Ліга націй-2024/2025. Олександр Назаренко та Іван Калюжний — про перший виклик до національної збірної України

7 жовтня збірна України розпочала підготовку до двох домашніх матчів Ліги націй-2024/2025 у групі В1 — проти Грузії та Чехії.

Група футболістів, що виступають в УПЛ, разом із Сергієм Ребровим вирушила з Києва потягом до Польщі. У цій групі були й два гравці, що вперше отримали виклик до лав національної команди, — півзахисники Олександр Назаренко та Іван Калюжний. Обидва футболісти поділилися своїми думками про цю визначну подію.

«Якщо чесно, то ще не відчуваю себе в національній команді. Трошки в шоці й поки що не усвідомлюю все це. Як це сталося? Був матч «Полісся», після якого нам дали два вихідні, і я збирався з'їздити додому. Уже взяв квитки до Дніпра, приїхав на вокзал, але тут мені зателефонували й сказали: «Скасовується, їдеш у збірну». У мене ледве телефон із рук не випав. Я зараз схвильований, але дуже щасливий. 

Чи очікував я цього виклику? Я просто хотів демонструвати свій рівень у чемпіонаті України й у кожному матчі віддавав усі сили. Почав забивати й віддавати передачі. Так, ходили чутки, що я можу потрапити в резерв національної команди. Так і сталося. 

Зараз у збірній у мене два одноклубники, і це допомагає. Коли я приїхав, мене відразу зустрів Богдан Михайліченко, провів. Плюс Олексій Гуцуляк. Із ними мені буде полегше.

Наразі перш за все хочу трохи заспокоїтися, прийти до тями, а із завтрашнього дня вже сконцентруватися на роботі, працювати, щоб закріпитися в команді. Дуже хочеться, щоб це був не останній виклик», — сказав Олександр Назаренко.

Фото: Дан Балашов

«Потроху починаю звикати до того, що я в національній команді, але повністю це відчуття прийде, думаю, на першому тренуванні. Коли мені зателефонували і сказали, що довикликають у збірну, був схвильований, звичайно. Це була моя мрія. Я працював і намагався робити на полі все, що від мене залежить, щоб потрапити сюди. 

Першими про мій виклик дізналися партнери по команді та тренер. Вони ж мене першими і привітали. Якщо чесно, то багатьох збірників я знав і раніше. Перетиналися і в київському «Динамо», і в академії «Металіста». Із Романом Яремчуком, Богданом Михайліченком, Олександром Тимчиком. Знаю багатьох, однак давно з ними не спілкувався. 

На цьому зборі хочеться показати себе, тренуватися й допомогти національній команді. Уже отримав ігровий номер — 18-й. Усе йде дуже добре», — зазначив Іван Калюжний. 

Нагадаємо, що в жовтні команда Сергія Реброва проведе два домашні матчі у групі В1 Ліги націй-2024/2025 у Польщі. 11 жовтня в 3-му турі синьо-жовті в Познані на ENEA Stadion прийматимуть Грузію, а 14 жовтня в 4-му турі у Вроцлаві на стадіоні «Тарчинський Арена Вроцлав» зіграють проти Чехії.  

Склад збірної України

Воротарі: Георгій Бущан («Динамо» Київ), Анатолій Трубін («Бенфіка» Лісабон, Португалія), Дмитро Різник («Шахтар» Донецьк).

Захисники: Микола Матвієнко, Юхим Конопля, Валерій Бондар (усі — «Шахтар» Донецьк), Олександр Тимчик («Динамо» Київ), Богдан Михайліченко («Полісся» Житомир), Ілля Забарний («Борнмут», Англія), Максим Таловєров (ЛАСК Лінц, Австрія), Олександр Сваток («Остін», США).

Півзахисники: Микола Шапаренко, Віталій Буяльський, Владислав Кабаєв (усі — «Динамо» Київ), Тарас Степаненко, Георгій Судаков, Дмитро Криськів, Олександр Зубков (усі — «Шахтар» Донецьк), Олексій Гуцуляк, Олександр Назаренко (обидва — «Полісся» Житомир), Іван Калюжний («Олександрія»), Михайло Мудрик («Челсі» Лондон, Англія).

Нападники: Артем Довбик («Рома» Рим, Італія), Роман Яремчук («Олімпіакос» Пірей, Греція), Владислав Ванат («Динамо» Київ).

Резервний список

Артем Бондаренко, Данило Сікан (обидва — «Шахтар» Донецьк), Олександр Мартинюк («Олександрія»).

НОВИНИ ПО ТЕМІ
05.01.2021 15:00

2021: які події чекають на український футбол у новому році

2020 року національна команда України дебютувала в елітному дивізіоні...

23.04.2020 13:00

Денис Бойко: «Хочеться, аби саме ця збірна України виграла Євро»

Голкіпер київського «Динамо» та збірної України Денис Бойк...

05.11.2019 13:38

Збірна Естонії оголосила склад на поєдинки з Україною та Нідерландами

Збірна Естонії оголосила склад на товариський поєдинок з Україною та м...

Підписатися на новини