Юрій Клименко: «Євроліга стала для нас стимулом до визначної перемоги в Кубку чемпіонів світу»

Головний тренер жіночої збірної України з пляжного футболу та команди «Мрія-2006» Юрій Клименко прокоментував виступи своїх підопічних на двох престижних турнірах в Італії. 

Із 21-го до 24 вересня жіноча збірна України з пляжного футболу брала участь у Суперфіналі Євроліги-2023 в італійському містечку Альгеро. За підсумками змагань українки розташувалися на шостій позиції, поступившись у матчі за 5—6-те місця господаркам (2:6).  

Після цього там само, в Альгеро, відбувся розіграш жіночого клубного Кубку чемпіонів світу-2023, в якому виблиснула українська «Мрія-2006». Наша команда сенсаційно стала переможницею престижного турніру, здолавши у фіналі бразильську Sao Pedro (5:3).

Підсумки виступів жіночої збірної і «Мрії-2006» на турнірах в Італії підбив головний тренер обох команд Юрій Клименко. 

«Останнім часом уболівальники чекають від жіночої збірної тільки перемог і найкращих результатів. Однак в Альгеро в Євролізі ми зіграли не надто добре, і, на мою думку, невдалий виступ команди пов'язаний із тим, що в нас було замало часу на підготовку. Не проводився чемпіонат України, і дівчата 80 днів не виходили на пісок. Це дуже велика пауза. Через негаразди індонезійських організаторів ми цього року ще й не поїхали на Всесвітні пляжні ігри. 

Як я вже казав, через це дівчата підписали контракти з футзальними клубами та клубами великого футболу, деякі взагалі не тренувалися. Дуже важко було їх зібрати, нагадати про те, що ми награвали раніше. Надто ми в Києві разом не провели жодного тренування. А ті півтора заняття, що ми влаштували в Італії, звісно, відразу дати результат не могли.

Хоча якби ми не припустилися грубих помилок у першому матчі, із нідерландками, а з Португалією використали свої моменти, то за певного збігу обставин могли вийти до півфіналу. Там би на нас чекала Чехія, і нам до снаги було вийти й на Іспанію у фіналі. Але сталося не так. До будь-якої справи треба ретельно готуватися. Надто якщо ми ставимо перед командою максимальні завдання. Тому вийшло як вийшло, але Євроліга стала для нас стимулом до цієї визначної перемоги в Кубку чемпіонів світу.

Адже саме в розіграші Євроліги ми налагодили ігрові зв'язки, згадали наші попередні тактичні задуми. До того ж узяли двох дівчат із Польщі, дуже добре підготовлених. До кожного матчу ретельно готувалися, розбирали суперника в тактичному плані, адже на цьому турнірі ми мали абсолютно різних за ігровим стилем опонентів, доводилося змінювати, відповідно, тактику, багато спілкуватися з дівчатами. Ну й згуртувалися психологічно, більш упевнено підійшли до цих змагань. І виграли. 

Звичайно, на шляху до перемоги найбільше запам'ятовується останній, фінальний матч. У ньому ми готували дівчат до протистояння з лідерами бразилійок, і вони відпрацювали на повну. Однак кожна зустріч у Кубку чемпіонів була важкою. Наприклад, у першому поєдинку, із нідерландками, які підсилилися трьома іспанками, було дуже непросто. Виграли — 2:1, але буквально дотерпіли до кінця протистояння. Наступний матч, із не менш сильною сальвадорською командою, ми вже провели дуже потужно, а потім на нас чекала зустріч з японською Lazo Apego.

Я взагалі вважав японок фаворитами турніру. У них дуже добре поставлена гра, яку класно веде голкіпер команди. А їхній лідер, Сакі Кушіяма, є однією з найкращих гравчинь світу. Вона дуже потужна, ще й б'є через себе з обох ніг. Але нам вдалося її закрити, зіграти ближче до воротаря, не давати японкам ретельно готувати атаки. Дівчата впоралися, у тому числі й за рахунок частих замін. Маючи в складі 10 сильних виконавиць, ми змогли нав'язати суперницям свій темпоритм і завдяки цьому витягли поєдинок. Ну а у фіналі нашу машину вже було не зупинити.

Наостанок я хочу подякувати нашим збройним силам за те, що ми змогли два тижні провести за кордоном і гідно представити Україну на національному та клубному рівні. Також я хочу подякувати всім, хто був причетний до цієї важливої в наш час перемоги. Дівчат — відзначити за їхню самовіддачу й налаштування в найвідповідальніших матчах турніру. Нашим уболівальникам висловити повагу за те, що підтримують нас завжди, а ми відчуваємо їхню щиру підтримку. Ще раз усім велика подяка! Слава Україні!! Щодо наших подальших планів — поки що пауза. Будемо відпочивати», — сказав Юрій Клименко.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
17.01.2024 16:01

Жіноча збірна України з пляжного футболу продовжує перебувати в топ-3 світового рейтингу

Всесвітня організація пляжного футболу (BSWW) уперше у 2024 році онови...

14.12.2023 13:01

2023: підсумки року для жіночої збірної України з пляжного футболу

2023 року жіноча збірна України з пляжного футболу взяла участь у двох...

Підписатися на новини