Сергій Ребров: «Я задоволений тим, що повернувся в Україну та працюватиму на нашу державу»

Сьогодні, 7 червня у столичному Будинку футболу відбулося представлення нового головного тренера національної збірної України.

Головну команду країни очолив Сергій Ребров, до штабу якого на даний момент увійшли п’ять асистентів. Після презентації наставник синьо-жовтих під час прес-конференції відповів на запитання журналістів.

— Передусім хочу подякувати Збройним силам України за те, що боронять нашу незалежність, дають нам змогу спілкуватися про футбол та проводити чемпіонат України. Я особисто (і, вважаю, всі українці) буду продовжувати допомагати ЗСУ та нашим людям, які постраждали від рашистської агресії. Я задоволений тим, що повернувся в Україну та працюватиму на нашу державу. Моя родина теж повертається, я дуже радий, що моя дружина так сприйняла моє рішення. Як я й казав раніше, далі будемо працювати на Україну.

— Сергію Станіславовичу, на ваше призначення чекали два роки. Андрій Павелко говорив, що очікує від вас не тільки результату в першій команді, а й того, що ви вибудуєте систему збірних. Можете сказати, чи обговорювали ви якісь завдання конкретно? Чи повинен саме тренер займатися структурою всіх збірних, чи це більше робота асоціації?

— Я в цей час працював, чув про певний інтерес, але мав контракт. Зараз, коли в мене немає контракту, я маю можливість підписати договір зі збірною України. Що стосується інституту збірних, то це можливо. Роботодавець повинен вирішувати, які функції він покладає на мене. Якщо він хоче, щоб я це робив, то я це робитиму із задоволенням, тому що це моя країна. Я це робив у київському «Динамо». Це дуже важливо для всіх національних збірних, адже якщо ти хочеш, щоб гравець працював, переходив з одного віку в інший, він має працювати в тій самій структурі.

Чи є вже у вас кандидатура на посаду тренера молодіжної збірної України? У вас була розмова з Русланом Ротанем із приводу гравців, які є кістяком молодіжної та національної збірних? Чи правда, що Ілля Забарний попросить дозволу не брати участі в Євро з особистих причин?

— Я не вважаю, що футболісти зараз дуже завантажені, особливо Забарний, який не грав певний час. Я нічого не чув про це, але впевнений, що Ілля ніколи не відмовиться, якщо я чи тренер молодіжної збірної запропонуємо йому грати. За останні півроку ви, журналісти, створили цю атмосферу, коли було багато чуток про мене чи іншого тренера. У мене був контракт, який я допрацював. Зараз я тут, радий, що очолив національну збірну. Що буде далі, подивимося.

Щодо виклику гравців, то я спілкувався з Русланом Петровичем із приводу виконавців, які поїдуть до молодіжної збірної. Я вважаю, що спершу треба зрозуміти, яка команда має прерогативу. На мій погляд, це національна збірна. Якщо хтось думає, що з Мальтою можна грати будь-яким складом, то я скажу, що у 2017-му ми вже так зіграли проти цієї команди… Тому ми повинні зосередитися на національній збірній, а щодо молодіжної ми все вирішимо після нашої гри 19 червня. Зараз у «молодіжки» є тренер. Що буде після Євро — подивимося.

Можете розповісти про ваших помічників у збірній?

— Ми ще ведемо перемовини, але я думаю, що це будуть ті самі помічники, які були в мене в «Аль-Айні». Це Альберто Босх і Вісенте Гомес. Також будуть українські помічники, Гліб Платов уже з нами. Я його знаю дуже давно, він працював зі мною в київському «Динамо», потім поїхав у Катар, а зараз працює у «Дніпрі-1». Тренер воротарів — Рустам Худжамов. На цей збір ми запросили тренера з фізпідготовки із «Шахтаря», оскільки була дуже складна ситуація. Але це лише на три гри, а далі подивимося.

Чи стежили ви за останніми турами чемпіонату України, які у вас залишилися враження? Кого ви бачите основним нападником збірної України, зважаючи на хорошу форму Довбика й Ваната, а також проблеми Яремчука?

— На жаль, Яремчуку травма не дозволяє прибути до національної збірної. Він вибачився, буде готуватися до сезону у своєму клубі. Ми викликали достатньо нових кандидатів, які заслужили право бути в національній команді. Той самий Ванат останні півсезону показує дуже стабільний футбол, що дуже важливо для національної збірної. Влад Кочергін, за яким я стежив, коли він був ще в «Зорі». Своєю грою в Польщі він заслужив місце в національній команді. Багато кандидатів, є конкуренція на кожній позиції.

Михайло Мудрик і Руслан Маліновський перебувають не в найкращій формі. Ви розглядаєте їх як гравців основи чи запасу, зокрема, на червневі матчі?

— Є багато виконавців, які не отримують тієї практики, яку ми вважали б задовільною. Коли вони прибудуть до національної збірної, треба буде дивитися на них. Тому ми створюємо конкуренцію на кожну позицію — для того, аби на тренуваннях подивитися, як футболісти виглядатимуть. Зараз я не можу вам сказати, хто буде в основному складі на Німеччину, Північну Македонію чи Мальту. У тренувальному процесі нам слід вирішити, хто краще готовий до цих матчів.

Чи не замало у вас часу, аби підготувати збірну України до відповідальних поєдинків?

— Так, часу мало. Але що із цим робити? Я пропонував розпочати збір на день-два раніше, але зараз це неможливо. Ми повинні працювати в ті дати, які в нас є.

Чи спілкувалися ви з футболістами, коли вже зрозуміли, що тренуватимете збірну України?

— Я спілкуюся з багатьма футболістами, не лише кандидатами у збірну. Дуже важливо не спілкуватися, а дивитися за ними в дії. Я дивився багато матчів української першості, чемпіонатів, де грають інші кандидати, маю достатньо інформації. Дуже важливо почати тренування й побачити, в якій формі вони перебувають.

Коли ваш контракт набув чинності?

— Ми домовилися з «Аль-Айном», тому що контракт був до 30 червня. Зараз ми отримали необхідні папери, тож можемо підписувати.

Імовірно, Андрій Ярмоленко буде грати за київське «Динамо». Як ви оцінюєте його форму?

— Я взагалі вважаю, що Андрій зараз у дуже хорошій формі. Я дивлюся за тим, як він готується в «Аль-Айні», як працює над собою. Тому я тільки радітиму його поверненню в «Динамо», тому що це його рідний дім. Упевнений, на нього тут чекають.

Вважається, що Андрій Шевченко та його штаб зламали певні стилістичні стереотипи щодо збірної України, вивели її на якийсь новий рівень. Чи цей заданий напрямок близький до вашої концепції футболу?

— Можливо, але важливим є питання, коли це трапилося. Після двох років роботи, коли Андрія Шевченка всі журналісти практично «вбивали» за його стиль гри. А за два роки збірна потрапила на чемпіонат Європи. Я найкраще пам’ятаю гру проти Мальти, що робили після неї з Андрієм Миколайовичем. Тому я не вважаю, що дуже важливим є стиль. Я вважаю, що збірна України повинна бути більш агресивною, ніж це було в останньому матчі з Англією. А стиль ви побачите.

Які деталі вашого контракту, які завдання стоять перед вами?

— Термін контракту — три роки. Завдання, як і для всіх тренерів збірної України, — максимальні.

Данило Ігнатенко провів хороший сезон у «Бордо». Чи вважаєте ви його основною заміною для Тараса Степаненка?

— У нас є ще Бражко, якого викликано до молодіжної збірної. Мені подобається цей гравець, він важливий у команді U-21. Я переглядаю багатьох українських футболістів, бачу декількох, які можуть скласти конкуренцію Степаненку й Сидорчуку. Данила я знаю дуже добре, тому що він грав зі мною у «Ференцвароші». Я впевнений у цьому футболісті.

Попереду — три гри. Ми викликали достатньо виконавців. Можливо, пізніше прибуде Сергій Кривцов, тому що він зараз в Америці. Я вважаю, що ми маємо достатню конкуренцію на всіх позиціях, аби підготуватися до трьох важливих матчів.

Миколенко, Соболь, Зінченко пропустили кінець сезону через травми. Матвієнко багато грав за «Шахтар». Хто займе позицію лівого захисника в найближчих поєдинках?

— Якщо ви дивилися список, то бачили, скільки гравців претендують на цю позицію. На жаль, Зінченко травмований, ми викликали Соболя та Миколенка. Матвієнко може грати лівого захисника, але зараз його позиція більше в центрі. Соболь уже грав 45 хвилин в останньому матчі. Миколенко також був готовий, але говорив, що краще готуватиметься до поєдинків збірної.

Попереду два офіційні матчі та контрольна гра проти Німеччини. Як будете розподіляти сили на ці поєдинки?

— На жаль, ми можемо використовувати тільки шість замін. У цій грі було б важливо використати 10, але є як є. Цей поєдинок дуже важливий для відносин України та Німеччини, для них це 1000-й матч в історії. Коли я побачу стан гравців, тоді ми вирішимо, хто і скільки хвилин гратиме.

Нагадаємо, контракти з головним тренером і його штабом укладено до 30 липня 2026 року. Й уже саме ці фахівці готуватимуть синьо-жовтих до найближчих матчів — контрольного з Німеччиною, який має статус благодійного й відбудеться в Бремені 12 червня, а також відбірних поєдинків Євро-2024 з командами Північної Македонії та Мальти, що пройдуть 16-го та 19 червня в Скоп’є та словацькій Трнаві відповідно.

Склад національної збірної України

Воротарі: Георгій Бущан («Динамо» Київ), Анатолій Трубін («Шахтар» Донецьк), Андрій Лунін («Реал» Мадрид, Іспанія).

Захисники: Микола Матвієнко, Валерій Бондар, Юхим Конопля (усі — «Шахтар» Донецьк), Олександр Тимчик («Динамо» Київ), Олександр Сваток (СК «Дніпро-1» Дніпро), Віталій Миколенко («Евертон» Ліверпуль, Англія), Ілля Забарний («Борнмут», Англія), Едуард Соболь («Страсбур», Франція), Сергій Кривцов («Інтер» Маямі, США).

Півзахисники: Тарас Степаненко, Олександр Зубков, Георгій Судаков (усі — «Шахтар» Донецьк), Сергій Сидорчук, Віталій Буяльський (обидва — «Динамо» Київ), Олександр Піхальонок (СК «Дніпро-1» Дніпро), Андрій Ярмоленко («Аль-Айн», ОАЕ), Руслан Маліновський («Олімпік» Марсель, Франція), Віктор Циганков («Жирона», Іспанія), Михайло Мудрик («Челсі» Лондон, Англія), Данило Ігнатенко («Бордо», Франція), Владислав Кочергін («Ракув» Ченстохова, Польща).

Нападники: Артем Довбик (СК «Дніпро-1» Дніпро), Владислав Ванат («Динамо» Київ), Назарій Русин («Зоря» Луганськ).

Національна збірна України розпочне свій збір 8 червня у Бремені.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
20.04.2024 16:00

Україна — серед лідерів за представництвом на чемпіонатах Європи 2024 року

2024 року збірні України зіграють у фінальній частині одразу на трьох...

17.04.2024 14:00

Євро-2024. Кадри збірної України у відбірному турнірі: Едуард Соболь

У відборі Євро-2024 захисник бельгійського «Генка» Едуард...

17.04.2024 13:00

Під час Євро-2024 національна збірна України розміщуватиметься поблизу Франкфурта

Під час фінального турніру Євро-2024 збірна України базуватиметься в м...

16.04.2024 13:10

Євро-2024. Кадри збірної України у відбірному турнірі: Максим Таловєров

У відборі Євро-2024 захисник австрійського ЛАСКу Максим Таловєров зігр...

Підписатися на новини