Луїс Кортес: «На нас чекає цікавий поєдинок проти естонок, які досягли хороших результатів в останніх семи офіційних матчах»

Головний тренер національної жіночої збірної України Луїс Кортес розповів про підсумки тренувального збору в Польщі, новачків команди та підготовку до спарингу зі збірною Естонії, що відбудеться сьогодні, 11 квітня в Таллінні на стадіоні «Спортленд-Арена» (початок — о 19.00):

— Я дуже радий знову зустрітися з командою, адже за ці шість місяців дуже скучив за всіма. Ми мали змогу протягом останнього тижня тренуватися в Польщі. Я задоволений перебігом тренувального збору, дівчата перебувають у хорошій формі, попри те, що більшість із них приїхала після зимової паузи в чемпіонаті України. 

Я думаю, що на нас чекає цікавий матч. Можливо, Естонія — це не топ-збірна в рейтингу ФІФА, але вона досягла хороших результатів в останніх семи офіційних поєдинках. Надто що естонки гратимуть удома, тож намагатимуться продемонструвати хорошу гру. Це команда, яка намагається діяти позиційно та використовувати короткий пас. Для нас буде важливо швидко йти у відбори й грати з м'ячем. І, звичайно, втілювати все те, що ми тренували на цьому етапі.

Фото Павла Кубанова

— Ви викликали до національної команди двох нових виконавиць. Що скажете про їхні кондиції? 

— Дар'я Келюшик — дуже молода гравчиня, вона прийшла з команди U-19. Поліна Янчук — найкращий бомбардир української вищої ліги. 

Я думаю, що нам потрібно викликати нових футболісток. Важливо, щоб вони відчували, що якщо вони добре виступають у своїх клубах, то мають шанси потрапити до збірної України й захищати честь країни на міжнародному рівні.

— Паралельно з тренувальним збором національної команди в Польщі збірна WU-19 у Данії змагається в другому раунді відбору Євро-2023. Чи стежите ви за її виступами, й які враження залишили її поєдинки?

— Дівчата відіграли дуже непрості матчі. Швеція та Данія — суперники найвищого рівня. Вони дуже добре працюють із жіночими та дівочими командами, із масовим жіночим футболом, тож це їхній рівень. 

Для нас важливо бачити цей рівень, оскільки якщо ми хочемо досягти його, нам потрібно багато працювати, багато інвестувати в молодих гравчинь. Це також відповідальність УАФ — залучати все більше дівчат до гри у футбол. Що більше дівчат гратиме у футбол, то вищим буде рівень дівочого та жіночого футболу в Україні.

Фото Павла Кубанова

— Чи збираєтеся ви викликати ще новачків із чемпіонату України або команди WU-19 на наступний збір, який заплановано вже на липень?

— Це цілком можливо. Зараз у нас є дві нові гравчині, але, можливо, у майбутньому їх буде більше. Ми переглядаємо футболісток із WU-19 та клубів чемпіонату України. Також це залежить від позицій, які нам потрібно закривати. Можу лише порадити всім дівчатам наполегливо працювати, адже двері до головної команди країни завжди відчинено. 

Склад жіночої збірної України

Воротарі: Дар’я Келюшик («Кривбас» Кривий Ріг), Дарина Бондарчук, Катерина Самсон (обидві — «Ворскла» Полтава).

Захисники: Ірина Котяш, Катерина Корсун, Ірина Подольська (усі — «Ворскла» Полтава), Любов Шматко, Яна Деркач (обидві — «Фомгет», Туреччина), Тетяна Романенко («Сент-Етьєн», Франція).

Півзахисники: Тетяна Китаєва, Натія Панцулая (обидві — «Колос» Ковалівка), Анна Петрик («Ворскла» Полтава), Вікторія Гірин («Ладомир» Володимир), Ірина Кочнєва («Кривбас» Кривий Ріг), Дар’я Апанащенко («Фомгет», Туреччина), Ніколь Козлова («Кеге», Данія), Яна Малахова («Прадехон», Іспанія), Таміла Хімич (ЕТО, Угорщина).

Нападники: Яна Калініна («Ворскла» Полтава), Поліна Янчук («Кривбас» Кривий Ріг), Ольга Овдійчук («Фомгет», Туреччина), Надія Куніна («Аустрія», Австрія).

До речі, протистояння між збірними Естонії та України стане третім в історії цих команд. 2012 року вони зустрічалися в межах відбору чемпіонату Європи — обидва рази перемогли українки (5:0 та 4:1).

Нагадаємо, жеребкування першої в історії жіночої Ліги націй відбудеться 2 травня. Склад ліг та посів перед жеребкуванням визначатиме поточний рейтинг національних жіночих збірних УЄФА. Наразі Україна перебуває в реєстрі на 22-му місці, що передбачає потрапляння до Ліги В.

2023 року для учасників Ліги націй передбачено шість ігрових вікон: 20—22 та 23—26 вересня, 25—27 та 28—31 жовтня, 29 листопада — 1 грудня та 2—5 грудня.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
27.02.2024 20:24

Володимир Пятенко: «Підопічні діяли першим номером, і цей план виправдав себе»

Жіноча збірна України двічі перемогла в стикових матчах Ліги націй-202...

03.10.2023 17:06

Жіноча Ліга націй-2023/2024: визначився час початку матчів між збірними України та Греції

Національна жіноча збірна України провела два стартові матчі в новоств...

28.09.2023 14:01

Володимир Пятенко: «Поки не звертаю уваги на турнірну таблицю. Незважаючи на невдалий старт, ще не все втрачено»

Національна жіноча збірна України провела два стартові матчі в новоств...

21.09.2023 19:00

Жіноча Ліга націй. Офіційна програма до матчу Україна — Сербія

Офіційну програму до матчу жіночої Ліги націй Україна — Сербія,...

Підписатися на новини