Офіційно. Підсумки червневого засідання Виконавчого комітету УЄФА

Сьогодні в штаб-квартирі УЄФА в Ньйоні відбулося засідання виконавчого комітету організації, до складу якого входить Андрій Павелко. Під час цього засідання було ухвалено низку важливих рішень.

Так, фінал жіночої Ліги чемпіонів УЄФА 2025 року прийме лісабонський «Жозе Алваладе» (домашня арена «Спортингу»).

Фінал Ліги конференцій УЄФА-2024 має прийняти афінський стадіон місцевого АЕКу «Айя-Софія». Остаточне рішення із цього питання буде ухвалено до листопада 2023 року після випробувального періоду.

Фінал Ліги конференцій УЄФА-2025 відбудеться в польському Вроцлаві на стадіоні «Вроцлав», що є домашньою ареною місцевого «Шльонську».

Господарем фінальної частини чемпіонату Європи-2025 серед дівчат до 19-ти років стане Польща.

Формат європейської кваліфікації чемпіонату світу-2026

УЄФА рекомендував ФІФА використати наступний формат відбору 16-ти європейських збірних на чемпіонат світу 2026 року.

12 груп по п’ять чи по чотири збірні зіграють у період із березня до листопада 2025 року за традиційною груповою системою. 12 переможців груп отримають прямі путівки до фінальної стадії. 12 команд, що посядуть другі місця, та чотири найкращі переможці груп Ліги націй УЄФА-2024/2025, які фінішують нижче другого місця на груповому етапі європейської кваліфікації, візьмуть участь у стикових міні-турнірах.

Стикові міні-турніри складатимуться з одноматчевих півфіналів та фіналів та проводитимуться в межах одного вікна на матчі збірних. 16 учасників розіб’ють на чотири сітки плей-оф по чотири в кожній.

Також були затверджені процедури жеребкування стикових матчів і фінальної стадії Євро-2024.

Затвердив Виконком УЄФА й декілька важливих правок до Правил ліцензування клубів і фінансової стабільності УЄФА, які набудуть чинності 1 липня 2023 року. Докладніше — за посиланням.

Починаючи із сезону-2024/2025 офіційна назва Ліги конференцій УЄФА буде звучати як UEFA Conference League замість UEFA Europa Conference League.

Окрім цього, Виконком УЄФА затвердив мінімальні стандарти УЄФА для національних жіночих збірних. Докладнішу інформацію про це буде надано у відповідний термін.  

Новий формат Юнацької ліги УЄФА

Турнір буде адаптовано до нового формату головних клубних змагань УЄФА. У ньому братимуть участь 36 юнацьких команд, що представлятимуть клуби головного турніру Ліги чемпіонів УЄФА-2024/2025 (Шлях Ліги чемпіонів).

Шлях чемпіонів країн реформують таким чином, аби до нього були включені переможці юнацьких чемпіонатів усіх асоціацій УЄФА (зараз у турнірі беруть участь лише 32 найкращі асоціації).

Якщо клуб потрапить до турніру Шляхом Ліги чемпіонів і Шляхом чемпіонів країн, його автоматично буде включено до Шляху Ліги чемпіонів. Місце, що звільнилося на Шляху чемпіонів країн, посяде володар другого місця відповідної першості.

Переможець Юнацької ліги УЄФА автоматично потрапить до Шляху чемпіонів країн, якщо він не кваліфікувався до турніру через Шлях Ліги чемпіонів.

Турнір у Шляху Ліги чемпіонів буде повністю повторювати відповідний етап дорослого турніру — учасники проведуть шість матчів, по три вдома й у гостях.

Турнір у Шляху чемпіонів країн складатиметься з трьох раундів, які проводитимуться за схемою плей-оф із двоматчевими протистояннями (удома й у гостях). Клуби з асоціацій із найвищим рейтингом розпочинатимуть турнір із другого раунду.

Після закінчення вищезгаданих раундів, починаючи зі стадії 1/16 фіналу, проводитиметься плей-оф, у межах якого переможець кожного протистояння буде визначатися в одному матчі.

Клуби з рейтингом із 1-го по 6-й (Шлях Ліги чемпіонів) одразу потраплять до 1/16 фіналу й зіграють із клубами, які перебувають у рейтингу на місцях із 17-го до 22-го.

Клуби з рейтингом із 7-го по 16-й в 1/16 фіналу зустрінуться з командами, що подолали відбір у межах Шляху чемпіонів країн.

Клуби з рейтингом від 23-го та нижче у Шляху Ліги чемпіонів залишать турнір — так само, як і ті, що поступляться в стикових матчах Шляху чемпіонів країн.

Турнір закінчиться фінальною стадією за участі чотирьох команд (півфінал та фінал), яку проведуть на нейтральній території.

Пари 1/8-ї, 1/4-ї й 1/2 фіналу будуть визначені жеребкуванням.

Наступне засідання Віконкому УЄФА відбудеться 26 вересня в Лімасолі (Кіпр).

НОВИНИ ПО ТЕМІ
13.12.2023 12:48

Президент України Володимир Зеленський поговорив із президентом УЄФА Александером Чеферіном

Президент УЄФА Александер Чеферін і Президент України Володимир Зеленс...

24.06.2023 10:44

УАФ звернулася до ФІФА та УЄФА з приводу протиправних дій терористичної держави

Бажання чиновників із країни-агресора залучити до змагань на території...

06.04.2023 23:56

Збірна Англії стала переможцем першої жіночої Фіналіссіми

У дебютному розіграші жіночого Кубка чемпіонів КОНМЕБОЛ-УЄФА зустрілис...

03.01.2023 14:06

Георгій Судаков увійшов до списку найперспективніших молодих футболістів за версією експертів УЄФА

Уже за традицією експерти УЄФА сформували список найталановитіших моло...

Підписатися на новини