверджене і гол також було б зараховано.

68 хв. Рішення призначити ШУ на користь захисту «Ворскли» та не зараховувати гол, забитий № 23 «Шахтаря» є правильним, оскільки перш, ніж завдати удару, цей гравець у нечинний згідно Правил спосіб звільняється від опіки суперника, відштовхуючи його, щоб звільнити собі шлях до вільного пробиття по воротам. Гол не слід було зараховувати.

ПРИМІТКА: дисциплінарна санкція у вигляді винесення ЖК не є автоматичним заходом при кожному порушенні (за випадком нечисленних випадків передбачених Правилами). При управлінні дисциплінарними заходами у матчі арбітр спирається на Правило 12 (Ігрові порушення та неналежна поведінка) та на Правило 5 (рішення на розсуд арбітра). Арбітр повинен вміти дозувати дисциплінарні санкції в залежності від ходу розвитку гри, від окремих змагальних подій у матчі та від тяжкості скоєних порушень. Тому, у цьому матчі не було жодного футболіста, якого слід було б вилучати через отримання двох попереджень.

12.08.2018, матч «Олександрія» — «Арсенал»

34 хв. Під час виконання кутового удару № 26 «Олександрії» заважає щільна опіка з боку № 24 «Арсеналу». Він звільняється від суперника, завдаючи удару останньому відкритою долонею йому в обличчя. Такі дії слід розцінювати як агресивну поведінку і гравця № 26 «Олександрії» слід було вилучати (ЧК). Санкції у цьому конкретному випадку у вигляді лише ШУ+ЖК не є правильним рішенням. Як би була застосована система ВАА, то після перегляду рішення щодо ЖК було б змінено на ЧК.

68 хв. Як це випливає зі стоп-кадру, нападник «Олександрії» головою грає у м’яч (чисто випереджаючи суперника) і одразу після цього воротар «Арсеналу» також завдає удару по м’ячу (м’яч змінює траєкторію і йде вгору через удар воротаря), який після цього влучає у нападника. Тобто йдеться про ігрове єдиноборство між двома гравцями і не про що інше. Не було потреби у призначенні 11У і, як би була застосована система ВАА, то після перегляду гра була б поновлена арбітром спірним м’ячем.

12.08.2018, матч «Карпати» — «Зоря»

75 хв. ЖК була винесена правильно за очевидну, демонстративну та гротескну симуляцію, яку здійснив № 14 «Зорі». Відео в однозначній манері демонструє те, що № 44 «Карпат» не скоював жодного порушення проти № 14 «Зорі», який намагається ввести в оману арбітра в інфантильний спосіб.

Перша ліга. 4 тур

10.08.2018, матч «Авангард» — «Волинь»

33 хв. Правильне тлумачення ситуації із ЗОГМ. Захисник господарів, не маючи жодного бажання зіграти у м’яч, в очевидній манері здійснює затримку руками нападника гостей і цим перешкоджає здійсненню очевидній гольовій можливості. Перше порушення було скоєне за межами штрафної площі господарів і тому в призначенні 11У немає потреби. Було прийняте правильне рішення — призначити лише ШУ+ЧК.

10.08.2018, матч «Прикарпаття» — «Колос»

16 хв. Гравець господарів задля ЗОГМ замість того, щоб грати ногами, використовує власні руки для затримки суперника. Явна ситуація із ЗОГМ і захисника господарів було вилучено (ЧК) правильно.

Примітки:
11У − 11-метровий удар
АА − Асистент Арбітра
ВУ − Вільний Удар
ГР − Гра Рукою
ЖК − Жовта Картка
ЗОГМ − Зрив Очевидної Гольової Можливості
ПА — Перспективна Атака
СІП − Серйозне Ігрове Порушення
ЧК − Червона Картка
ШУ − Штрафний Удар 

НОВИНИ ПО ТЕМІ
18.04.2024 17:26

Коментар Комітету арбітрів УАФ щодо трактування суддями окремих ігрових епізодів матчів 24-го туру Vbet Ліги-2023/2024

Комітет арбітрів Української асоціації футболу спільно з консультантом...

17.04.2024 20:32

Призначено офіційних осіб на перенесений матч 10-го туру Vbet Ліги-2023/2024

Комітети Української асоціації футболу призначили офіційних осіб ...

17.04.2024 12:00

Призначення арбітрів на матчі 25-го туру Vbet Ліги сезону-2023/2024 відбулося за допомогою жеребкування

У Будинку футболу голова Комітету професіонального футболу УАФ Олег Лу...

Підписатися на новини