УЄФА значно розширить застосування системи VAR в єврокубкових матчах

УЄФА анонсує значне розширення застосування системи відеодопомоги арбітрам (VAR) у єврокубкових поєдинках у цьому й наступному сезонах. 

За повідомленням офіційного сайту УЄФА, цього сезону кількість єврокубкових матчів із використанням VAR збільшиться, а з наступного зросте ще більше. В сезоні-2023/2024 у Лізі чемпіонів, Лізі Європи та Лізі конференцій технологія VAR буде додатково використана у 239 матчах.

Система VAR була успішно застосована в поєдинках нещодавнього попереднього раунду Ліги чемпіонів, який проходив в Ісландії, і тепер діятиме по всій Європі в майбутніх зустрічах 1-го та 2-го відбірних раундів.

Також технологія VAR уперше буде застосована у кваліфікації Ліги Європи та Ліги конференцій. VAR буде використана у 3-му відбірному раунді Ліги Європи та в раунді плей-офф Ліги конференцій. Це означає значне збільшення кількості матчів із застосуванням VAR у цих турнірах: у Лізі Європи очікується збільшення на 26% (36 матчів), у Лізі конференцій — на 311% (140 матчів). Для останнього турніру таке збільшення пов'язане із впровадженням VAR на груповому етапі.

У нинішній Лізі чемпіонів VAR уперше застосовуватиметься у всіх відбірних раундах, а загальна кількість матчів турніру з використанням цієї технології порівняно з сезоном-2022/2023, коли до третього відбірного раунду VAR не передбачалося, зросте на 63.

У рамках нового циклу клубних турнірів із сезону-2024/2025 технологія VAR, як і раніше, використовуватиметься на всіх стадіях Ліги чемпіонів, а також буде введена з першого відбірного раунду Ліги Європи. За умови відповідного техніко-економічного обгрунтування через велику кількість матчів технологія VAR також може бути введена до раунду плей-офф кваліфікації Ліги конференцій наступного сезону.

З моменту впровадження VAR на стадії плей-офф Ліги чемпіонів у сезоні-2018/2019 УЄФА провів загалом 1648 матчів із цією технологією у своїх турнірах для клубів та збірних.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
10.05.2023 16:25

Щодо використання системи VAR у матчах чемпіонату України

У зв’язку із численними зверненнями ЗМІ щодо використання систем...

25.10.2022 18:32

Офіційно. Щодо процедури використання VAR у матчах чемпіонату УПЛ

Останнім часом виникають питання щодо організації роботи VAR у поєдинк...

23.02.2022 15:06

Українські арбітри отримали третій фургон VAR

Презентацію обладнаного необхідним устаткуванням і технологією відеопо...

Підписатися на новини