Михайло Мудрик став 10-м українцем, який зіграв в елітному дивізіоні чемпіонату Англії

Дебютувавши в складі «Челсі» у виїзному матчі 21-го туру англійської Прем'єр-ліги проти «Ліверпуля» (0:0), Михайло Мудрик став 12-м українцем, якому вдалося пограти в системі англійського професіонального футболу, і 10-м, хто засвітився в елітному дивізіоні.

Першопрохідці 

Першим був Сергій Балтача, який 1988 року перейшов до «Іпсвічу». Утім, в еліті легендарному захисникові зіграти не судилося. Його команда виступала в нижчому дивізіоні.

А от Олексію Череднику, який 1990 року перебрався із «Дніпра» в «Саутгемптон», такий шанс випав. Правда, наш універсал виступав ще в старому Першому дивізіоні…

Спалах Євтушка й потужність Лужного

Першим же українцем, якому вдалося зіграти в сучасній Прем’єр-лізі, став захисник Олександр Євтушок, що 1997 року на нетривалий час перейшов із «Дніпра» в «Ковентрі».

Наступному українському представнику в АПЛ пощастило набагато більше. У 1999-му до «Арсеналу» з київського «Динамо» перейшов залізний капітан біло-синіх Олег Лужний. Окрім лондонців, захиснику вдалося пограти в Прем’єр-лізі ще й у складі «Вулвергемптона».

Легендарний динамівський тандем і Воронін

Після нього 2000 року до АПЛ із того самого «Динамо» Валерія Лобановського перебрався Сергій Ребров. В Англії нападник устиг пограти в складі одразу двох лондонських клубів — «Тоттенгему» й «Вест Гему».

За шість років в АПЛ опинився й партнер Реброва по атаці київського «Динамо» кінця минулого століття — Андрій Шевченко. Екс-наставник збірної України перейшов із «Мілана» в «Челсі».

У 2007-му в «Ліверпулі» висадився Андрій Воронін, який провів у лавах легендарного клубу (із перервою на оренду в «Герті») два сезони.

Нова українська хвиля

Нова хвиля української присутності в англійській Прем’єр-лізі ознаменувалася дебютом 2017 року у складі «Манчестер Сіті» Олександра Зінченка. Далі були: у 2018-му — перший матч Андрія Ярмоленка за «Вест Гем», а у 2022-му — дебют Віталія Миколенка в кольорах «Евертону».

І от настала черга Михайла Мудрика. Закарбуємо дату дебюту нашого футболіста в АПЛ у лавах «Челсі» — 21 січня 2023 року. Цікава деталь: 2018 року Андрій Ярмоленко, як і Мудрик, дебютував за свій «Вест Гем» саме у виїзному поєдинку проти «Ліверпуля». Правда, тоді команда українця поступилася господарям із рахунком 0:4.

І давайте не забувати про Єгора Ярмолюка, який улітку минулого року перейшов із «Дніпра-1» у «Брентфорд» і вже встиг дебютувати за основний склад «Бджіл» у матчі Кубку англійської ліги проти «Джиллінгема».

НОВИНИ ПО ТЕМІ
19.04.2024 11:20

Євро-2024. Кадри збірної України у відбірному турнірі: Михайло Мудрик

У відборі Євро-2024 півзахисник лондонського «Челсі» Михай...

31.03.2024 10:00

Михайло Мудрик заробив пенальті та вилучення для суперника в матчі свого «Челсі» в АПЛ

У поєдинку 30-го туру англійської Прем’єр-ліги «Челсі&raqu...

27.03.2024 11:30

Михайло Мудрик: «Мій гол? Станом на зараз — один із найважливіших у моїй кар'єрі»

Півзахисник збірної України Михайло Мудрик був визнаний уболівальникам...

19.03.2024 15:00

Михайло Мудрик та Георгій Судаков завітали на програму Влади Седан

Учора збірна України вже в повному складі продовжила тренування в іспа...

Підписатися на новини