У Чернівцях відбувся практичний семінар для спеціалістів із роботи з незрячими людьми

Українською асоціацією футболу у співпраці з Румунською футбольною федерацією та за підтримки Асоціації футболу Чернівецької області організовано практичний семінар для спеціалістів із роботи з незрячими людьми.

На запрошення Української асоціації футболу цими вихідними в Чернівці, аби поділитися своїм досвідом із розвитку футболу серед тотально незрячих осіб (B1), приїздили колеги з Румунської футбольної федерації — головний тренер румунської національної команди з футболу серед незрячих, віцепрезидент Параолімпійського комітету Румунії Сорін Лападату та другий тренер румунської національної команди з футболу серед незрячих, учитель спеціальної вищої школи для незрячих дітей у Бузеу Флорін Жидану.

Фото АФЧО

Учасники, а це вчителі фізичної культури спеціальних шкіл (Житомирська спеціальна школа № 1, Кам’янець-Подільська спеціальна школа, Львівська спеціальна школа № 100, Одеська спеціальна школа № 93, Харківський спеціальний навчально-виховний комплекс імені В. Г. Короленка й Чернігівський навчально-реабілітаційний центр) та тренери з футболу міста Чернівці, не лише отримали теоретичний матеріал, але й працювали на футбольному майданчику з незрячими дорослими з використанням спеціального інвентарю.

Фото АФЧО

«Із практичного семінару я отримала знання про техніку проведення уроків із футболу для дітей із порушеннями зору. Прослухала лекції колег-тренерів із Румунії, які представили схематичні особливості розташування гравців на полі в різних ігрових моментах. Також я могла безпосередньо на футбольному майданчику спробувати різноманітні футбольні прийоми й методики навчання за участю незрячих спортсменів. Куратори проєкту провели лекції з психологічної безпеки дітей у футбольних колективах та методів протидії булінгу стосовно дитини з боку дорослих та однолітків», — розповіла учителька фізичної культури та ЛФК Львівської спеціальної школи № 100 Світлана Кутненко.

Фото АФЧО

«Футбол для незрячих B1 за останні вісім років продемонстрував вражаюче зростання. Футбольна комісія IBSA наполегливо боролася за впровадження цього командного виду спорту в якомога більшій кількості країн на всіх континентах, особливо в Європі. На сьогодні футбол для незрячих В1 присутній у понад 70-ти країнах світу. Семінар, організований Українською асоціацією футболу в Чернівцях, став першим кроком для впровадження футболу в школах, де навчаються незрячі.

Фото АФЧО

Присутність великої кількості учителів фізичної культури на цьому семінарі дає мені надію, що все було сприйнято серйозно й що українські незрячі спортсмени матимуть нову мету, займаючись цим видом спорту.

Я побачив на обличчях восьми незрячих спортсменів, присутніх на семінарі, радість, на яку ми чекали, радість, яка знайшла свій вихід в інтересі, з яким вони виконували всі техніко-тактичні вказівки, а також радість від забитого м'яча.

Вітаємо Українську асоціацію футболу та бажаємо успіхів у подальшій футбольній діяльності!» — відзначив Сорін Лападату.

Фото АФЧО

Проведення практичного семінару — перший крок у напрямку розвитку футболу для тотально незрячих осіб. У подальшому Українська асоціація футболу в межах програми ЄС «Еразмус+» у галузі спорту реалізовуватиме проєкт VOY! League, що має на меті надати можливість молодим людям із порушеннями зору (повна незрячість) віком 6—16 років покращити своє фізичне здоров'я, підвищити впевненість у собі та познайомитися з іншими людьми, які мають порушення зору.

Фото АФЧО

Нагадуємо, що за напрямком соціальної відповідальності Українська асоціація футболу забезпечує аудіоописовим коментарем матчі національної збірної України та деякі поєдинки УПЛ. Така ініціатива надає можливість незрячим уболівальникам бути долученими до матчів та насолоджуватися футболом.

Примітка. B1 — це медична параолімпійська класифікація для незрячих спортсменів. Спортсмени цієї класифікації є тотально або майже повністю незрячими. Класифікація B1 була вперше запроваджена IBSA (Міжнародною асоціацією спорту незрячих) у 1970-х роках і з того часу переважно залишалася незмінною.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
27.09.2024 16:00

УАФ розпочала навчання для осіб із числа ВПО за програмою С-диплому УЄФА

Уже вдруге за напрямком сталого розвитку УАФ проводиться навчання для...

27.09.2024 13:00

В Івано-Франківську відбувся дитячий фестиваль «Відкриті уроки футболу»

Соціальний проєкт «Відкриті уроки футболу», який реалізуєт...

Підписатися на новини