Олег Шайтанов: «На матчі до Італії поїдуть представниці трьох українських клубів та іспанської «Бурели»

Новоспечений головний тренер жіночої збірної України з футзалу Олег Шайтанов розповів про свої перші кроки на чолі національної команди.

25 травня рішенням Виконкому АФУ наставником жіночої збірної України з футзалу було призначено дворазового віце-чемпіона Європи, майстра спорту міжнародного класу Олега Шайтанова. Спеціаліст готуватиме команду до матчів кваліфікації Євро-2019, які відбудуться 11—16 вересня.

В інтерв’ю офіційному сайту Асоціації футзалу України тренер розповів про своє призначення та плани на майбутнє.

— Як вам надійшла пропозиція очолити жіночу збірну, і чому ви вирішили її прийняти?

— Прийняти команду мені запропонував особисто президент Асоціації футзалу України Сергій Владико. Природно, для мене це було несподіванкою. Подумав, порадився, в тому числі і з Тарасом Шпичкою, і прийняв позитивне рішення. Для мене це новий виклик. Тренер збірної — це одночасно цікава, але й складна робота.

— Після завершення кар’єри гравця ви працювали винятково з чоловічими командами. Чи знаходили час слідкувати за подіями в жіночому футзалі?

— Звичайно, знаходив: результати, таблиці... Але якщо відверто, стежив не так прискіпливо, як за чоловічими чемпіонатами. Зараз маю досить багато відеоінформації щодо останніх поєдинків збірної, а також останніх важливих матчів чемпіонату й Кубку України.

— Із часу вашого призначення минуло два тижні. Що вже вдалося зробити у новій для себе якості?

— Останні два тижні саме й займався тим, що переглядав той відеоматеріал, який є в моєму розпорядженні. До нього вже встигли додатися матчі Юлії Форсюк та її клубу «Бурела» в Кубку Іспанії й поєдинки харківського WFC «Tesla» на турнірі в Португалії.

— Головному тренеру збірної надзвичайно важливо працювати в тісному контакті з наставниками клубів. Чи вдалося вам уже поспілкуватися зі своїми колегами з жіночих команд?

— Із тренерами клубів, з яких дівчата будуть викликані на найближчий збір команди, я вже поспілкувався — всі відкриті й готові до співпраці. Інакше й не повинно бути, тим більше, що, наприклад, із Василем Сухомлиновим і Тарасом Шпичкою ми товаришуємо близько 20-ти років. У подальшому хотів би познайомитися ближче з усіма тренерами, які працюють у жіночому футзалі.

— У планах збірної України на червень були два виїзні матчі з Італією 20-го та 21-го числа — все залишається без змін?

— Поєдинки в Італії будуть. Плани не змінювалися. На міні-збори напередодні матчів та на самі матчі до Італії поїдуть представниці трьох українських клубів та іспанської «Бурели».

— Які першочергові завдання ви для себе визначили за підсумками двох тижнів роботи?

— Пріоритет один — створити таку атмосферу в команді, щоб гравці приїжджали до її розташування з величезним бажанням грати й викладатися на майданчику на всі сто відсотків.

— В останніх матчах жіночої збірної в Ірані брав участь склад, в якому базовим клубом можна було вважати чемпіона й володаря Кубка України, київський «IMS-НУХТ». Чи варто очікувати від вас якихось кроків, які б дещо змінили ситуацію з цим? Звичайно, якщо тут потрібно щось змінювати на краще…

— «IMS-НУХТ» — неодноразовий чемпіон України. Це красномовно свідчить про рівень виконавців, які виступають у цій команді. Але я також хотів би сказати, що двері до збірної відкриті, і якщо гравець проявляє себе на майданчику й відповідає її рівню, він не залишиться непоміченим.

— Буквально днями Виконкомом ВФАС була затверджена участь жіночої збірної України у студентському чемпіонаті світу, який пройде в Казахстані. Чи варто розглядати цей турнір як генеральну перевірку стану команди напередодні відбірних матчів чемпіонату Європи?

— Я б не розглядав студентський чемпіонат світу в якості підготовки до відбірних поєдинків чемпіонату Європи. Це самостійний турнір, і ми знаємо, що керівництво українського футзалу завжди ставилося до нього дуже серйозно. Однак дуже хотілося б, аби міжнародний досвід, набутий у Казахстані, пішов на користь у відбірних зустрічах чемпіонату Європи.

— Наскільки склад студентської збірної може бути аналогічним складу головної жіночої команди?

— Обидві збірні в нашій ситуації не можуть бути ідентичними, оскільки студентська команда має вікові обмеження. У студентському чемпіонаті світу за регламентом можуть брати участь дівчата, народжені після 1 січня 1993 року. Окрім того, є певні вимоги щодо поточного навчання в навчальних закладах.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
21.04.2024 12:00

Київський ЖФК «Будстар» став чемпіоном України із жіночого футзалу

Жіночий чемпіонат України з футзалу сезону-2023/2024 завершився, визна...

03.11.2023 12:00

Жіноча збірна України з футзалу проведе два спаринги з командою Словенії

Жіноча збірна України з футзалу, яка цього року в Угорщині стала срібн...

19.03.2023 10:00

Євро-2023 з футзалу серед жінок. Сьогодні збірна України у фіналі зіграє з командою Іспанії

Сьогодні, 19 березня в угорському Дебрецені на «Фенікс-Арені&raq...

Підписатися на новини