Відзначаємо 130-річчя українського футболу: про історичний день є нагадування й у граніті

14 липня 1894 року у Львові вперше відбувся футбольний поєдинок між місцевою командою «Сокіл» та командою з Кракова, який завершився перемогою господарів — 1:0. Проходив він на стадіоні з трибунами на 7000 місць, зведеному на території нинішнього Стрийського парку спеціально до відкриття Загальної крайової виставки, і був включений до програми другого злету товариства «Сокіл».

Історичний матч 14 липня 1894 року проходив між командами товариства «Сокіл» Львова й Кракова. Gazeta Lwowska повідомляла, що львівські футболісти грали в сірих гімнастичних штанях і білих футболках, а краківські — у синіх штанях і білих футболках. Закінчилася гра перемогою львів’ян — 1:0 (вирішальний м'яч на 6-й хвилині забив у північні ворота учень учительської гімназії Володимир Хомицький). Одразу після гола матч закінчився, бо своєї черги для показових виступів уже чекали гімнасти…

Після вивчення наявних документів 3 липня 1999 року Виконком Української асоціації футболу (тоді — Федерації футболу України) ухвалив історичне рішення — вважати днем народження українського футболу 14 липня 1894 року, коли відбувся саме той коротенький поєдинок у Львові.

 

1 липня 2004 року Верховна Рада України ухвалила постанову — «Про відзначення 110-річчя українського футболу». Таким чином було законодавчо закріплено, що український футбол веде свій відлік саме від 14 липня 1894 року.

Того самого 2004 року з нагоди 110-ї річниці від дня першого футбольного матчу на теренах України на місці, де він проходив, на верхній терасі Стрийського парку, було відкрито пам’ятник (скульптор — Ярослав Скакун). 

 

П'ять років тому у Львові на честь 125-річчя українського та львівського футболу на «Арені Львів» пройшов матч між ветеранами національної збірної та львівських «Карпат», в якому львів'яни перемогли — 1:0.  

Час летить непомітно, і сьогодні, 14 липня 2024 року, ми відзначатимемо вже 130–ту річницю.

Символічно, що рік 130-річчя українського футболу — найзначущіший за всі часи його існування. Національна збірна та дві юнацькі команди здобули право виступити у фінальних турнірах чемпіонатів Європи, а олімпійська збірна вперше в історії візьме участь у футбольному турнірі Ігор. Враховуючи, що все це відбувається на тлі повномасштабного вторгнення російської федерації, можна лише захоплюватися мужністю та майстерністю представників футбольної спільноти України!

 

На жаль, матчі національних збірних через вимоги безпеки можна проводити лише за межами України. Але всі ми віримо, що після нашої перемоги великий футбол повернеться не тільки до фартового для національної команди Львова, а й до інших міст України. 

НОВИНИ ПО ТЕМІ
15.07.2024 14:01

«Відкриті уроки футболу» завітали до Полтави

У місті Полтава на базі ДЮСШ «Ворскла» ім. І. Горпинка від...

12.07.2024 14:54

Виконком УАФ затвердив план-календар та регламент сезону-2024/2025 для УПЛ та ПФЛ

Під час засідання Виконкому УАФ, яке відбулося 10 липня, серед інших б...

Підписатися на новини