Зміна схеми в Лізі Європи: три шляхи до групового раунду та ситуація для України

Із наступного сезону до групового етапу Ліги Європи учасники зможуть потрапляти одразу у три способи.

Реформи, які започаткували в єврокубках керівники УЄФА, не тільки торкнуться схеми відбору до Ліги чемпіонів, про яку ми вже розповідали, але й змінять формат кваліфікації Ліги Європи. Із наступного сезону до групового раунду другого за значимістю єврокубку учасники зможуть потрапляти одразу трьома шляхами.

17 путівок напряму

В основній сітці Ліги Європи-2018/2019, як і зараз, виступатимуть 48 клубів, які у 12-ти квартетах посперечаються за 24 путівки до 1/16 фіналу (до них приєднаються вісім третіх команд із груп Ліги чемпіонів).

Напряму до групової стадії Ліги Європи потраплять 17 учасників. А саме: по два представники Іспанії, Німеччини, Англії, Італії та Франції, по одному — Росії, Португалії, України, Бельгії, Туреччини, Чехії та Швейцарії. Восьме місце нашої асоціації в таблиці коефіцієнтів УЄФА надасть такий привілей володарю Кубка України. Або ж бронзовому призеру Прем'єр-ліги, якщо Кубок виграє переможець або віце-чемпіон УПЛ.

Стартові позиції для українських клубів

Відповідно, залишається 31 пропуск до Ліги Європи. На відбір для володарів національних Кубків і призерів відведено 13 місць. Тут буде п'ять етапів — попередній і чотири кваліфікаційні. Учасників — 144 (у тому числі три невдахи другого раунду кваліфікації ЛЧ Шляху представників ліг).

У цій гілці виступатимуть два українські клуби. Четверта команда УПЛ (або п'ята, в залежності від того, хто візьме Кубок України) стартуватиме у другому раунді кваліфікації, а третя (або четверта) — у третьому. Таким чином, нашим делегатам для потрапляння до основної сітки потрібно буде пройти трьох і двох суперників відповідно. Важливий момент: представники країн «великої п'ятірки» почнуть свою кампанію вже з другого раунду відбору, що навряд чи є позитивною інформацією для інших асоціацій.

Коридор із кваліфікації Ліги чемпіонів

На відбір для невдах Шляху чемпіонів Ліги чемпіонів відведено вісім місць. Тепер навіть переможені на першому кваліфікаційному етапі ЛЧ команди не вилітають з єврокубків одразу, а переходять до Ліги Європи. До них додаються невдахи другого, а потім третього відбірного раунду ЛЧ (Шляху чемпіонів). І протягом трьох стадій уся ця компанія розігрує вісім путівок.

Третій коридор — прямий «спуск» з Ліги чемпіонів, на який виділено 10 місць. До групи Ліги Європи одразу переходять чотири невдахи третього кваліфікаційного раунду ЛЧ Шляху представників ліг і шість невдах раунду плей-офф (в обох гілках). Іншими словами, якщо віце-чемпіон УПЛ вилетить на першій же для себе стадії ЛЧ (він буде стартувати у третьому раунді відбору), то автоматично опиниться у групі Ліги Європи. Нагадаємо, що раніше наш срібний призер, згідно із сіткою, мав перебиратися у плей-офф ЛЄ, як це було у поточному сезоні з «Динамо» після осічки з «Янг Бойз».

Реформа відбору до Ліги чемпіонів: що чекає на українські клуби наступного сезону?

НОВИНИ ПО ТЕМІ
15.03.2024 14:17

Ліга Європи. Визначився суперник «Бенфіки» Анатолія Трубіна у чвертьфіналі

Сьогодні відбулося жеребкування чвертьфіналів та півфіналів Ліги Європ...

23.02.2024 13:20

Ліга Європи. «Бенфіка» Анатолія Трубіна дізналася свого суперника в 1/8 фіналу турніру

Сьогодні відбулося жеребкування 1/8 фіналу Ліги Європи-2023/2024, в як...

22.02.2024 23:59

Ліга Європи. «Шахтар» програв «Марселю» й завершив єврокубковий сезон для України

Донецький «Шахтар» у матчі-відповіді стикового раунду Ліги...

15.02.2024 21:45

Ліга Європи. «Шахтар» розпочав виступ у плей-оф із нічиєї з «Марселем»

Донецький «Шахтар» стартував у плей-оф Ліги Європи домашні...

Підписатися на новини