Андрій Павелко: «Замість популізму ми обрали якість»

У ході спілкування з журналістами на НСК «Олімпійський» президент ФФУ Андрій Павелко також розповів про візит президента УЄФА Александера Чеферіна на завод «ФФУ Продакшн».

— Також невипадково, що мої колеги, голови національних федерацій інших країн, та інші високі гості під час їхнього перебування в Києві проявляли неабиякий інтерес до подій, які відбулися в нашій країні останнім часом, — сказав президент ФФУ. — Перша з них — це відкриття заводу «ФФУ Продакшн». До речі, я планую, що ми найближчим часом зберемо разом експертів, громадських діячів, щоб обговорити той напрямок, в якому ми маємо рухатися. Тому що без будівництва спортивних майданчиків, футбольних полів український футбол не має майбутнього. Для президента УЄФА, який відвідав наш завод, досвід української федерації був дуже цікавий. Хоча ви бачили, в якому жорсткому графіку ми працювали — провели в Києві і Виконком УЄФА, і Конгрес ФФУ. Проте поїздка на завод викликала в Александера Чеферіна неабиякий інтерес. До речі, моніторинг наших спільних із ФІФА та УЄФА проектів іде безперервно. І вперше в історії української федерації ми залучаємо до цього аудиторську компанію, яка також є партнером УЄФА та входить до світової «великої четвірки», — «Ернст енд Янг», що демонструє відкритість тих рішень, які приймаються Федерацією футболу України.

«Александер Чеферін поставив нас за приклад іншим країнам»

І я відчував гордість, коли Александер Чеферін, відвідавши наш завод, який на сто відсотків належить футбольній громадськості України, поставив нас за приклад іншим країнам, закликавши інші національні асоціації наслідувати ФФУ. Це висока оцінка, і я вдячний тій команді, яка за такий невеликий час виконала таку роботу.

Сьогодні ми бачимо, що «план Маршалла» — побудова двох із половиною тисяч майданчиків — обов’язково буде виконаний. Незважаючи на всю критику. Ми вдячні за критичні зауваження, пропозиції, поправки, але дуже важливо, аби ми врешті зробили все, щоб у наших дітей була можливість тренуватися й було де і чим це робити. Наведу такий факт: за всі попередні 25 років незалежності було побудовано понад 700 майданчиків — і ми за останні три роки побудували приблизно таку саму кількість. Це крім тих восьми повнорозмірних стадіонів, які раніше ніхто не будував, оскільки у федерації футболу просто не ставили таких завдань.

«Такий самий шлях пройшли Польща, Німеччина, Ісландія»

Ми маємо враховувати, що сусідня Польща, аби виконати таке саме завдання, починаючи з 2009 року побудувала три тисячі таких майданчиків, які були названі «орликами». Але пізніше поляки пошкодували, що під час будівництва не звернули потрібної уваги на виробника, на якість цих полів. Проте сьогодні це дуже популярні в Польщі майданчики, стадіони, які користуються увагою та підтримкою влади. Про це розповідав Славомір Новак, який зараз працює головою Укравтодору. Такий самий шлях пройшли національні асоціації Німеччини, Ісландії. Зараз аналогічне підприємство будується в Єгипті, до речі, теж, як і в нас, за технологією фірми «Polytan». Це світовий лідер у даній галузі. Навіть ФІФА під час закупівлі штучного покриття для укладання біля свого офісу також вибрала цього виробника. 

Та фінансова підтримка, яку ми маємо від ФІФА та УЄФА, дає нам можливість побудувати, скажімо, сто майданчиків. Це вийде по чотири на область — це ніщо. Але якщо ми будуватимемо такими темпами, як зараз, — це буде дві з половиною тисячі майданчиків, або по сто на область. Це вже дасть нам можливість говорити про системну роботу із залучення дітей до спорту. Це тренд, який підтримується всіма національними асоціаціями, весь світ переходить на штучне покриття.

«Правильність нашого вибору буде підтверджена часом»

На початку нашої роботи ми розглядали найпростіші технології. Це була одна з бельгійських компаній, яку ми представили на XVIII Конгресі ФФУ. Але представники ФІФА та УЄФА після конгресу порадили нам краще вивчити історію будівництва полів зі штучним покриттям та більш уважно ознайомитися з рекомендаціями ФІФА з цього питання. Ми дослухалися до цих порад і дійшли висновку, що найкращу у світі продукцію виробляє компанія «Polytan». Ми вирішили не займатися популізмом, а зробити акцент на якості. Я думаю, що правильність нашого рішення буде підтверджена часом, коли на цих полях виросте декілька нових поколінь юних футболістів. І це підтвердив також президент УЄФА.

Ми розуміємо, наскільки це непросте питання, наскільки складно в нинішній економічній ситуації ставити такі глобальні завдання, але ми йдемо до своєї мети та обов’язково їх виконаємо.   

НОВИНИ ПО ТЕМІ
07.10.2023 09:00

Вітаємо Андрія Павелка з днем народження!

Бажаємо міцного здоров’я, найважливішого для кожного українця &m...

11.07.2023 17:04

Офіційно. Судове рішення про відсторонення Андрія Павелка від посади президента УАФ скасоване

Суд не продовжив рішення про відсторонення Андрія Павелка від посади п...

28.06.2023 13:00

Адвокати розповіли про перебіг досудового розслідування та суть самої справи проти керівництва УАФ

У столичному Будинку футболу відбулася прес-конференція щодо спра...

Підписатися на новини