Сергій Сапронов: «Турнір розвитку УЄФА — чудова нагода переглянути найближчий резерв»

Дівоча збірна України з футболу (WU-17) прибула до румунського міста Буфтя, що в 20 кілометрах від столиці, Бухареста, де візьме участь у традиційному Турнірі розвитку УЄФА.

— Ці змагання займають помітне місце в спортивному календарі, — сказав головний тренер дівочої збірної України Сергій  Сапронов у коментарі офіційному сайту УАФ. — Передусім, у дівчат з'явився доволі рідкісний шанс продемонструвати своє вміння на міжнародній арені, по-друге, кращі з них потраплять на олівець керманичів збірних, які восени проведуть поєдинки першого раунду відбору чемпіонату Європи-2024 серед 17-річних. Ось чому не тільки ми чекали цього квітневого іспиту з таким нетерпінням. Користуючись нагодою, хочу подякувати керівництву Румунської футбольної федерації, яка подбала про організацію для українок в Буфті ще й чотириденного тренувального збору.

— Дівоча збірна України (WU-17) недавно завоювала право восени виступати в Лізі А відбору Євро-2024. Скільки футболісток, що здобували цю путівку, залишилося з того складу під вашою орудою?

— Шість. Ті, що вибули за віком, сподіваюся, зможуть закріпитися вже в молодіжній жіночій збірній України. Решту потенційних кандидаток будемо переглядати якраз на турнірі в Румунії і вже влітку під час безпосередньої підготовки до стартового раунду Євро-2024.

— Скільки всього українок приїхало до Румунії?

— Двадцять. Буквально в останній момент із різних причин довелося зробити відразу шість замін. Кістяк збірної складають футболістки «Ладомира».

До речі, згідно з регламентом Турніру розвитку УЄФА кожна з футболісток повинна зіграти щонайменше 90 хвилин у трьох запланованих поєдинках. Як бачите, шанс проявити себе буде в кожної учасниці. Ще один цікавий нюанс: у випадку нічийного підсумку в основний час відразу пробиватиметься серія післяматчевих пенальті. Тож під час підготовки доведеться ще й шліфувати вміння влучно стріляти з 11-метрової позначки. А відсутність ігрової практики намагатимемося компенсувати максимальною налаштованістю.

— Що скажете про майбутніх конкуренток?

— Важливо, що вони представляють різні футбольні школи. Як на мене, збірні Азербайджану, Греції та Румунії — гідні суперниці, буде цікаво кинути їм виклик.

Нагадаємо, у березні підопічні Сергія Сапронова здобули право на підвищення в класі. У групі В6 другого раунду відбору Євро-2023 (WU-17) українки завдяки перемогам над Болгарією (2:1) та Латвією (5:0) забезпечили собі першу сходинку та повернення до вищого дивізіону.

Склад дівочої збірної України WU-17

Воротарі: Світлана Снігур («Верес» Рівне), Анна Харченко («Динамо» Київ), Уляна Соловйова («Дніпро-1» Дніпро).

Захисники: Аліна Савка («Ворскла» Полтава), Єлизавета Масловська («Шахтар» Донецьк), Марія Ігнатенко, Діана Ткачук (обидві — «Ладомир» Володимир), Валентина Супрядкіна («Динамо» Київ), Софія Вершняк («Юність» Чернігів), Єва Балацька (ДЮСШ-26 Київ), Катерина Деркач («Ліцей» Костопіль).

Півзахисники: Вікторія Савкіна, Зоряна Гладун (обидві — «Ладомир» Володимир), Анна Бабич («Юність» Чернігів), Анастасія Жигадло («Динамо» Київ), Олеся Носко («ЕМС-Поділля» Вінниця), Камілла Костюченко («Поділ» Київ/«Юність» Чернігів).

Нападники: Олена Марценюк («ЕМС-Поділля» Вінниця), Софія Коновалова («Ладомир» Володимир), Евеліна Купцова («Кривбас» Кривий Ріг).

Турнір розвитку УЄФА серед команд WU-17

23.04.2023

Азербайджан — Україна (11.00)

Румунія — Греція (16.00)

25.04.2023

Греція — Україна (11.00)

Румунія — Азербайджан (16.00)

28.04.2023

Греція — Азербайджан (10.00)

Румунія — Україна (14.00)

Час початку матчів — київський.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
Підписатися на новини