Микола Костенко: «Завдання перемогти за всяку ціну в товариських матчах в Омані не було»

Головний тренер збірної України з пляжного футболу Микола Костенко прокоментував контрольні матчі нашої команди та навчально-тренувальний збір в Омані.

Із 26 лютого до 3 березня збірна України з пляжного футболу на запрошення Оманської футбольної асоціації перебувала в Маскаті. Під час навчально-тренувального збору підопічні Миколи Костенка та Олександра Корнійчука провели три товариські поєдинки.

Українці двічі поступилися збірній Оману в основний час (5:6 та 2:4) й одного разу — команді Саудівської Аравії в серії пенальті (3:3, по пен. — 5:6).

Підсумки матчів та загалом збору в Омані для офіційного сайту УАФ підбив наставник синьо-жовтих Микола Костенко.

«Уже в день приїзду в Оман ми провели вечірнє тренування, а з наступного дня працювали у дворазовому режимі. Заняття мали більш тактичний характер — відпрацьовували стандартні положення, взаємодію в атаці, позиційну гру. Третього дня в нас уже був матч з Оманом, причому ми також потренувалися вранці. Взагалі наші заняття починалися десь о восьмій ранку, адже удень там дуже спекотно, до 33-х градусів. Процес адаптації був досить важким. 

У першому поєдинку з оманцями ми вигравали — 4:2, усе давалося дуже легко, ми створювали моменти, однак потім пропустили два необов'язкові м'ячі, і гра вирівнялася. Знову вийшли вперед, але тут трохи на руку супернику спрацювали судді, які поставили нам суперечливий стандарт та ще й показали нашому гравцеві червону картку. Утім, образ немає, ми грали на виїзді, це нормальне явище. Хоча, врешті-решт, програли — 5:6, ми ні в чому не поступалися супернику й мали перемагати. Але це футбол. 

Наступного дня знову грали з Оманом, мали багато моментів, але підвела реалізація. Бувають такі матчі. Тут на користь господарів зіграло те, що в них саме зараз у розпалі національний чемпіонат, тож їхні виконавці перебувають в ігровому тонусі, а от нам фізичної підготовки та відчуття гри трохи забракло. До того ж ми пропустили пару курйозних м'ячів. Програли — 2:4, і треба зазначити, що хоча в оманців моментів було менше, вони ними скористалися на всі сто, а от ми, на жаль, ні.

Потім був поєдинок із Саудівською Аравією, командою трохи слабшою, ніж Оман. Але знову втрутилася незадовільна реалізація моментів, яких у нас було дуже багато. Програючи — 0:2, ми змогли в третьому таймі забити три м'ячі й примудрилися не реалізувати ще кілька шансів, а от вони рахунок зрівняли. Дійшло до серії пенальті, і такого їхнього пробиття на моїй пам'яті ще не було. Били дев'ять польових гравців, крім Андрія Борсука, в якого була мікротравма, і два воротарі, тобто було 11 ударів! І з них ми не забили шість разів. Хороші виявилися воротарі в Саудівської Аравії, працювали за ударом. А наші хлопці почали виконувати на техніку, а не на силу. Причому силові удари всі пройшли, а от на влучність — ні. Але зате вже бити пенальті добре потренувалися...   

Ми намагалися задіяти всіх виконавців, які прибули на цей збір, навіть незважаючи на те, чи пішла в них гра. У кожному з матчів, наприклад, брали участь по двоє з трьох наших воротарів і мали повністю рівне навантаження. Те саме стосується й польових гравців, кожен з яких отримав час. Крім того, ми повезли до Оману деяких виконавців, що не викликалися до збірної минулого сезону, і теж надали їм шанс. Таким і було одне із завдань — щоб хлопці відчули ритм гри й мали змогу проявити себе, а от необхідності перемогти за всяку ціну не було. Взагалі для нашого тренерського штабу цей збір став чудовим матеріалом для подальшої роботи. Дав змогу зрозуміти, на кого з гравців ми вже можемо розраховувати, а кому ще слід попрацювати над індивідуальними якостями. 

Фото прес-служби АПФУ

Загалом тренерський штаб поїздкою до Оману задоволений. По-перше, команда зібралася разом, ми мали змогу перед кожним тренуванням провести теоретичні заняття. Обговорили моменти матчів, гру в нападі, захисті. По-друге, був чудовим сам тренувальний процес. Хлопці адаптувалися, до них повернулося відчуття піску й м'яча, це стовідсотково піде на користь у подальшій роботі. По-третє, хочу відзначити й умови збору — вони були бездоганні. Гарне харчування, забезпечення наших тренувань, приймали нас дуже добре.   

Слід зазначити, що в Омані ми мали хорошу підтримку. Там було чимало наших уболівальників. Це й викладачі, що працюють у місцевих університетах, і працівники різних оманських фірм. Вони нам навіть зробили невелику культурну програму. Велика їм подяка за це!» — розповів Микола Костенко.

Фото прес-служби АПФУ

Щодо подальших планів збірної України з пляжного футболу в підготовці до сезону, то вони вимальовуються вже досить виразно. 

«Цього тижня мають з'явитися остаточні терміни проведення відбірного турніру чемпіонату світу. Відразу, як ми про них дізнаємося, почнемо планувати дати наступних зборів команди. Плюс на нас вийшла з пропозицією, яку ми підтримуємо, збірна Польщі — щодо проведення наприкінці березня двох товариських поєдинків. Вони нас запрошують до свого манежу під Краковом. Щодо найближчих планів, то після короткого відпочинку, у середу, ми відновимо тренування в Києві. Цього тижня у дворазовому режимі, а наступного перейдемо на триразовий», — сказав головний тренер збірної України.  

НОВИНИ ПО ТЕМІ
14.03.2024 12:00

Збірна України з пляжного футболу перебуває в топ-20 світового рейтингу

Всесвітня організація пляжного футболу (BSWW) оновила рейтинг чоловічи...

23.12.2023 16:41

Визначилися найкращі гравці українського чоловічого та жіночого пляжного футболу у 2023 році

Асоціація пляжного футболу України визначила трійки найкращих грав...

14.12.2023 17:15

Визначено найкращого гравця пляжного футболу України 2023 року

За підсумками сезону Асоціація пляжного футболу України визначила...

12.12.2023 15:01

2023: підсумки року для чоловічої збірної України з пляжного футболу

2023 року чоловіча збірна України з пляжного футболу взяла участь у кі...

Підписатися на новини