Жовтень. Хроніка подій: чотири очки головної команди, гойдалки «молодіжки» та жіночої збірної, футзальний прорив на Євро

У жовтні національна команда України провела два матчі відбору ЧС-2022, обігравши фінів та розійшовшись миром із боснійцями. Молодіжна збірна програла Франції та здолала Фарери, а жіноча — також перемогла гостей із Фарерських островів, але не встояла перед іспанками. Брали участь в офіційних турнірах й інші збірні, причому жіноча футзальна виборола путівку до фіналу чемпіонату Європи.

3 жовтня. Дівоча збірна України WU-17 перемогою над командою Естонії (1:0) завершила виступ у Лізі В Євро-2022 в Таллінні. Єдиний гол у матчі в компенсований до першого тайму час забила Невар.

Фото прес-служби УАФ

У попередніх поєдинках своєї групи підопічні Сергія Сапронова обіграли Північну Македонію (3:0) та Молдову (7:0). У вирішальному протистоянні українки взяли гору над господарками. Синьо-жовті перемогли в усіх поєдинках групи й посіли перше місце, що дозволить їм піднятися до Ліги А.

3 жовтня. Із нагоди 30-річчя незалежності України та за ініціативи президента УАФ, члена Виконкому УЄФА Андрія Павелка у Дніпрі відбувся товариський поєдинок футбольних легенд України.

На поле «Дніпро-Арени» вийшли команди ветеранів ФК «Дніпро» та національної збірної, у складі яких було чимало видатних футболістів України.

Фото УАФ

Перед початком матчу з вітальним словом до учасників святкового заходу звернувся Андрій Павелко, подякувавши ветеранам за їхній внесок у розвиток футболу в нашій державі та незабутні миттєвості перемог, які вони дарували мільйонам глядачів в Україні та по всьому світу. «Для мене велика честь знаходитися тут, на одному полі зі справжніми легендами українського футболу, які присвятили своє життя цій чудовій грі. Щиро зичу вам міцного здоров’я, а футбольному Дніпру й усій Україні — нових великих перемог і досягнень!» — сказав президент УАФ.

4 жовтня. У Києві розпочався збір національної команди України, присвячений підготовці та участі у кваліфікаційних поєдинках ЧС-2022 з командами Фінляндії та Боснії і Герцеговини.

Фото Павла Кубанова

5 жовтня. У Будинку футболу на запрошення президента Української асоціації футболу, члена Виконкому УЄФА Андрія Павелка побувала делегація зі США — представники органів влади Нью-Йорка та української діаспори.

Фото Володимира Раснера

У зустрічі, окрім очільника УАФ, узяли участь перші віце-президенти асоціації Олексій Михайличенко, Олег Протасов, Анатолій Демяненко, Алан Плієв і Вадим Костюченко, олімпійський чемпіон і народний депутат України Жан Беленюк, президент боро Квінз Донован Річардс, сенатор штату Нью-Йорк Джеймс Скуфіс, інші представники влади Нью-Йорка, співголова Асамблеї діаспор світу Леонід Бард, член правління асамблеї Арон Грюнфельд та президент Асамблеї національностей України Ровшан Тагієв.

Учасники зустрічі обговорили перспективи та можливості співпраці між Україною та США у сфері розвитку футболу та спорту загалом.

6 жовтня. Стало відомо, що пілотний проєкт УАФ «УЄФА Grow Participation» увійшов у шорт-лист премії UEFA Grow Awards 2021.

Фото УАФ

Проєкт «УЄФА Grow Participation» став першою комплексною ініціативою зі стратегічного й сталого розвитку футболу на регіональному рівні за рахунок розробки й впровадження нових ініціатив та рішень, що сприяли розширенню у пілотних областях кількості гравців — як хлопців, так і дівчат, як дітей, так і дорослих найширшого вікового спектру — та формуванню культури реєстрації гравців масового футболу (які залучені до гри на регулярній основі, понад 10 разів на рік).  

Оголошення переможців UEFA Grow Awards 2021 відбудеться 3 грудня поточного року.

7 жовтня. У Києві на футбольному майданчику по вул. Закревського, 35а пройшов футбольний майстер-клас для дітей за участю відомого в минулому футболіста, капітана збірної України серед ветеранів Владислава Ващука.

Фото Володимира Раснера

Саме цей столичний майданчик влітку став місцем гордості за дітей, які, перш ніж грати у футбол, беручи приклад із гравців національної збірної, яка в той час виступала на Євро-2020, виконали Гімн України. Відео з маленькими патріотами захопило вітчизняні соцмережі, а 24 серпня на місці старого майданчика за участю президента Української асоціації футболу, члена Виконкому УЄФА Андрія Павелка було відкрито нову футбольну галявину зі штучним покриттям найкращої європейської якості.

8 жовтня. Молодіжна збірна України в матчі кваліфікаційного турніру Євро-2023 (U-21) зазнала поразки на виїзді від французьких однолітків (0:5). У рівних складах рахунок не було відкрито, але після вилучення захисника синьо-жовтих Таловєрова на 27-й хвилині господарі втілили свою перевагу в забиті м’ячі.

9 жовтня. У матчі європейської кваліфікації ЧС-2022 національна збірна України перемогла в гостях команду Фінляндії — 2:1. За синьо-жовтих голами відзначилися Ярмоленко та Яремчук. Для капітана збірної Андрія Пятова поєдинок став 100-м за національну команду.

Фото Павла Кубанова

«Ми переглянули багато матчів команди Фінляндії, — сказав після матчу в. о. головного тренера збірної України Олександр Петраков. — Дивилися, як фіни грали на виїзді проти Франції. Вони й там пресингували на самому початку зустрічі. Ми все розбирали й знали. Ми провели з хлопцями дуже багато теоретичних занять, тож несподіванкою для мене це не було».

11 жовтня. Напередодні матчу національних збірних України та Боснії і Герцеговини у відборі ЧС-2022 очільники Української асоціації футболу зустрілися з військовослужбовцями 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ.

Фото Євгена Кравса

Частину захисників України відвідали президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко, перші віце-президенти УАФ Олексій Михайличенко, Анатолій Демяненко, Олег Протасов, Вадим Костюченко та віце-президент УАФ і голова обласної асоціації футболу Олександр Шевченко.

11 жовтня. На львівському стадіоні «Сокіл» напередодні поєдинку Україна — Боснія і Герцеговина відбувся благодійний матч «Кубок Львова», у якому зійшлися ветерани ФК «Карпати» та збірна журналістів України. Головною метою цього матчу, що вже став доброю традицією, стала допомога дітям-сиротам.

Фото centernews.com.ua

На матч завітали почесні гості: президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко, перший віце-президент УАФ Вадим Костюченко, віце-президент УАФ, президент Львівської асоціації футболу Олександр Шевченко, президент ФК «Карпати» Степан Юрчишин, легендарний український тренер Мирон Маркевич та директор із маркетингу Carlsberg Ukraine Антон Панасенко.

12 жовтня. У приміщенні Львівської обласної державної адміністрації відбулася робоча нарада щодо розвитку дитячо-юнацького футболу, у якій узяли участь представники керівництва УАФ та місцевої влади.

Фото Євгена Кравса

«Приємно, що футбол у Львові має надпотужну об'єднавчу силу влади, бізнесу й футбольних функціонерів, які спільно готові працювати заради розвитку дитячо-юнацького футболу, — зазначив президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко. — Адже цей важливий напрямок є фундаментом майбутніх перемог національних збірних і клубів на міжнародній арені. Вірю, що консолідація зусиль усіх, хто любить і живе цією чудовою грою, дозволить примножити славні переможні традиції футбольної Львівщини!»

6—12 жовтня. Юнацька збірна України U-19 узяла участь у кваліфікаційному раунді Євро-2022 в Польщі. Підопічні Володимира Єзерського фінішували першими у квартеті з господарями турніру, а також командами Фінляндії та Мальти. 

Синьо-жовті здобули право навесні 2022 року зіграти в елітному раунді відбору за путівку до фінальної частини чемпіонату Європи.

12 жовтня. Збірна України у Львові зіграла внічию (1:1) зі збірною Боснії і Герцеговини в матчі відбору ЧС-2022. Синьо-жовті відкрили рахунок у першому таймі завдяки голу Ярмоленка, але гості відігралися наприкінці зустрічі.

Фото Павла Кубанова

«Установки сідати глибоко в обороні не було, — сказав після матчу в. о. головного тренера збірної України Олександр Петраков. — Це втома. У мене немає питань до гравців, я подякував усім. Хлопці засмучені. Потім розберемо помилки, зробимо висновки… Ми будемо битися до кінця, це я вам обіцяю. Усі хлопці це розуміють».

12 жовтня. Молодіжна збірна України завдяки автоголу Едмундссона з рахунком 1:0 перемогла в Запоріжжя команду Фарерських островів у матчі кваліфікації Євро-2023 (U-21).

Фото Дмитра Смолієнка

13—14 жовтня. Жіноча збірна України з футзалу у рамках підготовки до основного раунду кваліфікації Євро-2022 зіграла два виїзні товариські поєдинки з Португалією. В обох зустрічах господарі виявилися сильнішими за підопічних Олега Шайтанова — 8:1 та 4:0.

14 жовтня. У День захисників і захисниць України на НТК ім. В. Баннікова за ініціативи Української асоціації футболу відбувся третій розіграш Кубку Нескорених, у якому взяли участь чотири команди з різних регіонів країни. Колективи сформовані з ветеранів АТО й ООС, які отримали серйозні поранення під час виконання бойових завдань на Сході України.

Фото Павла Кубанова

Переможцями турніру втретє поспіль стали футболісти команди «Волинь YES» із Луцька. Привітати їх та всіх учасників змагань із Днем захисників і захисниць України прийшли президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко, перші віце-президенти УАФ Олексій Михайличенко й Вадим Костюченко, радник-уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій Вадим Свириденко.

17 жовтня. В іспанському Мадриді стартував семінар УЄФА з тренерського навчання Share на тему «Особливості тренерської діяльності  та організаційна структура підготовки тренерів у різних країнах. Обмін досвідом».

Фото УАФ

Україну на семінарі представили головний тренер молодіжної збірної України Руслан Ротань, наставник юнацької збірної України U-19 Володимир Єзерський, директор Центру ліцензування УАФ Валерій Шамардін, директор спортивно-технічного департаменту УАФ В’ячеслав Дараган та провідний менеджер спортивно-технічного департаменту УАФ Варвара Зуєва.

18 жовтня. У нідерландському Зейсті відбулася церемонія жеребкування фінальної частини Євро-2022 з футзалу, що пройде в січні-лютому 2022 року.

За результатами жеребкування синьо-жовті потрапили до групи А, де зіграють проти Нідерландів (господар турніру), Португалії (чинний чемпіон) та переможця плей-офф між збірними Сербії та Білорусі.

19 жовтня. Офіційно оголошено, що генеральним спонсором національної жіночої збірної України з футболу стала компанія VBET Ukraine. Угода про співпрацю вже набула чинності та діятиме три роки.

 

«Компанія VBET уже стала важливим членом української футбольної сім’ї. Партнерство в межах національної збірної, VBEТ Кубок України, а зараз ще й генеральне спонсорство національної жіночої збірної — таке розширення масштабів співпраці, зокрема в напрямку жіночого футболу, надзвичайно важливе для розвитку.

Переконаний, що наші спільні з VBEТ ініціативи, спрямовані на підтримку національної жіночої збірної України, дозволять вивести її на якісно новий рівень», —  відзначив генеральний директор ТОВ «УАФ Маркетинг» Роман Волинець.

21 жовтня. Жіноча збірна України розпочала виступ у відборі ЧС-2023 з розгромної перемоги над командою Фарерських островів — 4:0. Беззаперечна перевага синьо-жовтих втілилася в голи Козлової, Кравчук, Бойченко та Корсун.

Фото Володимира Раснера

22 жовтня. На НТК ім. Баннікова пройшов турнір із міні-футболу серед команд державних та силових структур, який було організовано з нагоди відзначення Дня захисників і захисниць України. 

Фото УАФ

Перше місце в турнірі виборола команда військової частини 3066 Національної гвардії України, другою стала команда Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут, третє місце посіла команда Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону.

Переможців та учасників турніру на урочистій церемонії нагородження привітали перший віце-президент УАФ Олег Протасов, начальник Київського військового ліцею імені Івана Богуна Герой України, генерал-майор Ігор Гордійчук, заступник голови Печерської районної в місті Києві державної адміністрації Олександр Авдєєнко, начальник відділу молоді та спорту Печерської РДА Вікторія Тромса.

23 жовтня. У Харкові відбулася церемонія офіційного відкриття футбольної академії «Металіст» після її відновлення.

Із вітальним словом на церемонії виступив перший віце-президент Української асоціації футболу Вадим Костюченко. Він висловив вдячність президенту ФК «Металіст» Олександру Ярославському за відродження футбольної інфраструктури, а також за активну участь у підготовці молодого покоління зірок українського футболу.

Фото metalist.ua

«Мені дуже приємно бути тут, на відкритті суперсучасної академії футболу. Я хотів би передати всім вам вітання від президента УАФ, члена Виконкому УЄФА Андрія Павелка, від гравців національної збірної України, і подякувати, насамперед вам, Олександр Владиленович, за те, що ви вибрали саме футбол. Ми пишаємося, що в нас є такий товариш, який надає такий потужний імпульс розвитку дитячого та професіонального футболу. Я впевнений, що в майбутньому більшість гравців юнацьких, молодіжних збірних, а також національної збірної будуть виховані саме у вашій академії футболу», — сказав Вадим Костюченко.

24 жовтня. Жіноча збірна України з футзалу посіла перше місце в групі основного раунду відбору та пробилася на Євро-2022.

Фото Павла Кубанова

Підопічні Олега Шайтанова у Львові перемогли Чехію (5:4), Бельгію (7:0) та Фінляндію (4:1). Вирішальні поєдинки нинішнього чемпіонату Європи пройдуть 24—27 березня наступного року на території однієї з країн-фіналісток (України, Португалії, Іспанії та Росії).

«Це наша спільна перемога. А головне — це успіх наших дівчат. Вони прагнули, мріяли, дійсно зробили все можливе, щоб потрапити на чемпіонат Європи. Вони чекали цього більше року у зв’язку з пандемією. Дівчата дійсно заслужили вихід на Євро. Це велике футзальне щастя для України», — прокоментував вихід своєї команди на Євро-2022 головний тренер Олег Шайтанов.

26 жовтня. У своєму другому поєдинку європейської кваліфікації чемпіонату світу 2023 року жіноча збірна України в Ковалівці поступилася команді Іспанії — 0:6.

26 жовтня. Молодіжна жіноча збірна України в нідерландській Харкемі завершила виступ у груповому турнірі першого раунду Євро-2022 (WU-19). Підопічні Валерія Паламарчука поступилися господарям (1:4), розійшлися миром із Шотландією (1:1) та програли Австрії (0:1). Синьо-жовті випередили в таблиці шотландок за додатковими показниками та зберегли прописку в елітному дивізіоні на другий раунд, який відбудеться навесні наступного року.

Фото womensfootball.com.ua

26—28 жовтня. Були зіграні сім поєдинків 1/8 фіналу Vbet Кубку України сезону-2021/2022. До чвертьфіналу пройшли «Олександрія», «Ворскла», «Динамо», «Шахтар», «Львів», «Зоря» та «Металіст».

29 жовтня. На штучних полях НТК ім. В. Баннікова завершився перший Турнір Олега Блохіна. У змаганнях, організованих Українською асоціацією футболу за підтримки Департаменту освіти та науки м. Києва та Української асоціації розвитку дитячого та юнацького футболу, взяли участь 73 команди з 10-ти районів столиці, сформовані з гравців не старших 2012 року народження.

Фото Павла Кубанова

«Дякую батькам, які привели своїх дітей у футбол. Вони обов’язково віддячать своїми голами, перемогами та успіхами в майбутньому. Упевнений, що батьки добре пам’ятають, як Олег Блохін своєю грою прославляв Україну, а сьогодні їхні діти роблять перші кроки в цій грі, і ми сподіваємося, що в майбутньому з них виростуть нові володарі «Золотого м’яча», — відзначив на церемонії нагородження президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко.

31 жовтня. Івано-франківський «Ураган» завершив виступ в основному раунді футзальної Ліги чемпіонів. Чинні чемпіони України, що були господарями групового турніру, перемогли азербайджанський «Араз» (2:1), косовський «Лічені» (7:1), румунський «Юнайтед Галац» (2:0) та вийшли до еліт-раунду турніру.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
24.09.2024 20:47

Максим Таловєров допоміг ЛАСКу пробитися до 1/8 фіналу Кубку Австрії

У матчі 1/16 фіналу Кубку Австрії ЛАСК захисника збірної України Макси...

21.09.2024 20:34

Максим Таловєров допоміг своєму ЛАСКу здобути перемогу в матчі чемпіонату Австрії

У 7-му турі австрійської бундесліги ЛАСК захисника збірної України Мак...

20.09.2024 12:00

Вік-енд для легіонерів збірної України: домашні матчі чекають лише на Таловєрова, Сидорчука, Луніна та Довбика

Прийдешній ігровий клубний вік-енд для легіонерів збірної України, яки...

Підписатися на новини