Міжнародна програма Spirit of Soccer: футбольні уроки з мінної безпеки крокують регіонами України

В Україні триває реалізація міжнародного проєкту розвитку масового футболу з елементами EORE (навчання щодо ризиків вибухонебезпечних предметів), яка здійснюється асоціацією аматорського футболу у співпраці з Українською асоціацією футболу та організацією Spirit of Soccer.

Програму спрямовано на підвищення обізнаності населення, яке мешкає в конфліктних і постконфліктних регіонах із високим рівнем забрудненості вибухонебезпечними предметами, щодо безпечної поведінки в разі виявлення наземних мін і нерозірваних боєприпасів.

Фото Spirit of Soccer Ukraine

Наприкінці жовтня організатори програми та міжнародні партнери Spirit of Soccer відібрали регіональні команди тренерів із Київської, Харківської та Чернівецької областей, які пройшли навчання для отримання С-ліцензії УАФ з елементами EORE та продовжили просувати рятівні повідомлення з мінної безпеки через футбольні активності в рідних громадах для дітей та інших тренерів.

Фото Spirit of Soccer Ukraine

Головною метою проєкту Spirit of Soccer Ukraine є донесення рятівних правил EORE, а також впровадження навичок надання першої психологічної допомоги дітям та іншим цивільним особам, що перебувають у групі ризику. Окрім того, важливим завданням програми є спонукання дітей із постраждалих від війни регіонів до продовження занять спортом, стабілізація їхнього емоційно-психологічного стану та соціальна інтеграція постраждалих від протипіхотних мін осіб і людей з обмеженими можливостями.

Фото Spirit of Soccer Ukraine

Для досягнення цієї мети тренери Spirit of Soccer використовують спеціально розроблені вправи, які в простій, доступній і зрозумілій формі допомагають дітям засвоїти базові принципи поводження в разі виявлення вибухонебезпечних предметів. Програма складається з футбольних ігор, які можна адаптувати до будь-яких обставин та умов для молодих людей, що знаходяться в зоні ризику. Донесені до дітей знання та інформація, які використовують тренери під час проведення занять, націлені насамперед на ефективне зменшення кількості дитячих жертв і смертності під час війни, запобігання нещасним випадкам із наземними мінами та нерозірваними боєприпасами й захист наших співвітчизників від можливої загрози.

Фото Spirit of Soccer Ukraine

Протягом перших трьох місяців реалізації програми в Україні до тренінгів із мінної безпеки було залучено понад 1200 дітей (з яких 20% склали дівчата) та понад 300 дорослих. Додатково уроки із цивільної безпеки для тренерів і маленьких футболістів проводили працівники ДСНС України.

Усього в Київській, Харківській і Чернівецькій областях було проведено 35 футбольних уроків, а також 10 фестивалів — для більш численних груп. Заняття з мінної безпеки охопили як обласні центри й столицю, так і міста районного значення та сільську місцевість.

Фото Spirit of Soccer Ukraine

Зокрема, у столичному регіоні базовими локаціями для проведення занять стали спортивні та загальноосвітні навчальні заклади міст Біла Церква, Сквира та Березань, а також футбольна академія «Бенфіка». Масштабні фестивалі пройшли на базі академії «Колосу» (Ковалівка) у Віті-Поштовій, у сквирській ДЮСШ ім. П. М. Воропая та березанській ЗОШ № 4.

На Харківщині футбольні уроки з мінної безпеки проводяться на арені «Нова Баварія» та на базі ДЮСШ № 9 м. Харкова, а також у Красноградській, Чугуївській, Богодухівській, Люботинській і Лозівській громадах. До того ж тренери з Харківського регіону завітали до Нових Санжар Полтавської області, яка прихистила велику кількість внутрішньо переміщених осіб, у тому числі багато сімей із дітьми з Харківщини.

Фото Spirit of Soccer Ukraine

У Чернівецькій області, яка прийняла значну кількість біженців із районів активних бойових дій, заняття проводяться на базі Педагогічного фахового коледжу ЧНУ, у вижницькому опорному ліцеї, чорногузівській школі, закладах шкільної освіти та спортивному комплексі «Олімпія» м. Чернівці. Завітали буковинські тренери й до навчальних закладів сіл Вартиківці, Бабине та Нелипівці, що в Дністровському районі.

Окрім проведення занять на місцях, програма Spirit of Soccer Ukraine реалізується через цифровий контент, що містить повідомлення EORE, у соціальних мережах (FACEBOOK).

Фото Spirit of Soccer Ukraine

Spirit of Soccer є провідною неурядовою організацією, яка використовує спорт, щоб розповісти молоді про небезпеку наземних мін і наслідки війни. Понад 20 років організація працювала в найнебезпечніших конфліктних регіонах у всьому світі, використовуючи перевірену методологію запобігання смертям і каліцтвам від зброї. Наразі SOS реалізовує чотири футбольні програми EORE в Камбоджі, Лаосі, Колумбії та Іраку, що охоплюють 80 тис. учасників на рік. Україна стала 15-ю країною, яка прийняла цю програму.

Проєкт Spirit of Soccer Ukraine реалізується за підтримки Державного департаменту США та є однією з програм, спрямованих на зменшення можливих наслідків небезпечного та незаконно розповсюдженого застосування військової зброї в цивільному середовищі.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
02.05.2024 10:00

«Відкриті уроки футболу» завітали до Сміли, що на Черкащині

Наприкінці квітня школярів м. Сміла зібрав на стадіоні «Юність&r...

25.04.2024 12:00

В Івано-Франківській області продовжили реалізацію проєкту УАФ

Івано-Франківська обласна асоціація футболу продовжила реалізацію проє...

10.04.2024 20:00

Арбітри на матчі 24-го туру УПЛ були призначені за допомогою жереба

У Будинку футболу відбулося жеребкування, згідно з яким арбітри були п...

02.04.2024 17:07

В Будинку футболу відбулася робоча нарада з питань арбітражу в УПЛ

2 квітня в Будинку футболу за ініціативи Української асоціації футболу...

Підписатися на новини