Команда українських біженців узяла участь у мінітурнірі в Італії

Команда українських біженців узяла участь у мінітурнірі, організованому Італійською федерацією футболу.

Загалом у міжнародному турнірі, який був організований Італійською федерацією футболу та проходив 5—7 липня на базі Національного олімпійського тренувального центру в Тірренії, узяли участь команди біженців зі Словенії, Італії, України та команда, сформована з біженців із Тоскани.

Також цими днями на базі центру проходили міжнародні змагання з пляжного футболу та перебували спортсмени, які виступатимуть на Олімпійських іграх у Парижі.

 

Дана ініціатива не є офіційним змаганням УЄФА. Це турнір, організований італійською стороною в межах гранту УЄФА з підтримки біженців та підготовки до турніру Unity Euro Cup 2024, що відбудеться вже 10 жовтня у Швейцарії.

Unity Euro Cup — це масштабний турнір та спільна ініціатива УЄФА та УВКБ ООН, започаткована 2022 року. Тоді обидві організації об'єднали зусилля для проведення спеціального футбольного турніру за участю восьми команд у штаб-квартирі УЄФА, щоб підкреслити роль футболу у зміцненні зв'язків між біженцями та приймаючими їх громадами.

 

2023 року такий турнір відбувся у Франкфурті-на-Майні за участю вже 16-ти команд, серед яких була й команда, що представляла Україну та була сформована із числа українських біженців, що знайшли тимчасовий прихисток у Німеччині. Та сама команда молодих дівчат та хлопців на запрошення італійської сторони приїхала змагатися до тренувального центру в Тірренії. Цього разу наші хлопці та дівчата перемогли всіх суперників: Україна — Італія — 3:2, Україна — Італія-2 (Тоскана) — 7:0, Україна — Словенія — 8:0.

 

Умовою цих турнірів є формування команди з гравців та гравчинь із числа біженців та місцевих жителів. Для біженців це перш за все можливість використати футбол як освітній інструмент та засіб для інтеграції й соціалізації. Саме тому організатори не визначили переможця, оскільки турнір став унікальною можливістю для всіх насолодитися досвідом єднання, збагаченим позафутбольними моментами, як-от візит до міста Піза, та участю в соціальних активностях, які координували психологи молодіжного сектору Італійської федерації футболу.

17-річний Антон переїхав у Німеччину з Ізюма Харківської області. В Україні Антон займався футболом і після переїзду не залишив улюблену справу.

 

«Участь у турнірі — це для мене можливість представити інтереси нашої країни за кордоном. А ще це досягнення — потрапити в якусь збірну, хоч і не в основну. Це як мрія кожного хлопчика», — розповів Антон.

Одна з трьох гравчинь української команди — Каріна із Дніпра, яка переїхала у Франкфурт після повномасштабного вторгнення, коли їй було 16 років. Каріна займається футболом уже тривалий час, виступала за «Дніпро-1», а зараз грає за німецький клуб.

— Каріно, Unity Euro Cup 2023, що проходив у Німеччині, та цей мінітурнір в Італії — це змагання за участю команд, сформованих із біженців та місцевих, які мають на меті об’єднати та допомогти інтегруватися, знайти нових друзів та наголосити на ролі людей, які змушені були залишити свої домівки та країну. Чи складно було тобі адаптуватися в іншій країні, та чи допоміг тобі в цьому футбол? 

— Я приїхала до Німеччини й одразу почала грати в різних командах. І, незважаючи на те, що я не знала мови цієї країни, футбол допомагав мені комунікувати на полі. Авжеж, це дуже важко, мені потрібно було багато часу, щоб усвідомити, що я в іншій країні. Так, я цього хотіла, я хотіла грати за кордоном, але не за таких умов.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
12.07.2024 17:42

Європейські студентські ігри-2024: українські команди розпочали свою боротьбу на турнірі

Змагання Європейських студентських ігор-2024 проводяться в угорських Д...

12.07.2024 13:22

Правила гри IFAB-2024/2025 українською мовою — на сторінці Комітету арбітрів УАФ

Комітет арбітрів Української асоціації футболу звертає увагу на те, що...

01.07.2024 18:43

За сприяння УАФ організовано відпочинок дітей-переселенців у літньому таборі на Закарпатті

Закарпатська асоціація футболу за сприяння Української асоціації футбо...

10.06.2024 11:00

Українська асоціація футболу та АВТ Баварія оголошують про початок співробітництва

Компанія АВТ Баварія, офіційний імпортер BMW Group, автомобілів Aston...

Підписатися на новини