«Інклюзивні футбольні секції» у Вінниці

Максим Ч. навчається у Вінницькій спеціальній школі для дітей з порушеннями інтелектуального розвитку. Залюбки відвідує заняття інклюзивної футбольної секції у своєму навчальному закладі, ніколи їх не пропускає. І значно виділяється в технічному плані на тлі інших гравців. Зокрема, демонструє неабиякий дриблінг, забиває багато голів.

Максим майже постійно носить футболку з написом «Мессі». За потужну гру на майданчику і зважаючи на не дуже великий зріст, його прозвали «Мессіком».

«Мені подобається, як грає аргентинський футболіст Ліонель Мессі. Бачив його гру по телевізору. Як і Мессі, забиваю багато голів, подобається це робити», — розповів Максим Ч.

Підліток грає у футбол не лише у спецшколі, але й у своєму дворі.

Фото ВОАФ

При Вінницькій спеціальній школі для дітей з порушеннями інтелектуального розвитку реалізується проєкт Української асоціації футболу та Вінницької обласної асоціації футболу «Інклюзивні футбольні секції». Із дітьми з особливими освітніми потребами займаються тренери обласної асоціації футболу. Проєктом насамперед опікуються тренер В’ячеслав Черниш та координатор від ВОАФ Олександр Сидорук. Завдяки УАФ секція була забезпечена футбольною формою, м’ячами та іншим спортивним інвентарем.

За словами тренерів, такі заняття з дітьми з особливими освітніми потребами сприяють зміцненню їхнього здоров’я, корекції рухової активності та вихованню інтересу до занять спортом. І, зокрема, футболом.   

Фото ВОАФ

«Наша головна задача — підняти настрій дітей і залучити їх до спорту. Такі школярі потребують особливої уваги та емоційної підтримки. Вони з великим бажанням займаються футболом та іншими фізичними активностями. Ці заняття відрізняються від традиційних футбольних тренувань юнаків. Зокрема, ми використовуємо більше естафет та інших цікавих вправ», — зауважив В’ячеслав Черниш.

«Наші діти потребують фізичної реабілітації. Адже багатьом складно даються шкільні предмети, а найулюбленішими для них є трудове навчання, фізкультура й футбольні тренування, — заявила директорка школи Світлана Марчук. — Учні чекають таких уроків футболу, які вже стали частинкою їхнього життя».

Основні цілі проєкту УАФ:

— поліпшити психоемоційний та фізичний стан дітей з інвалідністю та з особливими освітніми потребами через залучення їх до фізичних активностей проєкту та соціалізацію;

— змінити ставлення українського суспільства до людей з інвалідністю та дітей з особливими освітніми потребами;

— надати доступ до інклюзивних занять спортом;

— розкрити дитячий потенціал;

— об'єднати дітей і дорослих, незалежно від особливостей фізичного і психічного розвитку;

— надати мотивацію в масовому футболі для всіх дітей, незалежно від здібностей, статі, соціальних проблем;

— активізувати місцеві громади через міжсекторні мережі (учителі, тренери, психологи, батьки, молодіжні лідери, місцева влада, меценати тощо).

Завдяки УАФ секції забезпечені дитячою футбольною формою, м’ячами та необхідним спортивним інвентарем.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
26.07.2024 17:00

Українська арбітриня працюватиме на фінальному матчі Євро-2024 (WU-19)

На фінальному матчі Євро-2024 (WU-19) Іспанія — Нідерланди, який...

24.07.2024 13:00

Луцьк бере участь у проєкті UEFA PLAYMAKERS

У Луцьку успішно реалізується проєкт UEFA PLAYMAKERS, який впроваджуют...

23.07.2024 16:00

Проєкт UEFA PLAYMAKERS працює в Коростені

Коростень, що на Житомирщині, став одним із центрів проєкту UEFA PLAYM...

21.07.2024 14:00

«Інклюзивні футбольні секції» у Хмельницькому

У Хмельницькому проєкт «Інклюзивні футбольні секції» Украї...

Підписатися на новини