УАФ розпочала навчання для осіб із числа ВПО за програмою С-диплому УЄФА

Уже вдруге за напрямком сталого розвитку УАФ проводиться навчання для внутрішньо переміщених осіб за програмою С-диплому УЄФА на безкоштовній основі. Ініціатива реалізується за підтримки гранту УЄФА «Футбол і біженці» та імплементується Спортивно-технічним департаментом УАФ.

Програма «С-диплом УЄФА» забезпечує кваліфіковану підготовку відповідно до вимог УЄФА для тренерів та підвищує рівень знань, умінь і кваліфікації тренерів, які працюють із дитячо-юнацькими та аматорськими командами.

Навчання, що розпочалося у вересні цього року, включає теоретичний блок та практичну частину, що передбачає роботу з дітьми.

Один з учасників, 24-річний Давид, розповів, що його футбольна кар’єра розпочалася у ФК «Ворскла» (Полтава), де він підписав свій перший професіональний контракт. Давид грав там у командах U-19, U-21, згодом продовжив свою карʼєру за кордоном у футбольному клубі «Слован» (Глоговець, Словаччина), а за рік повернувся до України, підписавши контракт із ФК «Минай», де грав за команду U-21, а тренувався з основою. Зараз він є чинним гравцем представника другої ліги, СК «Вільхівці».

Фото прес-служби УАФ

«Від курсу я очікую отримати новий погляд на футбол з позиції тренера, а також продовжувати вчитися та розвиватися в цьому напрямку. Моя головна мотивація — це прагнення виховати сильне покоління українських дітей, які зможуть гідно представляти нашу країну. Враження після першої сесії лише позитивні: висококваліфіковані викладачі, відмінна організація навчального процесу. Я отримав багато нової та цінної інформації, що лише підсилює моє бажання розвиватися у тренерській справі», — поділився Давид.

При наборі учасників також робився акцент на тому, щоб залучити до навчального процесу якомога більше жінок.

«Після початку повномасштабної війни я вимушена була переїхати. Обрала місто Київ, а родом я з Харківської області, селище Нижче Солоне, поблизу Луганської та Донецької областей. Спортом я почала займатися ще в дитинстві, мені були цікаві всі види. А от років у 10 уже стала наполегливо займатися футзалом. Футболу, на жаль, у нас не було, бо потрібна більша кількість людей, а в селищі із цим важкувато. Почала грати на позиції голкіпера, бо мій тато також грав на цій позиції. У дев’ятому класі я приєдналася до футзальної команди «Атлет», де стала польовим гравцем.

Ми почали їздити Україною й брати участь у багатьох змаганнях. Найбільше мені запам'ятався чемпіонат України (перша ліга), ми стали срібними призерами першості, і там мене запросив до себе футбольний клуб «Кобра». Тоді саме розпочинався чемпіонат України U-17 із футболу, і я вирішила спробувати. Мені дали позицію лівого захисника. Після чемпіонату я закріпилася в команді й стала грати у футбол.

Фото прес-служби УАФ

У зимовий період команда переходила на футзал, тому було зручно. Тренер знав, що я грала на позиції голкіпера, тому у футзалі вирішив подивитися, як я дію у воротах. Для голкіпера головне — реакція та голос, а в мене це було. Тому навесні у футболі моє амплуа змінилося із захисника на воротаря. За рік розпочалася повномасштабна війна, пів року я не грала, а коли переїхала до Києва, мене запросили до футзального ЖФК «Синельникове», де я граю й зараз. Улітку минулого року також отримала пропозицію від ЖФК «Маріуполь», на яку залюбки пристала, цей сезон граю також із ними. В обох командах моє амплуа залишається незмінним — голкіпер», — розповіла 21-річна Єлизавета.

Слухачка очікує здобути якомога більше знань, які допоможуть їй розвиватися в ролі тренера.

«Моя мотивація полягає в тому, що на деокупованих територіях залишаються багато дітей, які не мають можливості виїхати у великі міста й розвиватися. Я хочу, щоб вони мали змогу зростати не лише фізично, але й психологічно та духовно, адже футбол — це не лише про фізичну форму. Це вкрай необхідно в наш час, бо діти — це наше майбутнє. Після першої сесії я отримала багато базових знань, які стануть фундаментом моєї тренерської діяльності», — підсумувала Єлизавета.

Кандидати, які успішно складуть іспити, отримають ліцензію вже у грудні.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
27.09.2024 13:00

В Івано-Франківську відбувся дитячий фестиваль «Відкриті уроки футболу»

Соціальний проєкт «Відкриті уроки футболу», який реалізуєт...

20.09.2024 20:12

Контрольно-дисциплінарний комітет УАФ ухвалив низку рішень

Контрольно-дисциплінарний комітет Української асоціації футболу ухвали...

Підписатися на новини