Реформа відбору до Ліги чемпіонів: що чекає на українські клуби наступного сезону?

Уже в наступному сезоні набувають чинності реформи в Лізі чемпіонів. Основні зміни стосуються формату кваліфікації.

Починаючи з літа 2018 року, Ліга чемпіонів матиме наступний вигляд. В основній сітці виступатимуть ті самі 32 клуби, які у восьми квартетах посперечаються за 16 путівок до 1/8 фіналу. А ось схема відбору учасників до групового раунду зміниться.

Представництво асоціацій у сезоні-2018/2019 визначається на основі таблиці коефіцієнтів зразка весни 2017 року, тому можна говорити про конкретні квоти для кожної країни. Україна у цьому реєстрі фінішувала на восьмій позиції.

Додаткові квитки топ-країнам

До груп ЛЧ-2018/2019 одразу потраплять 26 команд (раніше було 22). Тепер чотири найсильніші в рейтингу асоціації без кваліфікацій делегують туди всіх своїх представників (по чотири). У цьому сезоні перші три асоціації рейтингу мали в основній сітці по три клуби (плюс по одному у відборі), а четверта — лише два. Тому рішення УЄФА суттєво покращить позиції Іспанії, Німеччини, Англії та Італії.

Франція і Росія, які перебувають на п'ятому та шостому місцях відповідно, гарантовано матимуть по два учасники групового етапу, Португалія (7), Україна (8), Бельгія (9) і Туреччина (10) — по одному. Чехія (11) і Швейцарія (12), на відміну від попередньої схеми, до цього списку не потрапляють. Правда, у чехів є шанс на пряму путівку у тому випадку, якщо переможець ЛЧ-2017/2018 проб'ється до зони Ліги чемпіонів у своїй національній першості. І він, і тріумфатор ЛЄ-2017/2018 одразу потрапляють у групу.

Якщо ж чинний переможець Ліги Європи отримає право зіграти у груповому етапі на основі результатів у національному чемпіонаті, то звільнене ним місце посяде володар третього рядка в лізі, яка знаходиться на п'ятій сходинці рейтингу (Франція). Відзначимо, що одна асоціація може бути представлена ​​на груповому етапі максимум п'ятьма клубами.

Два суперника для віце-чемпіона України

У підсумку маємо 26 команд, які проходять до основної сітки напряму. Решту шість перепусток розіграють 55 клубів, серед яких буде й віце-чемпіон України. Як і в попередні роки, будуть сформовані дві гілки відбору.

Шлях представників ліг складатиметься із трьох етапів, а не двох, як було раніше. У другому кваліфікаційному раунді виступлять шість команд (другі призери Туреччини, Чехії, Швейцарії, Голландії, Греції та Австрії). У третьому до трійки переможців другого приєднаються представники Франції, Росії, Португалії, України та Бельгії. Вони утворять між собою чотири пари (посів за індивідуальним рейтингом). Їхні переможці в раунді плей-офф розіграють дві путівки до основної сітки.

Для нашого срібного призера завдання навряд чи ускладниться, оскільки, як і раніше, для потрапляння у групу доведеться проходити двох суперників. І серед них точно не буде представників топ-чемпіонатів.

Команди, які програють у другому відбірному раунді Шляху представників ліг, продовжать єврокубковий сезон у третьому відбірному раунді Шляху представників ліг Ліги Європи. Команди, які вилетять у третьому відбірному раунді Шляху представників ліг або в раунді плей-офф, напряму потраплять до групового етапу Ліги Європи.

Шанс врятувати сезон буде у всіх

У Шляху чемпіонів буде один попередній раунд і чотири кваліфікаційні, за підсумками яких до групи потраплять чотири клуби. Попередній раунд буде розіграний у формі міні-турніру із грою на вибування, участь у ньому візьмуть чотири команди. Перший відбірний раунд складуть 33 учасники і переможець попереднього раунду. Другий раунд кваліфікації включатиме три команди та 17-х переможців першого раунду, третій відбірний раунд —  дві команди плюс 10 переможців другого раунду, раунд плей-офф — дві команди плюс шість переможців третього раунду.

Усі команди, що вибули зі Шляху чемпіонів, починаючи з попереднього раунду і закінчуючи третім відбірним раундом, отримають шанс домогтися успіху в Лізі Європи, де вони виступлять у Шляху чемпіонів відповідного раунду кваліфікації. Команди, що вибули в раунді плей-офф, автоматично потраплять до групового етапу Ліги Європи.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
15.03.2024 14:17

Ліга Європи. Визначився суперник «Бенфіки» Анатолія Трубіна у чвертьфіналі

Сьогодні відбулося жеребкування чвертьфіналів та півфіналів Ліги Європ...

23.02.2024 13:20

Ліга Європи. «Бенфіка» Анатолія Трубіна дізналася свого суперника в 1/8 фіналу турніру

Сьогодні відбулося жеребкування 1/8 фіналу Ліги Європи-2023/2024, в як...

22.02.2024 23:59

Ліга Європи. «Шахтар» програв «Марселю» й завершив єврокубковий сезон для України

Донецький «Шахтар» у матчі-відповіді стикового раунду Ліги...

15.02.2024 21:45

Ліга Європи. «Шахтар» розпочав виступ у плей-оф із нічиєї з «Марселем»

Донецький «Шахтар» стартував у плей-оф Ліги Європи домашні...

Підписатися на новини