Липень. Хроніка подій: Україна дебютувала на Олімпіаді, юнацька збірна виборола перепустку на ЧС-2025 (U-20)

У липні олімпійська збірна України дебютувала на Іграх, юнацька збірна України U-19 забезпечила собі перепустку на ЧС-2025 (U-20), а збірна України з пляжного футболу виграла Євролігу в дивізіоні В.

1 липня. Закарпатська асоціація футболу за сприяння Української асоціації футболу організувала дитяче дозвілля в літньому таборі. 75 дітей-переселенців із Донецької області в супроводі восьми дорослих відправилися на відпочинок у літній табір, розташований у Великому Березині Закарпатської області. Для дітей відпочинок був безкоштовним.

2 липня. Продовжив роботу 10-денний оздоровчо-тренувальний табір у місті Трускавець, що на Львівщині, для дітей із Дніпропетровської області. Учасники табору з томаківської та покровської ДЮСШ проживали в комфортних та затишних кімнатах міжнародної реабілітаційної клініки Козявкіна й щодня тренувалися на футбольних стадіонах та майданчиках Трускавця.

3 липня. У межах співпраці УАФ та Італійської федераціїї футболу 40 дітей і 10 тренерів із Харкова, Запоріжжя, Миколаєва та Дніпра вирушили до знаменитого технічного центру Коверчіано, що розташований в італійській Флоренції. Перебування в навчально-оздоровчому таборі у Флоренції заплановане з 5-го до 15 липня.

4 липня. Визначилися призери чемпіонату України з футболу серед команд дитячо-юнацьких спортивних закладів сезону-2023/2024 у вищій лізі в категорії U-16. Фінальний турнір Дитячо-юнацької футбольної ліги України у вищій (об’єднаній) лізі проходив із 2-го до 4 липня у Львові. Чемпіоном став донецький «Шахтар» U-16. 

Фото Євгена Кравса

4 липня. Відбулося жеребкування попереднього та основного раундів Ліги чемпіонів-2024/2025 із футзалу. Єдиний український представник, київський «ХІТ», отримав у суперники «Картахену» (Іспанія), «Андерлехт» (Бельгія) та «Рекорд» (Польща). Мінітурнір пройде в Бельгії.

4 липня. Віцепрезидент Української асоціації футболу та головний тренер національної збірної Сергій Ребров розповів про свою участь у перемовинах Президента України Володимира Зеленського та Прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

«Мене запросили в Офіс Президента України, коли там був Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Я зі свого боку мав допомогти в налагодженні відносин між Україною та Угорщиною. Погодьтеся, це для нас дуже важливо», — сказав, зокрема, Сергій Ребров.

4 липня. Збірна України з пляжного футболу провела чергове тренування в Гідропарку. Після нього відбулася зустріч команди з керівництвом Асоціації пляжного футболу України. На ній обговорили підготовку збірної до відбірного етапу Євроліги-2024 в дивізіоні B.

5 липня. У швейцарському Ньйоні відбулося жеребкування першого раунду жіночої Ліги чемпіонів. Волею жереба «Ворскла» на цьому етапі потрапила до групи 10 Шляху чемпіонів, де її суперником у півфіналі стала латвійська РФШ, а «Колос» у півфіналі групи 1 Шляху представників ліг 4 вересня зіграє з нідерландським «Аяксом».

6 липня. Голова Комітету арбітрів УАФ Катерина Монзуль поділилася деталями підготовки українських арбітрів до роботи із системою VAR, яка активно використовується в сучасному футболі. Зокрема, ця технологія застосовується й у матчах чемпіонату України. 

«Дехто вважає, що арбітр прийшов, став на поле — і все вирішує відразу, без навчання. Так бути не може. Саме зараз відбувається навчання роботі із системою VAR», — заявила, зокрема, Катерина Монзуль.

Фото прес-служби УАФ

8 липня. Олімпійська збірна України прибула до своєї резиденції у Франції, де розпочала підготовку до футбольного турніру літніх Ігор-2024. Синьо-жовті працювали у спортивному комплексі Plaine des Sports в аквітанському містечку Сен-Поль-ле-Дакс. Тренувальний збір містив безпосередні заняття на полі, а також теоретичні сесії.

8 липня. У Берліні (Німеччина) завершився чемпіонат Європи з електронного футболу UEFA eEuro 2024. Україна потрапила до числа восьми найкращих команд континенту.

8 липня. Українська асоціація футболу перерахувала 5 млн грн на допомогу найбільшій дитячій клінічній лікарні України «Охматдит», яка постраждала внаслідок обстрілу 8 липня міста Києва.

8 липня. У містечку Цумань, що на Волині, було проведено 30-й захід у межах програми FIFA TDS із пошуку та розвитку талантів. Під час заходу було переглянуто та протестовано 96 юних спортсменів, які пройшли повний набір тестових випробувань за програмою проєкту. Загалом у проєкті в понад 35 ОТГ узяли участь понад пʼять тисяч діточок з усіх регіонів України.

9 липня. У Сквирі відбувся фестиваль у межах проєкту Української асоціації футболу та Київського об’єднання асоціацій футболу «Відкриті уроки футболу». На центральному стадіоні міста зібралося понад сім десятків дівчат і хлопців зі сквирського ліцею № 2, місцевих ДЮСШ та ФК «Оріон», шамраївського навчально-виховного комплексу та білоцерківської спеціалізованої школи № 19.

Фото КОАФ

9 липня. Юнацька збірна України (футболісти не старші 2005 року народження) у Польщі в межах підготовки до фінальної частини чемпіонату Європи-2024 (U-19) провела спаринг із місцевим клубом третьої ліги, «Олімпією» (Ельблонг), і перемогла з рахунком 2:1.

10 липня. На базі кафедри фізичної культури та основ здоровʼя факультету фізичної культури та здоровʼя людини Чернівецького національного університету було проведено курси підвищення кваліфікації шкільних учителів фізичної культури з модулю «Футбол».

Слухачам, які пройшли ці курси, було зараховано частину загального п'ятирічного підвищення кваліфікації з фізичної культури обсягом 150 годин для отримання відповідного документа про підвищення кваліфікації. Крім того, додатково вони мали отримати ліцензії D-диплому УАФ.

10 липня. У Будинку футболу відбулося засідання Виконавчого комітету Української асоціації футболу. Після обговорення виступів національної збірної за пропозицією президента УАФ Андрія Шевченка Сергію Реброву та його тренерському штабу було висловлено повну підтримку.

Крім того, виконком затвердив місця проведення домашніх матчів збірної України в Лізі націй та регламенти на наступний сезон для УПЛ і ПФЛ, а також новий склад Комітету з етики та чесної гри УАФ.

Фото Дана Балашова

10 липня. Понад 300 українських ветеранів, військових на реабілітації, а також родини загиблих воїнів та футбольних фанатів отримали можливість підтримати національну збірну України на Євро-2024 на стадіонах у Німеччині. 

Це стало можливим завдяки співпраці Української асоціації футболу, благодійного фонду «Енергія перемоги України» та фонду «Трибуна Героїв» за фінансової підтримки німецького енергетичного бізнесу. 

11 липня. Фестиваль у межах проєкту Української асоціації футболу та обласних асоціацій футболу «Відкриті уроки футболу» завітав на стадіон села Кострино, що на Великоберезнянщині.На арені зібралося понад 90 дітей віком від дев'яти до 13-ти років із сіл Кострино, Сіль, Ставне та Вишка.

11 липня. Виконком УАФ, що пройшов 10 липня, на пропозицію голови Комітету з етики та чесної гри УАФ Андрія Давиденка затвердив персональний склад комітету:

Володимир Величко — заступник голови;

Анастасія Біленко — секретар комітету;

Володимир Зверов — член комітету;

Андрій Некрутов — член комітету;

Валерій Озаренко — член комітету;

Сергій Данелян — член комітету;

Володимир Єзерський — член комітету;

Дмитро Борольов — член комітету.

12 липня. Команда українських біженців узяла участь у мінітурнірі, організованому Італійською федерацією футболу. Загалом у міжнародному турнірі, який проходив 5—7 липня на базі Національного олімпійського тренувального центру в Тірренії, узяли участь команди біженців зі Словенії, Італії, України та команда, сформована з біженців із Тоскани.

Фото УАФ

12 липня. В угорських Дебрецені та Мішкольці продовжилися змагання Європейських студентських ігор-2024. У чоловіків переможно стартувала збірна київського ДТЕУ. Підопічні Олексія Яценка без особливих проблем здолали збірну албанського Університету Фан Фолі — 4:0.

12 липня. Національна жіноча збірна України продовжила кваліфікаційний турнір Євро-2025 поєдинком проти команди Косова. Матч завершився з рахунком 4:0 на користь синьо-жовтих.

14 липня. Олімпійська збірна України в межах підготовки до Ігор-2024 у Франції провела товариський поєдинок із командою Єгипту. Матч завершився внічию — 1:1.

15 липня. У місті Полтава на базі ДЮСШ «Ворскла» ім. І. Горпинка відбувся фестиваль у межах соціального проєкту Української асоціації футболу та Асоціації футболу Полтавщини «Відкриті уроки футболу». У фестивалі взяли участь вихованці ДЮСШ «Ворскла» ім. І. Горпинка та ДЮСШ «Молодь 2016».

15 липня. Українські футбольні та футзальні команди продовжили свої виступи на Європейських студентських іграх-2024, що проходять в угорських Дебрецені та Мішкольці. Команда УДПУ ім. П. Тичини зазнала своєї першої поразки, поступившись суперникам з Університету Вюрцбурга — 0:2.

Команда Державного техніко-економічного університету (ДТЕУ) у футбольному турнірі здобула перемогу в групі D над Університетом Ювяскюля з Фінляндії — 4:0. Збірна Інституту фізичного виховання та спорту ІФФКФВ в останньому матчі групового раунду футзального турніру розбила Кільський університет із Німеччини — 14:1.

15 липня. Збірна України розпочала виступ у фінальному турнірі чемпіонату Європи серед гравців до 19-ти років (футболісти не старші 2005 року народження). Поєдинок проти збірної Північної Ірландії завершився нульовою нічиєю.

Фото Дана Балашова

16 липня. У Валківській громаді, що на Харківщині, із метою психосоціальної підтримки місцевих дітей, постраждалих від війни, було організовано фестиваль у межах проєкту Української асоціації футболу та Харківської обласної асоціації футболу «Відкриті уроки футболу».

Участь у фестивалі взяли учні валківського ліцею ім. О. Масельського, на базі якого й реалізовувався проєкт, та гонтів’ярської філії ліцею.

16 липня. Відбулося перше засідання Комітету з етики та чесної гри УАФ у новому складі. Під час нього Анастасію Біленко було обрано секретарем комітету. Також було ухвалено рішення розробити проєкт впровадження освітніх програм для футбольних клубів УПЛ, ПФЛ та арбітрів.

16 липня. Матчем із Хорватією в столиці Північної Македонії, Скоп’є, на стадіоні тренувального центру місцевої федерації футболу жіноча збірна України завершила груповий турнір відбору Євро-2025. Наша команда вже гарантувала собі участь у плей-оф кваліфікації, але перемога в Скоп'є (2:0) дозволила синьо-жовтим вийти туди з другого місця.

17 липня. Фестиваль у межах проєкту Української асоціації футболу та Хмельницької обласної асоціації футболу «Відкриті уроки футболу» пройшов у Летичівській селищній громаді, що на Хмельниччині.

72 дитини віком від восьми до 10-ти років, що завітали на стадіон «Колос», стали учасниками навчальних занять із футболу та протягом двох днів весело проводили час, виконуючи футбольні вправи, естафети та граючи у футбол. У святі взяли участь летичівські ліцеї № 1, № 2, № 3, сусловецький ліцей, новокостянтинівський ліцей, вербецька та гречинецька гімназії.

Фото ХОАФ

17 липня. У Батумі чоловіча збірна України з пляжного футболу стартувала в розіграші Євроліги-2024 в дивізіоні В поєдинком із командою Лівану. Підопічні Миколи Костенка здобули впевнену перемогу — 6:1.

17 липня. VII Європейські студентські ігри, які 2024 року приймала Угорщина, стали найуспішнішими для українського студентського футболу. Уперше в історії наші команди з футболу та футзалу здобули золоті та срібні нагороди головної спортивної події університетського спорту Європи.

18 липня. Центр проєкту UEFA PLAYMAKERS, який впроваджують Українська асоціація футболу та Асоціація футболу Волині, успішно працює на базі рожищенської ДЮСШ, що на Волині. Заняття проводять тренери Євгенія Юзвяк та Олег Катеринюк, їм також допомагають волонтери.

18 липня. У Києві завершилися навчально-тренувальний збір арбітрів і семінари інструкторів та спостерігачів української Прем’єр-ліги. У програмі НТЗ були теоретичні заняття, тренування та складання арбітрами й асистентами фітнес-тесту ФІФА.

18 липня. Юнацька збірна України (футболісти не старші 2005 року народження) провела свій другий матч фінального турніру Євро-2024 (U-19) — проти Норвегії. Поєдинок завершився нульовою нічиєю.

18 липня. У грузинському Батумі збірна України з пляжного футболу продовжила виступ у розіграші Євроліги-2024 в дивізіоні В. Підопічні Миколи Костенка завдали нищівної поразки команді Саудівської Аравії — 6:1.

Фото сайту АПФУ

18 липня. Олімпійська збірна України в межах підготовки до Ігор-2024 у Франції провела другий товариський поєдинок — із командою Парагваю. Матч відбувся в аквітанському місті Ажетмо на стадіоні «Алан Лансамен» і завершився внічию — 2:2.

19 липня. Львівська асоціація футболу продовжує реалізовувати всеукраїнський соціально-спортивний проєкт УАФ «Відкриті уроки футболу». Цього тижня масштабний захід відбувся в селі Борщовичі Новояричівської територіальної громади. У ньому взяли участь близько восьми десятків дітей із дев'яти загальноосвітніх шкіл.

19 липня. У Ньйоні відбулося жеребкування двох раундів плей-оф відбору Євро-2025 серед жіночих команд, в якому взяла участь і збірна України. 23—29 жовтня наша команда зіграє з Туреччиною, а далі — із переможцем пари Греція/Бельгія.

19 липня. У грузинському Батумі збірна України з пляжного футболу провела останній матч групового раунду в розіграші Євроліги-2024 в дивізіоні В. Наша команда перемогла з рахунком 5:2 й посіла перше місце у групі В.

20 липня. Соціальний проєкт Української асоціації футболу та Київського об’єднання асоціацій футболу «Інклюзивні футбольні секції» успішно реалізовано в Білій Церкві, що на Київщині, на базі спеціалізованої школи № 19.

Тренер проєкту Віталій Меркушев, який працював з учнями 8—11-го класів, зазначив: «Це мій другий рік участі в даному проєкті. Хочу відзначити неабияку зацікавленість дітей з особливими освітніми потребами, яка виникає після того, як ви захопили їх футболом».

Фото КОАФ

20 липня. У грузинському Батумі збірна України з пляжного футболу провела півфінальний поєдинок розіграшу Євроліги-2024 в дивізіоні В. Підопічні Миколи Костенка виграли з рахунком 4:0 і вийшли у фінал турніру.

21 липня. Захисник збірної України Ілля Забарний подовжив контракт з англійським «Борнмутом», за який він виступає із січня 2023 рокуНову угоду між футболістом та клубом укладено до 2029 року.

21 липня. У Хмельницькому проєкт «Інклюзивні футбольні секції» Української асоціації футболу та Хмельницької обласної асоціації футболу представлений на базі місцевої спеціальної школи № 33. Участь у ньому взяли 20 дітей.

21 липня. Збірна України з пляжного футболу фінальним матчем із командою ОАЕ завершила виступ у розіграші Євроліги-2024 в дивізіоні В. Наші хлопці перемогли — 4:2 і стали тріумфаторами турніру.

Фото beachsoccer.com

21 липня. Юнацька збірна України (футболісти не старші 2005 року народження) провела свій третій матч фінального турніру Євро-2024 (U-19) — проти Італії. Наша команда виграла — 3:2, вийшла в півфінал турніру із другого місця групи А й забезпечила собі перепустку на ЧС-2025 (U-20) у Чилі.

22 липня. У штаб-квартирі УЄФА відбулося жеребкування третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів-2024/2025. Згідно з його результатами, переможець дуелі «Динамо» — «Партизан» зіграє з «Рейнджерс» (Шотландія). 

22 липня. У Будинку футболу відбувся Виконком УАФ, який ухвалив рішення про те, яким чином мала визначитися команда, що замінить СК «Дніпро-1» в УПЛ. Відповідно до нього, ця команда мала визначитися в перехідному турнірі за участі чотирьох клубів («Минай», «Металіст 1925», «Лівий берег» та «Епіцентр»), переможець якого отримував прописку в УПЛ у сезоні-2024/2025.

22 липня. У штаб-квартирі УЄФА відбулося жеребкування третього кваліфікаційного раунду Ліги Європи-2024/2025. Бронзовий призер УПЛ, «Кривбас», на цьому етапі зустрінеться із чеською «Вікторією».

23 липня. Коростень, що на Житомирщині, став одним із центрів проєкту UEFA PLAYMAKERS, який впроваджують Українська асоціація футболу разом із Житомирською обласною асоціацією футболу.

23 липня. Київське «Динамо» розпочало шлях у цьогорічній Лізі чемпіонів номінально домашнім матчем 2-го кваліфікаційного раунду проти сербського «Партизана». У підсумку 6:2 — чудова перемога підопічних Олександра Шовковського.

23 липня. У Луцьку успішно реалізується проєкт UEFA PLAYMAKERS, який впроваджують Українська асоціація футболу та Асоціація футболу Волині. Заняття відбуваються на базі ФК «Амазонка» під керівництвом тренерів Миколи Яроховича та Тетяни Павлік.

24 липня. Олімпійська збірна України в межах літніх Ігор-2024 провела свій перший в історії офіційний матч. У Ліоні підопічні Руслана Ротаня зустрічалися з представником Азії — Іраком. Наша команда поступилася з рахунком 1:2.

Фото Віталія Клюєва

25 липня. У Будинку футболу відбулися навчальний семінар та атестація для делегатів та офіцерів безпеки УАФ у межах підготовки до старту сезону-2024/2025 у змаганнях УПЛ та ПФЛ. У заході, що пройшов під головуванням першого віцепрезидента УАФ Павла Бойчука, узяли участь генеральний секретар УАФ Ігор Грищенко, голова Комітету УАФ з питань стадіонів та безпеки проведення змагань Андрій Таран, співголова атестаційної комісії делегатів УАФ та офіцерів безпеки УАФ Ігор Гатауллін, заступник генерального секретаря УАФ Віталій Данильченко та заступниця голови Контрольно-дисциплінарного комітету УАФ Оксана Залізко.

25 липня. Житомирське «Полісся» розпочало новий сезон поєдинком другого раунду кваліфікації Ліги конференцій проти бронзового призера чемпіонату Словенії — «Олімпії». Наша команда поступилася з рахунком 0:2.

25 липня. Юнацька збірна України (футболісти не старші 2005 року народження) провела півфінальний поєдинок Євро-2024 (U-19) — проти Франції. Підопічні Дмитра Михайленка завершили турнір на цій стадії, мінімально поступившись французам (0:1).

26 липня. Президент УАФ Андрій Шевченко прокоментував виступ юнацької збірної України на Євро-2024 (U-19), де команда Дмитра Михайленка зупинилася в півфіналі, здобувши путівку на ЧС-2025 (U-20) у Чилі.

«Якщо оцінювати весь турнір, то моя оцінка позитивна, що стосується і тренера, і всієї команди. Будуть готуватися до чемпіонату світу. У них дуже сильна мотивація, гарний колектив, і вони гідно представляли Україну», — сказав, зокрема, Андрій Шевченко.

26 липня. При вінницькій спеціальній школі для дітей із порушеннями інтелектуального розвитку реалізується проєкт Української асоціації футболу та Вінницької обласної асоціації футболу «Інклюзивні футбольні секції». Із дітьми з особливими освітніми потребами займаються тренери обласної асоціації футболу. Проєктом насамперед опікуються тренер В’ячеслав Черниш та координатор від ВОАФ Олександр Сидорук. Завдяки УАФ секція була забезпечена футбольною формою, м’ячами та іншим спортивним інвентарем.

26 липня. У Будинку футболу відбулося жеребкування першого попереднього етапу Vbet Кубку України сезону-2024/2025. У цьому раунді беруть участь 32 команди: 17 представників першої ліги, 13 — другої та два делегати Асоціації аматорського футболу.

26 липня. У Києві та Рівному стартував перехідний турнір за участі чотирьох клубів («Минай», «Металіст 1925», «Лівий берег» та «Епіцентр»), переможець якого гратиме в УПЛ у сезоні-2024/2025. У фінал вийшли «Минай» та «Лівий берег».

27 липня. Олімпійська збірна України в межах літніх Ігор-2024 провела свій другий поєдинок. У Сент-Етьєні команда Руслана Ротаня зустрічалася з представником Африки — Марокко. Наші хлопці в меншості здобули перемогу — 2:1.

Фото Віталія Клюєва

28 липня. Президент Української асоціації футболу Андрій Шевченко прокоментував поєдинок нашої олімпійської збірної проти команди Марокко.

«Вирвали дуже важливу перемогу. Уперше в історії! Удесятьох грали проти дуже сильного суперника. Тож сьогодні в мене дуже позитивні емоції. Бажаю команді в наступному матчі продемонструвати такий самий футбол. Будемо робити все, щоб команда була мотивована, виходила на поле і грала за Україну», — сказав, зокрема, президент УАФ.

29 липня. У НДСЛ «Охматдит» відбулося спортивне свято «Ігри переможців». Цей захід проводиться другий рік поспіль, й у ньому беруть участь діти, які мали складні захворювання, але одужали після лікування або проходять реабілітацію в провідній лікарні України.

Генеральному директору «Охматдиту» Володимиру Жовніру від УАФ було передано набір футбольної атрибутики та м’ячі, які будуть використовуватися для реабілітації дітей, що проходять лікування в клініці, а кожен з учасників «Ігор переможців» отримав від УАФ сувеніри.

«Хочу запевнити, що Українська асоціація футболу й надалі буде підтримувати «Охматдит». Я щиро дякую лікарям та всьому персоналу лікарні за мужність та фаховість. А вам, наші юні переможці, я хочу сказати — ви є прикладом для нас, дорослих. Прикладом, як потрібно долати складні ситуації й вірити у свої сили. Дякую вам! Нехай Бог береже вас і нашу Україну!» — сказав присутній на заході перший віцепрезидент УАФ Павло Бойчук.

30 липня. Нападник збірної України Роман Яремчук перейшов із бельгійського «Брюгге» до одного з найтитулованіших клубів Греції, «Олімпіакосу». 

30 липня. Олімпійська збірна України в межах літніх Ігор-2024 провела свій третій поєдинок. Команда Руслана Ротаня програла — 0:2 Аргентині, посіла третє місце в групі й завершила боротьбу на турнірі.

30 липня. У Рівному на стадіоні «Авангард» відбувся фінал перехідного турніру за участі чотирьох клубів («Минай», «Металіст 1925», «Лівий берег» та «Епіцентр»), переможець якого отримував право грати в УПЛ у сезоні-2024/2025. У вирішальному протистоянні «Лівий берег» здолав «Минай».

Фото fclb.com.ua

31 липня. Київське «Динамо» впевнено подолало другий раунд кваліфікації Ліги чемпіонів-2024/2025. У матчі-відповіді кияни перемогли з рахунком 3:0 белградський «Партизан» і пробилися до третього раунду відбору. Там українцям протистоятиме шотландський «Рейнджерс».

31 липня. Український воротар Владислав Крапивцов увійшов до символічної збірної найкращих футболістів Євро-2024 (U-19). 

НОВИНИ ПО ТЕМІ
31.07.2024 13:00

Олег Федор: «Шкода, що не вдалося подарувати вболівальникам перемогу»

Півзахисник олімпійської збірної України Олег Федор прокоментував поєд...

31.07.2024 11:30

Данило Сікан: «Ми вперше взяли участь в Олімпіаді, сподіваюся, не востаннє»

Нападник олімпійської збірної України Данило Сікан прокоментував поєди...

30.07.2024 21:13

Руслан Ротань: «Задоволений хлопцями, вони — великі молодці, можуть грати на рівні топкоманд»

30 липня олімпійська збірна України в третьому для себе матчі груповог...

30.07.2024 20:04

Олімпіада-2024. Футбольна збірна України програла Аргентині й завершила виступ на турнірі

Сьогодні, 30 липня олімпійська збірна України в межах літніх Ігор-2024...

Підписатися на новини