Андрій Шевченко: «Зустрічався з Ребровим, інформації по аравійцям маємо достатньо»

У Харкові на стадіоні «Металіст» відбулася прес-конференція головного тренера збірної України, присвячена підготовці до товариських матчів із Саудівською Аравією та Японією.

— Маємо хорошу новину, — сказав Андрій Шевченко на початку спілкування з журналістами, — в Івана Ордеця народилася дитина, з чим ми щиро вітаємо футболіста та його родину. Що стосується кадрових втрат, то через травму не зможе нам допомогти Яремчук. Він приїхав, йому зробили ще одне обстеження. Завтра він залишає розташування збірної. Ордець відпросився, сьогодні його не буде на тренуванні, але завтра він уже приєднається до нас.

— У зв’язку з від’їздом Яремчука чи будете ви викликати когось із резервного списку?

— Ми знали про цю ситуацію, тому й запросили Артема Кравця. Команда укомплектована, додатково нікого викликати не будемо, якщо, звісно, більше нічого не трапиться...

— Наскільки погода впливає на підготовку збірної?

— Ми планували провести два повноцінних тренування. Будемо сподіватися, що снігопад нам не завадить. На завтра було заплановано основне заняття, присвячене підготовці до першої товариської гри. Судячи з погоди, якісно провести його буде важко. Сподіваємося, що працівники стадіону впораються та зможуть розчистити поле.

— Ви вже не вперше обираєте Харків місцем підготовки збірної. Із чим це пов’язано, та чи не маєте ви бажання провести один із поєдинків Ліги націй на ОСК «Металіст»?

— Ми намагаємося проводити більше зборів та матчів у різних містах. Грали у Харкові, Одесі, Львові… Федерація футболу та я особисто маємо на меті популяризувати футбол. Людям подобається, коли приїздить збірна, вони залюбки приходять на стадіон.

Щодо матчу Ліги націй — можливо, зіграємо тут, але цим питанням займається ФФУ.

— Чи підготував тренерський штаб у новому циклі якісь новації?

— У нас є новачки — наприклад, Микита Бурда. Він уже викликався, але потім була перерва. Радий, що він відновився та грає у клубі. Ще один новобранець — Яремчук. Шкода, що він не встиг відновитися. Що стосується традицій, то ми не так багато часу разом, щоб міняти щось у цьому плані.

— Якою інформацією щодо найближчих суперників володієте?

— Стосовно Саудівської Аравії маємо достатньо інформації. У нас є свої агенти, які працюють у цій країні. Я зустрічався із Сергієм Ребровим та його помічником Вісенте, отримав від них цінні дані. Із команди Реброва до збірної викликано чимало гравців. У Саудівської Аравії змінився тренер, але стиль гри не дуже відрізняється від попереднього варіанту. Команда використовує здебільшого середній та короткий пас, непогано тримає м’яч.

Що стосується Японії, то з цією збірною ми будемо знайомити гравців уже після першого поєдинку.

Загалом ми серйозно ставимося до результату в цих зустрічах, адже за них нараховуватимуться рейтингові очки, що є дуже важливим.   

— Чи задоволені ви конкуренцією в збірній?

— Якщо відверто, то хотілося б, аби конкуренція була вище. Деякі гравці не мають практики у своїх клубах, але ми все одно викликаємо їх, адже їхній рівень вищий за рівень тих виконавців, яких ми переглядаємо в інших командах. Доводиться йти на такий крок.

— Євген Селезньов стабільно забиває за свій клуб. Чому він не викликаний на збір?

— Я розмовляв із ним. Так, він перебуває у гарній формі, стабільно грає та забиває. Але я пояснив йому, що нам зараз хотілося подивитися молодих гравців його амплуа — Яремчука, ще раз переглянути Бєсєдіна. Євген зрозумів мене, він залишається кандидатом до збірної.

— Хто ще є потенційним новачком, кого ви переглядаєте, але ще не викликали?

— Список у нас великий. Цього разу викликали Бурду, я радий за нього. Микита повернувся після травми, закріпився у складі «Динамо». У кожного є шанс, для кандидатів головне — стабільно проявляти себе. Я та мої помічники постійно слідкуємо за футболістами, у нас більше 30-ти потенційних претендентів на місце в команді.

— Ви будете використовувати Олександра Зінченка на його рідній позиції в центрі поля чи в якості лівого захисника, як він грає у «Манчестер Сіті»?

— Будемо дивитися за тренувальним процесом, де він себе відчуває більш кофмортно. Це дуже добре, що Зінченко отримує такий досвід, у нього було кілька чудових місяців у команді, яка реально претендує на найпрестижніші трофеї.

— Наскільки критичною буде відсутність Ярмоленка?

— Звісно, це суттєва втрата для нас. Але в той же час це дає змогу проявити себе іншим гравцям. Для мене важливо, аби Андрій відновився, набрав форму та стабільно грав за клуб. Головне, щоб Ярмоленко був готовий до офіційних матчів. Ми розраховуємо на нього і сподіваємося, що він суттєво допоможе нам у майбутньому.

— Чи можете ви прокоментувати ситуацію, до якої потрапив Євген Хачеріді в «Динамо»?

— Я не коментую ситуацію, яка склалася в клубі. Ми викликали Євгена ще до цих подій, переглядали його в тих матчах, у яких він брав участь. Для нас Євген — такий самий кандидат, як і всі інші. Моя справа — мати гравців, які мотивовані виступати саме за національну збірну.

— 27 березня збірна U-21 проводитиме дуже важливий поєдинок. Як ви узгодите кадрові питання з тренерами «молодіжки»?

— У нас відбулася бесіда з головним тренером молодіжної збірної Олександром Головком. Я сказав йому, що хочу залучити до підготовки до першої гри, яка відбудеться 23 березня, всіх кандидатів. Іспанія не так вже й далеко від Англії — дві години літаком. Після нашої гри деякі футболісти вирушать у розташування молодіжної збірної. Але ми будемо також дивитися, яка кадрова ситуація буде на той час і в нашій команді…

Також у рамках заходу відбулася презентація нового офіційного партнера Федерації футболу України — мережі автозаправних станцій Glusco. Ця компанія віднині буде офіційним паливним партнером ФФУ.

По закінченні прес-конференції розпочалося відкрите тренування збірної України.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
11.09.2024 16:10

Андрій Шевченко: «Ми лише на старті дворічного циклу й оцінюємо роботу збірних комплексно»

Президент Української асоціації футболу Андрій Шевченко прокоментував...

24.08.2024 11:00

Привітання президента УАФ Андрія Шевченка з Днем Незалежності України

Президент УАФ Андрій Шевченко привітав усіх українців з Днем Незалежно...

Підписатися на новини