Катерина Монзуль розповіла про підготовку українських арбітрів до роботи із системою VAR

Голова Комітету арбітрів УАФ Катерина Монзуль поділилася деталями підготовки українських арбітрів до роботи із системою VAR.

Система VAR активно використовується в сучасному футболі. Зокрема, ця технологія застосовується й у матчах чемпіонату України. Голова Комітету арбітрів УАФ Катерина Монзуль розповіла, як відбувається підготовка фахівців до роботи із цією системою.

Фото Анатолія Янголя

«Дехто вважає, що арбітр прийшов, став на поле — і все вирішує відразу, без навчання. Так бути не може. Саме зараз відбувається навчання роботі із системою VAR. Воно складається з декількох етапів.

Фото Анатолія Янголя

Перший етап — вивчення VAR-хендбуку. Другий — теоретична підготовка. На цій стадії розбираються ігрові ситуації в аудиторіях, проводиться інструктаж, даються поради, як діяти польовим арбітрам, а також арбітрам VAR у тих чи інших ігрових епізодах.

Фото Анатолія Янголя

На наступному етапі відбувається навчання роботі з ПТС (пересувною телевізійною станцією. — Прим. ред.). Арбітри VAR ознайомлюються з кнопками, які там знаходяться, із тим, як діяти, що натискати під час матчу в ігрових ситуаціях.

Наступний етап також пов’язаний із навчанням, причому більше з ігровими ситуаціями на футбольному полі. Арбітр приймає рішення, які б він приймав уже під час матчу.

Фото Анатолія Янголя

Ще один етап — робота в офлайн-режимі. Під час реальних поєдинків арбітри дивитимуться, як працюють досвідчені арбітри VAR.

Потрібно пройти всі ці етапи підготовки. У ній беруть участь польові арбітри, арбітри VAR, які знаходяться в ПТС-машині, й оператори. Усі ці етапи слід пройти, щоб приймати правильні рішення на полі», — сказала Катерина Монзуль.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
19.10.2024 11:00

Представник України працюватиме на матчах основного раунду Ліги чемпіонів із футзалу

Українець отримав призначення на матчі основного раунду Ліги чемпіонів...

07.09.2024 10:30

Українська арбітриня Світлана Грушко відсудила другий для себе матч ЧС-2024 (WU-20)

Однією з учасниць молодіжного жіночого чемпіонату світу-2024, який про...

13.04.2024 13:25

У Будинку футболу відбулися семінари арбітрів та асистентів арбітра

9 квітня в Будинку футболу відбувся семінар арбітрів та асистентів арб...

20.03.2024 14:43

Навчально-методичний семінар арбітрів футзалу під егідою ФІФА відбувся у Львові

У Львові від 17-го до 20 березня проходив триденний навчально-методичн...

Підписатися на новини