Офіційно. Виконавчий комітет УЄФА затвердив нові формати турнірів національних збірних

Виконавчий комітет УЄФА, до складу якого входить президент УАФ Андрій Павелко, сьогодні у швейцарському Ньйоні затвердив кілька важливих рішень, зокрема, щодо нових форматів змагань чоловічих національних збірних.

Після тривалого консультаційного процесу з національними асоціаціями було вирішено дещо змінити поточні формати Ліги націй УЄФА та європейської кваліфікації, щоб забезпечити більш значимі та захоплюючі змагання в чинні дати, а також посилити ресурси національних асоціацій і забезпечити стабільне відновлення після наслідків пандемії.

Ліга націй УЄФА

Ліга націй буде розширена за рахунок нового раунду плей-оф, який проходитиме в березні, таким чином створивши послідовність між груповою фазою, що завершиться в листопаді, та фіналом, який відбудеться в червні.

Переможці груп Ліги А та команди, які посядуть другі місця, візьмуть участь у чвертьфінальних матчах удома й на виїзді, а переможці цих протистоянь кваліфікуються до фіналу чотирьох.

Команди, які посядуть треті місця у групах Ліги А та треті — в Лізі В, зіграють у плей-оф за підвищення/пониження вдома й на виїзді проти команд, які посядуть другі місця у групах Ліги В та другі — у групах Ліги С відповідно.

Європейська кваліфікація 

Новий формат європейської кваліфікації до Євро або чемпіонату світу буде більш консолідованим, коли команди будуть розбиті на 12 груп по чотири та п’ять команд, що відповідно пожвавить конкуренцію, зробивши її менш передбачуваною та більш динамічною.

Команди, розбиті на групи по п’ять команд, розпочнуть відбірний турнір у березні або в червні, якщо вони все ще беруть участь у чвертьфіналі Ліги націй УЄФА або в матчах підвищення/пониження. Команди, розбиті на групи по чотири учасники, розпочнуть свої кампанії у вересні.

Переможці груп європейської кваліфікації отримають пряму путівку на ЧЄ або ЧС, тоді як команди, які посядуть другі місця, пройдуть пряму кваліфікацію або візьмуть участь у матчах плей-оф (разом із командами Ліги націй для кваліфікації до Євро). 

Жодних змін не запропоновано для фінального турніру чемпіонату Європи, в якому все ще братимуть участь 24 команди.

Фото uefa.com

Коментуючи оновлені змагання, президент УЄФА Александер Чеферін сказав:

«Запровадження Ліги націй УЄФА стало історією успіху, оскільки товариські ігри замінили більш змагальними матчами. А тепер, після запровадження нової фази плей-оф, команди отримають ще більше можливостей для прогресу, зберігаючи однакову кількість ігор у міжнародному календарі матчів.

Передбачуваність європейських відбірних турнірів також була розглянута та вирішена завдяки новому формату, який запропонує всім командам рівні шанси пройти кваліфікацію на великі турніри».

Суперкубок УЄФА

Виконавчий комітет УЄФА ухвалив рішення про перенесення матчу за Суперкубок УЄФА 2023 року з Казані до Афін. Гра відбудеться на стадіоні імені Георгіоса Караїскакіса у столиці Греції в середу, 16 серпня.

Євро-2025 (U-21)

Футбольну асоціацію Словаччини призначено організатором молодіжного чемпіонату Європи за участю 16-ти команд. Матчі відбудуться на восьми аренах у восьми різних містах країни влітку 2025 року.

Протокол УЄФА щодо повернення футболу

У зв'язку з розвитком ситуації навколо пандемії COVID-19 та поточним станом справ у Європі, включаючи скасування попередніх заходів, які вживалися в більшості змагань на національному рівні, Виконком УЄФА вирішив припинити застосування протоколу УЄФА щодо повернення футболу.

У зв'язку з припиненням дії протоколу було вирішено більше не застосовувати його відповідні додатки, які стосуються особливих правил щодо COVID-19, включених до регламенту змагань УЄФА, оскільки ці правила були безпосередньо пов'язані з протоколом.

Проте УЄФА продовжить уважно стежити за динамікою пандемії та в разі суттєвих змін запропонує відповідні заходи для забезпечення безпеки всіх учасників та плавного проведення змагань. У разі потреби можуть бути повторно введені вимоги щодо дотримання особливих правил та заходів гігієни.

Регламент турнірів

Виконком УЄФА затвердив регламент Євро-2025 (U-21) та регламент чемпіонату Європи серед жінок у циклі 2023—2025.

Наступне засідання Виконавчого комітету УЄФА відбудеться 4 квітня 2023 року в Лісабоні за день до 47-го чергового Конгресу УЄФА.

Фото прес-служби УАФ

Андрій Павелко: «Мав нагоду подякувати всім членам Виконкому УЄФА й особисто президенту організації Александеру Чеферіну за підтримку України в ці складні часи»

«У форматі відеозв’язку взяв участь у першому в 2023 році засіданні Виконкому УЄФА, — зазначив президент УАФ Андрій Павелко. — Одне з ключових для нас питань, яке було вирішено за підсумками роботи, — позбавлення російської Казані права на проведення матчу за Суперкубок УЄФА, який має відбутися в серпні. 

На Виконкомі УЄФА прозвітував про роботу в 2022 році Комітету УЄФА зі статусу гравців, трансферів, агентів та матч-агентів, який очолюю, та підсумував засідання Юридичного комітету УЄФА, яке вів у статусі в.о. голови. Також розглянули з колегами звіти інших комітетів організації, розглянули інші питання порядку денного, серед яких співпраця з КОНМЕБОЛ та підготовка до 47-го Конгресу УЄФА, який відбудеться в Лісабоні.  

Вдячний європейським колегам за принципову позицію щодо країни-агресора! Також мав нагоду подякувати всім членам Виконкому УЄФА й особисто президенту організації Александеру Чеферіну за підтримку України в ці складні часи. І окремі слова вдячності за підтримку спільної заявки України, Іспанії та Португалії на проведення фінальної частини ЧС-2030, робота над підготовкою якої продовжується».

НОВИНИ ПО ТЕМІ
07.02.2024 18:43

Схвалено Стратегію УЄФА 2024—2030 «Об’єднані заради успіху»

Виконавчий комітет УЄФА сьогодні, 7 лютого провів зустріч у Парижі та...

01.02.2024 18:03

Засідання Виконкому УЄФА відбудеться 7 лютого в Парижі

Виконавчий комітет УЄФА проведе своє наступне засідання в Парижі в сер...

10.10.2023 15:28

УЄФА не допустить до змагань російські команди U-17. Дякуємо європейським партнерам за підтримку України!

Під час сьогоднішнього засідання Виконавчий комітет УЄФА зняв із розгл...

04.10.2023 16:44

УАФ рішуче засуджує потенційне рішення ФІФА про допуск російських команд до змагань

Із відкритих джерел стало відомо, що сьогодні Радою ФІФА може бути при...

Підписатися на новини