Червень. Хроніка подій: вихід національної збірної до чвертьфіналу Євро-2020, успішні відбори пляжників

У червні національна команда України взяла участь у третьому у своїй історії Євро, увійшовши до вісімки найкращих збірних Європи. Збірна з пляжного футболу вдало провела два кваліфікаційні турніри, здобувши путівки до фіналу Євроліги та до чемпіонату світу.

1 червня. Головний тренер збірної України Андрій Шевченко оголосив офіційну заявку команди на Євро-2020. До списку ввійшли 26 футболістів: три воротарі, вісім захисників, 12 півзахисників та три нападники.

1 червня. До Міжнародного дня захисту дітей у Києві на НТК ім. В. Баннікова під патронатом президента УАФ, члена Виконкому УЄФА Андрія Павелка відбувся шостий благодійний матч «Парламентський кубок» між збірною народних депутатів та збірною журналістів України. Команда представників ЗМІ перемогла з рахунком 6:2.

Фото ІА «Центр новин»

Перший віце-президент УАФ Вадим Костюченко, який був почесним гостем матчу, звернувся до учасників з вітальним словом: «Дякую всім командам за участь у благодійному матчі. Футбол насправді об’єднує між собою політиків, журналістів. І найголовніше, що ми цим традиційним матчем підтримуємо наших дітей-переселенців. Кожна участь у такому матчі є нашою частиною допомоги для дітей, які потребують нашої підтримки».

2 червня. Молодіжна збірна України в рамках підготовки до старту у кваліфікації Євро-2023 провела товариський поєдинок у Стамбулі з турецькими однолітками. Підопічні Руслана Ротаня завершили зустріч унічию — 1:1. Голом у складі синьо-жовтих відзначився Даниїл Алефіренко.

3 червня. На засіданні Виконкому Української асоціації футболу ухвалено низку важливих рішень. Зокрема, затверджено План-календар Всеукраїнських змагань з футболу серед команд клубів Прем’єр-ліги сезону-2021/2022, визначено місце проведення матчу кваліфікації ЧС-2022 Україна — Франція (відбудеться 4 вересня в Києві) та вирішено скликати звітно-виборчий XXV Конгрес УАФ 7 березня 2022 року у м. Дніпро.

3 червня. У Дніпрі на стадіоні «Дніпро-Арена» національна збірна України провела другий товариський матч у рамках підготовки до Євро-2020. Суперником синьо-жовтих цього разу стала національна команда Північної Ірландії, а зустріч завершилася перемогою господарів із рахунком 1:0.

Фото Павла Кубанова

Вирішального удару завдав Олександр Зубков, який відкрив лік своїм голам у складі національної команди.

4 червня. Стали відомі суперники збірної України з пляжного футболу у відбірному раунді Євроліги-2021 дивізіону А. За підсумками жеребкування, яке провела Всесвітня організація пляжного футболу (BSWW), синьо-жовті опинилися у групі А разом із Португалією, Німеччиною та Азербайджаном. 

Головний тренер українців Микола Костенко прокоментував підсумки жеребкування: «Завжди важко грати з португальцями, які наразі очолюють світовий рейтинг у пляжному футболі, і особливо в них на батьківщині. Важко, але цікаво, адже це справжня перевірка боєм. Щодо Німеччини та Азербайджану — це команди, з якими ми зустрічалися багато разів.

5 червня. В офісі Всесвітньої організації пляжного футболу відбулося жеребкування відбірного турніру ЧС-2021 із пляжного футболу в європейській зоні. Збірна України потрапила до групи А й змагатиметься в ній із Португалією, Туреччиною та ще однією командою, що вийде з попереднього відбірного раунду.

Головний тренер збірної України Микола Костенко поділився своїми думками щодо жеребу: «Я вважаю збірну Португалії фаворитом нашої групи, це топ-команда. Але в тому, що ми потрапили на неї у групі, є і свій плюс. Якщо все складеться добре, то в плей-офф за вихід на ЧС-2021 ми з португальцями не зустрінемося». 

5 червня. Завершився розіграш Кубка України-2020/2021 серед жіночих команд. У Києві на НТК ім. Баннікова футболістки «Житлобду-2», забивши м'яч у першому таймі, мінімально перемогли чемпіона країни — «Житлобуд-1».

Фото Володимира Раснера

6 червня. Президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко під час робочого візиту до Чернівців узяв участь у церемонії відкриття нового стадіону, збудованого за програмою УЄФА «Хет-трик».

Фото прес-служби УАФ

Гостями святкового заходу також стали президент Федерації футболу Молдови Леонід Олейніченко, перший віце-президент УАФ Анатолій Демяненко, віце-президент УАФ і голова Асоціації футболу Чернівецької області Василь Орлецький, а також дитячі та юнацькі команди міста та їхні тренери.

«Буковина — славетний футбольний край. Про те, що тут люблять футбол, свідчить хоча б той факт, що лише за останні роки кількість дитячих команд зросла з 16-ти до 104-х. І це результат чудової роботи, яку проводить обласна асоціація на чолі з Василем Орлецьким. Відкриття такого сучасного й класного стадіону є дуже важливим для виховання юного покоління футболістів і нових гравців наших національних збірних. Тому бажаю футбольній спільноті Буковини лише перемог та успіхів у реалізації проєктів із розвитку футболу в регіоні», — зазначив на церемонії відкриття стадіону Андрій Павелко.

7 червня. Збірна України провела в Харкові на ОСК «Металіст» останній спаринг перед Євро-2020. Зустріч із командою Кіпру принесла синьо-жовтим перемогу з розгромним рахунком — 4:0.

Фото Павла Кубанова

Дубль у цій грі записав в актив Андрій Ярмоленко, який довів кількість своїх голів у складі національної команди до 40. По м’ячу забили Олександр Зінченко та Роман Яремчук.

8 червня. Національна збірна України залишила свою харківську резиденцію та вирушила до Румунії для участі в Євро-2020. У Бухаресті синьо-жовті розмістилися в готелі «Каро».

Фото Павла Кубанова

8 червня. Збірна України з пляжного футболу в рамках підготовки до відбірного турніру Євроліги-2021 та європейської кваліфікації ЧС-2021 провела перший із двох запланованих товариських матчів у Кишиневі з командою Молдови.

Гра на стадіоні Parcul La Izvor завершилася перемогою підопічних Миколи Костенка — 6:2.

8 червня. В офіційному акаунті Президента України Володимира Зеленського в Instagram опубліковано пост, присвячений новій формі збірної України.

 

«Нова форма національної збірної України з футболу точно особлива. Вона вміє шокувати. На ній — кілька важливих символів, що об'єднують українців від Луганська до Ужгорода, від Чернігова до Севастополя.

Наша країна — єдина й неподільна. Крим — це Україна», — написав Володимир Зеленський.

8 червня. Президент України Володимир Зеленський, президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА, віце-президент НОК Андрій Павелко, міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт, президент НОК України Сергій Бубка, легенди українського футболу та олімпійських видів спорту взяли участь у відкритті Олімпійського дому в Дніпрі.

Фото Микити Кабанова

«Сьогодні історичний день для всього українського спорту. У моєму рідному Дніпрі відбулося довгоочікуване відкриття Олімпійського дому, аналогів якому немає не тільки в Україні, а й у багатьох інших країнах. Дякую Главі Держави за підтримку та успішне завершення цього проєкту в рамках програми «Велике будівництво». Відкритий сьогодні Олімпійський дім із чудовим Музеєм олімпійських досягнень Дніпропетровщини, сучасний Олімпійський центр поруч та стадіон «Олімпійські резерви» тепер уже офіційно можна назвати найкращим спортивним багатофункціональним комплексом України. Тут щодня займаються тисячі дітей, підлітків, студентів і професійних спортсменів. Щиро бажаю їм усім досягати великих перемог і прославляти нашу країну за кордоном!» — відзначив у вітальному слові з нагоди свята Андрій Павелко.

9 червня. І другий товариський матч у Кишиневі між збірними Молдови й України з пляжного футболу завершився впевненою перемогою синьо-жовтих — цього разу з рахунком 3:1.   

10 червня. Жіноча збірна України провела в Хіросімі спаринг із національною командою Японії та зазнала поразки — 0:8.

12—13 червня. Українська команда, у складі якої виступали ветерани АТО/ООС, посіла друге місце в розіграші Amp Football Cup 2021, який пройшов у Варшаві за участю збірних серед ампутантів трьох країн — України, Ізраїлю та Польщі.

 

Цей турнір був частиною підготовки до чемпіонату Європи серед ампутантів, який відбудеться у Кракові у вересні цього року.

13 червня. Національна збірна України стартувала на Євро-2020 грою в Амстердамі з командою Нідерландів. Поєдинок став одним із найбільш видовищних у першому турі групового турніру та приніс перемогу «Помаранчевим» — 3:2.

Фото Павла Кубанова

Поступаючись у рахунку — 0:2, синьо-жовті знайшли в собі сили перевернути хід гри та відновити рівновагу. У складі українців чудовим голом відзначився Андрій Ярмоленко, також забив Роман Яремчук. Переможний м’яч нідерландці оформили на 85-й хвилині.

«Хочу подякувати команді за ту реакцію, яку вона продемонструвала за рахунку 0:2, — сказав після матчу Андрій Шевченко. — Ми перебудувалися, випустили свіжішого гравця в середину поля, десь налагодили баланс. Команда дуже добре себе проявила».

Подяку за гру з Нідерландами збірній України висловив Голова Держави. «Емоційний початок. Дуже сильна гра. Хлопці дійсно боролися до останньої секунди. Кожен українець був з Вами сьогодні і буде й далі. А далі — важливі дві гри і ПЕРЕМОГА! Бо те, що у Вас написано на формі, не затерти й не прибрати! Бо це — про Україну! Бо це сьогодні — про Вас», — написав Президент України Володимир Зеленський у своєму профілі у Twitter.

Високо оцінив виступ команди Андрія Шевченка в дебютному матчі на Євро й президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко, який зазначив у своєму профілі у Facebook: «Справжній чоловічий характер — це про кожного футболіста, який вийшов на поле в матчі проти фаворита нашої групи — Нідерландів! Дякую команді Андрія Шевченка за яскраву гру! Вдячний нашим уболівальникам за неймовірну підтримку національної збірної! Попереду два важливі поєдинки — проти Північної Македонії та Австрії. Віримо в нашу збірну! Слава Україні! Героям слава!»

 

Перед матчем на «Йохан Кройфф Арені» була презентована найбільша футболку збірної Андрія Шевченка в новому дизайні, де є карта нашої держави та гасла-обереги.

15 червня. Відбулися загальні збори учасників Української Прем’єр-ліги. На заході були присутні: президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко, представники 15-ти клубів УПЛ, виконавчий директор УПЛ Євген Дикий, Дирекція УПЛ.

Було ухвалено рішення про виключення ФК «Минай» зі складу учасників УПЛ та включення ФК «Верес», ФК «Чорноморець» і ФК «Металіст 1925» до складу учасників УПЛ. Під час засідання також було проведено жеребкування календаря на сезон-2021/2022, визначено місто, де буде проведено матч за Суперкубок України (це право дісталося Києву), а також команду-господаря матчу за Суперкубок — нею став «Шахтар».

16 червня. Виконавчий комітет Української асоціації футболу визначив місце проведення домашніх матчів національної збірної України. Боснію і Герцеговину у відборі ЧС-2022 синьо-жовті приймуть 12 жовтня 2021 року у Львові на стадіоні «Арена Львів», а Болгарію в товариському матчі 11 листопада 2021 — в Одесі на стадіоні «Чорноморець». Зрозуміло, що матчі пройдуть на цих аренах за умови покращення стану газону, на які останнім часом було чимало нарікань.

16—17 червня. Жіноча збірна України з футзалу, яка готується до основного раунду відбору Євро-2022, в Ужгороді провела два товариські матчі з командою Польщі.

Фото прес-служби АФУ

Підопічні Олега Шайтанова двічі обіграли суперниць — 4:2 та 5:4.

17 червня. Національна збірна у другому матчі групового турніру Євро-2020 перемогла команду Північної Македонії (2:1) та зробила важливий крок до 1/8 турніру.

Фото Павла Кубанова

У першому таймі синьо-жовті мали тотальну перевагу над суперником, яка втілилася в голи Ярмоленка та Яремчука. Після перерви північномакедонці відіграли один м’яч, але українці, попри нереалізований Маліновським 11-метровий, довели гру до переможного завершення.

«Ми могли забити й більше, — резюмував після матчу Андрій Шевченко. — Треба дивитися, скільки шансів у нас було у грі, як команда грає в атаці, як створює моменти, наскільки різноманітно маневрує. Думаю, сьогодні збірна України досить добре зіграла в атаці, було приємно дивитися. І найголовніше, що ми знову забили й цього разу домоглися перемоги».

Із важливою звитягою збірну привітав Президент України Володимир Зеленський. «Сьогодні Україні була потрібна лише перемога, — написав Голова Держави у своєму пості у Facebook. — І сьогодні наші хлопці її здобули. А все інше — вже не має значення.

Щойно говорив про це з головним тренером збірної України з футболу Андрієм Шевченком. Усім гравцям, тренерському штабу та персоналу збірної переказав вітання й подяку за важливий результат».

17—19 червня. Збірна України з пляжного футболу в португальському Назаре взяла участь у відборі до Суперфіналу Євроліги-2021. Підопічні Миколи Костенка здобули путівку завдяки перемогам у додатковий час над Німеччиною та в серії пенальті над Азербайджаном.

Навіть поразка в завершальній зустрічі від Португалії в серії пенальті не завадила українцям із трьома очками посісти друге місце у відбірній групі А і забезпечити собі участь у Суперфіналі, який проходитиме 8—12 вересня в португальському містечку Фігейра-да-Фош.

20 червня. Жіноча збірна України з пляжного футболу завершила виступ в жіночій Євролізі-2021 на п’ятому місці.

Фото beachsoccer.org.ua

Підопічні Романа Пачева у груповому турнірі поступилися Іспанії (2:4) та Швейцарії (1:6), а також здобули історичну першу перемогу  над Нідерландами (4:3). У підсумку збірна України посіла третю cходинку у групі, а в стиковому матчі за п’яте місце переграла Чехію з рахунком 2:0.

15—20 червня. Юнацька збірна України з футзалу U-19, яка продовжує готуватися до матчів основного раунду Євро-2022, що відбудуться в березні наступного року, виступила на міжнародному турнірі Futsal Week у Хорватії за участю вісьмох команд.

Фото прес-служби АФУ

Підопічні Віталія Одегова у групі здолали Польщу (5:3), зіграли внічию з Хорватією (2:2) та розбили Чорногорію (7:1), у підсумку посівши перше місце у своєму квартеті. У півфіналі українські юнаки поступися команді Франції (3:3, по пенальті — 5:6), а в матчі за третє місце обіграли хорватів (1:1, по пенальті — 4:2).

21 червня. Національна збірна України зіграла третій, заключний матч групового турніру Євро-2020 у квартеті С. У Бухаресті синьо-жовті поступилися Австрії (0:1) та фінішували на третьому місці у групі С.

23 червня. Після завершення матчів групового турніру Євро-2020 у квартетах E та F визначилося, що збірна України візьме участь у плей-офф Євро-2020 та в рамках 1/8 фіналу зіграє 29 червня у Глазго з командою Швеції.

Із першим в історії виходом до вирішальної стадії чемпіонату Європу синьо-жовтих привітав Президент України Володимир Зеленський. «Ніколи в житті не вірив у магію, але сьогодні можу сказати напевно — футбольна магія існує. Наша збірна — в 1/8 Євро-2020! Такий шанс не можна втрачати, хлопці, вся країна чекає максимальної віддачі! Слава Україні!» — написав Голова Держави у Twitter.

Президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко відзначив роль уболівальників в історичному досягненні головної команди. «Україна в 1/8 фіналу Євро-2020! — зазначив Андрій Павелко. — Дякую всім уболівальникам, які створили для збірної неймовірну атмосферу й віддано підтримували команду двічі на стадіоні в Бухаресті, а перед тим — в Амстердамі!»

21—27 червня. Збірна України з пляжного футболу в португальському Назаре взяла участь у відбірному турнірі чемпіонату світу 2021 року за участю 16-ти команд. Підопічні Миколи Костенка набрали шість очок у груповому раунді та у чвертьфіналі перемогли команду Швейцарії (6:5), кваліфікувавшись до фінальної частини світової першості.

У півфіналі ж відбірного турніру синьо-жовті виграли в Португалії (1:0, у додатковий час), а у фіналі поступилися Іспанії (2:5), завершивши кваліфікаційний турнір на другому місці.

29 червня. Національна збірна України встановила ще одне історичне досягнення, перемігши команду Швеції (2:1 у додатковий час) та здобувши путівку до 1/4 фіналу Євро-2020.

Фото Павла Кубанова

Матч 1/8-ї у Глазго виявився напрочуд напруженим та виснажливим. Наслідком жорсткої боротьби стали численні пошкодження футболістів, а найважчу травму отримав Артем Бєсєдін, за фол проти якого шведский гравець Даніельссон був вилучений з поля.

Фото Павла Кубанова

Збірна України вирвала перемогу завдяки голу Артема Довбика на 120+1-й хвилині та зіграє з Англією в Римі 3 липня у чвертьфінальному поєдинку.

«Хочу привітати всіх українських уболівальників із цим історичним моментом, — сказав після матчу Андрій Шевченко. — Хлопці грали саме для них. Нам дуже приємно, що хоча сюди було важко дістатися, але нас підтримала українська діаспора. Ми вас чули, велике спасибі за таку чудову підтримку. Передаю привіт усій Україні, нашому президенту, який також підтримував нас. Ми знаємо, що вся країна дивилася матч і вболівала за нас».

«Сьогодні не було вас і нас, — написав у своєму привітальному пості головній команді Президент України Володимир Зеленський. — Сьогодні були МИ. Україна! Команда, що налічує понад 40 мільйонів. Від Ужгорода до Луганська. Від Чернігова до Сімферополя. Команда — Україна!

Яка показує характер, міць, яка б’ється, терпить болючі удари та біль, але встає і дає здачі! Україна, яка ПЕРЕМАГАЄ!!! І всі ми чудово знаємо, що це означає. Тільки одне. Слава Україні!!!»

 

«Історичний день! Історичний матч! Історичне Євро для всієї футбольної України! — зазначив президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко. — Ми в 1/4 фіналу чемпіонату Європи! Команда Андрія Шевченка — у вісімці найсильніших збірних континенту! Це найкращий подарунок для всієї України, мільйонів наших земляків по всьому світу і футбольної спільноти нашої держави, яка цього року відзначає 30-річний ювілей».

 

30 червня. До Києва із Глазго прибув чартерний рейс, яким для обстеження й лікування було доправлено травмованого у грі зі збірною Швеції нападника національної команди Артема Бєсєдіна.

«Вночі після матчу були в дорозі, вранці повернулися разом з Артемом до Києва, — розповів президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко. — Артем заїхав додому, переодягнувся та в супроводі лікарів УАФ одразу поїхав на обстеження. Він боєць і сказав, що, навіть якщо б ще раз усе повернути — він не прибрав би ногу й все одно йшов би до кінця заради перемоги нашої збірної. У цьому й проявляються його справжні людські й бійцівські якості. Сподіваємося, що операція не знадобиться, усе буде добре, і якщо лікарі дозволять — організуємо йому та дружині поїздку на гру збірної України з Англією, щоб він був поруч із командою».

Після обстеження стало відомо, що для відновлення Артему Бєсєдіну знадобиться від трьох до шести місяців.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
24.07.2021 12:05

Капітани збірної України: за час Євро-2020 Ярмоленко обійшов Шовковського та Калитвинцева

П’ять матчів Євро-2020, в яких атакувальний півзахисник збірної...

22.07.2021 11:05

Євро-2020. Роман Яремчук — у топ-10 гравців, що найчастіше на турнірі влучали в площину воріт суперників

Нападник збірної України Роман Яремчук розділив із бельгійцем Ромелу Л...

21.07.2021 15:00

Збірна України на Євро-2020: офіційні дані матчів, доробок гравців

На Євро-2020 збірна України вперше в історії виступів на чемпіонатах Є...

21.07.2021 11:03

Євро-2020. Андрій Ярмоленко — у топ-10 найкращих асистентів турніру

Атакувальний півзахисник національної збірної України Андрій Ярмоленко...

Підписатися на новини