Офіційно. Щодо процедури використання VAR у матчах чемпіонату УПЛ

Останнім часом виникають питання щодо організації роботи VAR у поєдинках чемпіонату України, тому УАФ та УПЛ надають роз'яснення щодо процедури використання системи.

Кількість VAR в Україні

На сьогодні в Україні скомплектовано три системи VAR. Придбання першого фургону VAR було здійснене повністю коштом УАФ. Другий та третій VAR придбано на кошти УАФ та частково за рахунок УПЛ.

Усі фургони з VAR перебувають на території України.

Фінансування VAR

Щоб фургон VAR працював на матчі, потрібно додатково профінансувати:

— роботу операторів повторів;

— роботу іншого технічного персоналу;

— логістичні та інші операційні витрати;

— ліцензіі на використання програмного забезпечення та безпосередньо роботу арбітрів VAR.

Призначення VAR на матчі

Призначення VAR на матчі УПЛ відбувається відповідно до регламенту, з яким були ознайомлені перед початком змагань усі клуби, за наступною процедурою.

Із метою визначення матчів для застосування системи VAR у змаганнях із футболу серед професіональних команд у сезоні-2022/2023 створюється спеціальна комісія в наступному складі:

— Протасов О. В. — перший віце-президент УАФ;

— Дикий Є. С. — виконавчий директор ОПФКУ «Прем'єр-ліга»;

— Лучі Лучано — голова Комітету арбітрів УАФ.

У разі необхідності застосування системи VAR у змаганнях ПФЛ до роботи комісії з дорадчим правом голосу (який не враховується при голосуванні за ухвалення рішення) може долучатися президент ПФЛ Каденко О. В.

Рішенням спеціально створеної комісії УАФ передбачено опцію призначення на матчі чемпіонату України з футболу одного фургону VAR за кошти УАФ.

Другий і третій фургони VAR відкриті для замовлення клубами. Для розгляду такого замовлення клуб має надіслати оформлену належним чином заявку. Формат цієї заявки передбачений регламентом про проведення чемпіонату України з футболу та договором між УПЛ та УАФ. Така заявка обов'язково повинна містити:

— дату проведення матчу;

— назву стадіону, на якому планується проведення матчу;*

— гарантії оплати (тобто технічної бази та людських ресурсів).

*Назва стадіону потрібна для розуміння того факту, чи є стадіон уже сертифікованим відповідно до вимог ФІФА для проведення матчів із системою VAR.

У випадку, якщо заявку подає команда гостей, то такий клуб-заявник повинен також додати письмову згоду від команди-господаря матчу на прийом системи VAR у межах власної спортивної інфраструктури відповідно до вимог, зазначених у регламенті УПЛ (додаток N 20).

До розгляду приймаються лише ті заявки, які оформлені відповідно до передбаченої процедури, а рішення про задоволення чи відмову повідомляється клубу у вказані у відповідному положенні, розміщеному на сайті УПЛ, терміни у вигляді протоколу засідання вищезгаданої комісії. На практиці відповідь клубу надається протягом одного — трьох днів.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
12.07.2023 14:00

УЄФА значно розширить застосування системи VAR в єврокубкових матчах

УЄФА анонсує значне розширення застосування системи відеодопомоги арбі...

10.05.2023 16:25

Щодо використання системи VAR у матчах чемпіонату України

У зв’язку із численними зверненнями ЗМІ щодо використання систем...

23.02.2022 15:06

Українські арбітри отримали третій фургон VAR

Презентацію обладнаного необхідним устаткуванням і технологією відеопо...

Підписатися на новини