Вадим Костюченко: «ФІФА — надійний партнер УАФ у розвитку дитячого футболу»

Попри воєнні реалії, Українська асоціація футболу продовжує реалізовувати в нашій державі Програму розвитку талантів ФІФА — FIFA Talent Development Scheme (TDS), втілюючи в життя проєкт «Пошук та виявлення молодих талантів на регіональному рівні за допомогою проведення тестування».

Минулий рік завершився активностями в межах проєкту на Київщині, а новий розпочався пошуком нових футбольних талантів на Дніпропетровщині. Черговий захід, спрямований на виявлення молодих талантів на регіональному рівні за допомогою тестування фізичних здібностей та технічних навичок дітей, відбувся 13 січня 2024 року в місті Кривий Ріг, у манежі ФК «Кривбас», із дітьми Софіївської ОТГ. Протестували 90 дітей, хлопців і дівчат, віком від семи до 10-ти років, які не є охопленими організованим футболом.

Фото прес-служби УАФ

Нагадаємо, що автором та головним координатором цієї програми є Арсен Венгер, керівник напряму глобального розвитку футболу у ФІФА, який наполягає на тому, що надання шансу кожному таланту, незалежно від того, де чи коли він чи вона народилися, має бути стратегічною діяльністю й відповідальністю кожної національної асоціації у світі за централізованої підтримки та керівництва на глобальному рівні з боку ФІФА.

Фото прес-служби УАФ

Усі діти-учасники заходів, які проводяться в межах проєкту в Україні, забезпечуються відповідними відзнаками та памʼятними медалями. Не стала винятком і Дніпропетровщина. Але насамперед важливими є радісні емоції та нова для діток інтеграція у футбол із подальшою перспективою стати гравцем чи гравчинею.

Фото прес-служби УАФ

Усі ці юні футболісти й футболістки поповнюють єдину базу УАФ, куди також заносяться результати їхніх тестувань. Завдяки умовам проєкту найперспективніші з них, діти, які показали гарні природні здібності для подальшого розвитку у футболі, продовжать участь у проєкті та отримають додаткові можливості для вдосконалення цих здібностей у межах інших заходів.

Фото прес-служби УАФ

Уже сьогодні тренерський та вчительський склад Софіївської громади приступить до навчання за програмою D-ліцензії УАФ (отримано 20 заявок на участь у навчальній програмі), відтак ОТГ матиме більше кваліфікованих фахівців для підтримки якісного рівня під час роботи з дітьми.

Коментуючи перебіг реалізації проєкту, перший віце–президент УАФ Вадим Костюченко зазначив: «УАФ спільно з ФІФА шукає таланти та навчає тренерів  саме ці два напрямки є одними з найбільш пріоритетних у реаліях сьогодення. Традиційно організація заходу була б неможлива без активної участі та співпраці місцевого оргкомітету на чолі з головою ОТГ Петром Сегедієм. У взаємодії з організатором, партнером УАФ у проєкті ГО «Інститут футболу», вийшов чудовий захід. Також велика подяка керівництву ФК «Кривбас» за надану можливість провести звітний захід у прекрасних умовах теплого клубного манежу! Також дякуємо ФІФА, яка є надійним партнером УАФ у розвитку дитячого футболу!»

Фото прес-служби УАФ

Нагадаємо, що в межах FIFA TDS УАФ розробила спосіб оцінювати фізичні здібності та потенційні перспективи розвитку у футболі дітей, які не займаються у спеціалізованих закладах і не були охоплені організованим футболом на місцях. Такі заходи проводяться в ОТГ із залученням ряду населених пунктів, які входять у них. Дітям пропонується пройти ряд тестів для оцінки нетренованих якостей і здібностей, які дозволяють визначити подальший потенціал у грі у футбол. Усі результати зберігаються, аналізуються та використовуються для виявлення обдарованих хлопців і дівчат, стимулювання їхнього залучення в організований футбол та подальшого моніторингу динаміки їхнього розвитку.

Крім того, паралельно надається можливість та заохочується отримання належної тренерської освіти (курси за програмами D-ліцензії УАФ та C-ліцензії УЄФА) спеціалістами, які працюють із дітьми у кожній із залучених ОТГ.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
11.05.2024 19:00

У Києві пройшов фестиваль із футболу «Печерськ-2024»

11 травня в Києві другий рік поспіль проходив фестиваль із футболу сер...

06.05.2024 18:05

Контрольно-дисциплінарний комітет УАФ ухвалив низку рішень

Контрольно-дисциплінарний комітет Української асоціації футболу на сво...

03.05.2024 22:51

U-19: визначилися суперники юнацької збірної України у відборі Євро-2025

У п'ятницю, 3 травня у Ньйоні відбулося жеребкування кваліфікаційного...

27.04.2024 11:00

У Києві відбувся 32-й за ліком турнір «Дзвони Чорнобиля»

26 квітня, у роковини Чорнобильської трагедії, відбувся вже 32-й за лі...

Підписатися на новини