Плани підготовки жіночої збірної України з футзалу до кваліфікації Євро-2019: у квітні — спаринги з Іраном, у червні — з Італією

Головний тренер жіночої збірної України з футзалу Тарас Шпичка поділився враженнями від товариських матчів синьо-жовтих у Португалії.

У рамках підготовки до відбору Євро-2019 жіноча футзальна збірна України провела тренувальний збір у Португалії. У спарингу з португальською збірною наші дівчата поступилися з рахунком 2:3, після чого розгромили команду Азорських островів — 10:2. Наставник вітчизняних футзалісток Тарас Шпичка в інтерв'ю прес-службі АФУ оцінив дії своїх підопічних та розповів про подальші плани.

Чи всіх найсильніших футзалісток, які є кандидатками до збірної України, вдалося залучити на ці матчі?

— Ні, не всіх. Ми тільки розпочинаємо нашу роботу. Я так думаю, що на наступні поєдинки у нас будуть не те що зміни, а дещо розшириться коло кандидаток. У мене на олівці є ще п'ять-шість претенденток, які грають у наших клубах та можуть скласти конкуренцію тим дівчатам, які їздили до Португалії. Процес селекції ще триває.

У зустрічах на Азорських островах брала участь Юлія Форсюк, яка грає в Іспанії. Як вдалося залучити до цих матчів її?

— Ми надіслали офіційне запрошення від Асоціації футзалу України до клубу «Бурела». У нього якраз було вікно, тому він відгукнувся на наше запрошення без проблем. Юлія приєдналася до нашої делегації в Лісабоні, а вже після поєдинків одразу повернулася до Іспанії.

Якась інформація про цей склад збірної Португалії була, чи грали з чистого аркуша?

— Відео було. Я переглядав матчі цієї команди у Кубку націй, який пройшов у грудні. Дуже потужна команда, кваліфікована. Практично той самий склад грав і проти нас. Тому теоретично ми були готові до поєдинку.

Якщо відштовхуватися від рахунку, чи можна говорити, що у грі були два різні тайми?

— Думаю, що так, оскільки у другому таймі ми, вочевидь, підсіли функціонально. Так склалося, що в нас був дуже важкий переліт. Три години з Києва до Амстердама, потім ще три — до Лісабона. Після цього рано вранці вилетіли зі столиці Португалії на Азорські острови — це ще три години. А матч відбувався того ж дня, коли ми дісталися до міста Ангра-ду-Ероїшму. Тож момент недостатнього відновлення був присутній. І у другій половині, коли нас дещо притиснули, ми функціонально не витримали.

А перший тайм вийшов дуже добрим. Ми гідно виглядали в зустрічі, яка була рівною. Кількість моментів була однаковою, але нам вдалося використати свої нагоди. До того ж дуже добре відіграла наш воротар. Після перерви португалки виглядали краще, хоча і в нас у другому таймі було кілька шансів. 

 У матчі з командою Азорських островів  мав місце розгромний рахунок 10:2. Чи дійсно була така велика різниця у класі?

— Я б так не сказав. Незважаючи на такий великий підсумковий рахунок, перший тайм ми виграли лише 2:1. Наша збірна мала більше моментів, мала перевагу, але можна говорити, що суперник був кваліфікованим. Хотів би зазначити, що все ж таки було б цікаво і другий поєдинок провести зі збірною Португалії, тому що на другий день ми фізично виглядали дуже добре. Але й по цьому матчу здорово, що дівчата відчули ворота, у нас проходили різноманітні комбінації, ми дуже непогано рухалися.

Загальний підсумок цих матчів — наскільки вони були корисними, інформативними на поточний момент?

— На цьому етапі — дуже корисними. Я й просив президента Асоціації футзалу України Сергія Владика, щоб для нас підшукали дуже сильних суперників, аби ми мали можливість побачити наші недоліки та зрозуміти, над чим треба працювати. Мене більше цікавить атакувальна гра, тут у нас є зараз велика неузгодженість. Треба попрацювати над пресингом, стандартами.

Які найближчі плани у жіночої національної збірної?

— Є домовленість зіграти у квітні два товариські матчі в Ірані з національною збірною цієї країни. У червні ми проведемо поєдинки зі збірною Італії. А вже на серпень плануємо великий збір, який буде спрямований на підготовку до кваліфікації чемпіонату Європи.

Є вже якась інформація щодо деталей жеребкування відбору Євро-2019, місця проведення групових турнірів?

— Жеребкування групового етапу відбудеться 5 червня. Буде чотири групи по чотири команди, а до цього, можливо, пройде попередня кваліфікація для збірних із нижчим рейтингом. Переможці груп складуть четвірку команд, які в лютому 2019 року зіграють у фінальній частині першого жіночого чемпіонату Європи. Сам відбірний турнір пройде у вересні, на момент жеребкування будуть остаточно відомі чотири країни, в яких відбудеться кваліфікація.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
20.02.2018 17:27

Капітан жіночої збірної України з футзалу Юлія Титова: «Євро буде чудовою нагодою оцінити свій рівень»

Капітан жіночої збірної України з футзалу Юлія Титова в інтерв’ю...

Підписатися на новини