Олександр Косенко: «Будемо чекати на жеребкування та шукати можливості проводити товариські матчі»

Головний тренер збірної України з футзалу Олександр Косенко прокоментував результат матчу з Нідерландами та поділився очікуваннями від еліт-раунду відбору ЧС-2024.

Збірна України з футзалу посіла перше місце у групі 11 основного раунду відбору ЧС-2024 та пробилася до еліт-раунду кваліфікації. Жеребкування цієї стадії відбудеться 5 липня.

Головний тренер синьо-жовтих Олександр Косенко прокоментував результат останнього матчу, із Нідерландами (1:1), а також поділився планами команди на майбутнє. Його слова наводить прес-служба Асоціації футзалу України.

— Олександре Петровичу, які враження у вас залишилися після поєдинку з нідерландцями?

— Ми дійсно прагнули перемогти, адже нам хотілося потішити власних уболівальників. На жаль, не вийшло. Створили достатньо моментів, які потрібно було реалізовувати. Утім, свої нагоди мав і суперник. Загалом матч видався цікавим. Поєдинок для нас нічого не вирішував із турнірної точки зору, але шкода, що за його підсумками набрали лише одне очко.

— Із чим пов’язаний експеримент із видозміною ігрових четвірок?

— Вирішили спробувати в дії саме такі поєднання гравців. Насправді подібні четвірки ми застосовували в другому таймі першого матчу з тими ж таки нідерландцями. Абсолютно новим можна назвати лише третій квартет. Загалом вирішили спробувати пограти таким чином. Хлопці проявили себе непогано.

— На вашу думку, чим між собою відрізнялися матчі першого та другого кола проти збірної Нідерландів?

— У Латвії все було незрозумілим із турнірної точки зору. Нашій команді, щоб завершити стартове коло на першому місці, була вкрай потрібна перемога. Щодо другого поєдинку, то він був більш важливим для збірної Нідерландів, адже вона могла потрапити до елітного раунду напряму, якби набрала три очки в останній зустрічі. Ми теж хотіли перемогти для здобуття додаткової впевненості на майбутнє, але в підсумку команди поділили очки.

— У матчах із Польщею та Нідерландами тренерський штаб відвів рівну кількість часу для голкіперів — Юрія Савенка й Олександра Сухова. Наскільки ви залишилися задоволені їхніми діями?

— Воротарська позиція в українському футзалі завжди була досить сильною. Юрій та Олександр підтвердили, що наразі перебувають приблизно на одному рівні. Добре, що хлопці зараз у гарній формі, тому вибір був непростим. Тож і вирішили їм відвести по тайму в кожному з поєдинків. Вони на це заслуговують.

Фото прес-служби АФУ

— Як під час трансляції, так і на світлинах можна було побачити велику кількість уболівальників з українськими прапорами. Що для вас означає ця підтримка?

— Українські прапори на трибунах у Нідерландах додавали команді наснаги та впевненості. Ми дуже хотіли подарувати вболівальникам перемогу. Нам дійсно було дуже приємно. Повірте, це не порожні слова. Хлопці відчували підтримку й тепло спілкувалися з нашими вболівальниками після матчу.

— 5 липня відбудеться жеребкування елітного раунду європейської кваліфікації чемпіонату світу-2024. Які подальші плани в команди?

— Будемо чекати на жеребкування та шукати можливості проводити товариські матчі. Розуміємо, що в елітному раунді на нас очікують суперники рівня чемпіонату Європи.

— У квітні відбудуться поєдинки плей-оф основного раунду. Напевно, і там можна буде поспостерігати за потенційними суперниками нашої команди?

— Так, звичайно. Будемо переглядати матчі плей-оф, адже якась із цих команд може опинитися в нашій групі. Та і взагалі цікаво подивитися поєдинки в ролі вболівальника. Матчі проходитимуть за кубковою системою. У загальному протистоянні не може бути нічиєї. Можу відзначити, що рівень європейського футзалу зростає. Ми бачимо все більше цікавих команд. Чого варта лише збірна Швеції, яка нещодавно розписала ефектну нічию — 7:7 з італійцями! Забити збірній Італії сім голів дорогого варте. І це лише один із прикладів. Тож передбачити перебіг протистоянь у парах плей-оф досить складно.

Додамо, що в основному раунді 36 збірних було розбито на 12 груп по три команди, в яких поєдинки проходили вдома й на виїзді. 12 переможців груп і чотири найкращі володарі других місць вийшли до елітного раунду. Інші вісім володарів других місць братимуть участь у плей-оф основного раунду, де розіграють ще чотири путівки. 

Плей-оф основного раунду: Бельгія — Угорщина, Нідерланди — Молдова, Швеція — Німеччина, Чехія — Литва.

Вийшли до елітного раунду: Іспанія, Грузія, Вірменія, Португалія, Казахстан, Словенія, Польща, Азербайджан, Хорватія, Румунія, Фінляндія, Франція, Сербія, Італія, Україна, Словаччина.

ЧС-2024. Європейська кваліфікація. Формат

Кваліфікація в Європі проходить у п’ять етапів: попередній раунд (міні-турніри), основний раунд (групи з домашніми та виїзними матчами), плей-оф основного раунду (домашні та виїзні матчі), елітний раунд (групи з домашніми та виїзними матчами) та плей-оф елітного раунду (домашні та виїзні матчі).

Основний раунд. Група 11

18.09.2022

Нідерланди — Косово — 2:1

07.10.2022

Україна — Косово — 3:1

11.10.2022

Україна — Нідерланди — 4:2

09.11.2022

Косово — Україна — 2:5

03.03.2023

Косово — Нідерланди — 3:3

08.03.2023

Нідерланди — Україна — 1:1

Підсумкова таблиця

 

І

В

Н

П

М

О

1. Україна

4

3

1

0

13—6

10

2. Нідерланди

4

1

2

1

8—9

5

3. Косово

4

0

1

3

7—13

1

Плей-оф основного раунду

Матчі: 10—19 квітня 2023 року.

Вісім команд було розбито на чотири пари, поєдинки проходитимуть удома й на виїзді. Переможці вийдуть до елітного раунду.

Елітний раунд

Жеребкування: 5 липня 2023 року.

Матчі: буде завершено до 20 грудня 2023 року.

20 збірних буде розбито на п’ять груп по чотири команди, поєдинки проходитимуть удома й на виїзді. П’ять переможців груп вийдуть на ЧС-2024. Чотири найкращі володарі других місць вийдуть до плей-оф елітного раунду. Якщо європейська асоціація буде відібрана для проведення фінального турніру, лише два найкращі володарі других місць вийдуть до плей-оф елітного раунду.

Плей-оф елітного раунду

Жеребкування: 25 січня 2024 року.

Матчі: 8—17 квітня 2024 року.

Чотири команди буде розбито на дві пари (якщо в плей-оф братимуть участь лише дві команди, буде проведено жеребкування для визначення порядку матчів), поєдинки проходитимуть удома й на виїзді. Переможці вийдуть на ЧС-2024.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
19.04.2024 10:00

ЧС-2024 з футзалу: жеребкування фінального турніру заплановане на 26 травня

Федерація футболу Узбекистану повідомила, що жеребкування фінальн...

18.04.2024 11:00

ЧС-2024 з футзалу: визначилися потенційні суперники збірної України

Стали відомі ще шість учасників фінального турніру чемпіонату світу з...

16.04.2024 18:48

Збірна України з футзалу завершила турнір у Литві нічиєю з командою Франції

Сьогодні, 16 квітня збірна України з футзалу завершила виступ на міжна...

15.04.2024 20:14

Олександр Косенко: «Дуже корисна гра, і ми моментами мали доволі непоганий вигляд»

Головний тренер збірної України з футзалу Олександр Косенко прокоменту...

Підписатися на новини