Позитивні емоції та спортивний азарт: у Вінниці стартував соціальний проєкт «Відкриті уроки футболу»

29 вересня у Вінниці відбулося спортивне дійство в межах соціального проєкту «Відкриті уроки футболу» (Open Fun Football Schools).

Захід було приурочено до Дня європейського футболу в місті Вінниця, що проходить у межах Тижня європейського футболу. Спортивний стадіон Вінницького міського палацу дітей та юнацтва ім. Лялі Ратушної прийняв майже півтори сотні учасників. Це діти переселенців та військових ЗСУ, діти, які постраждали від війни, та діти із сімей, які потребують соціальної підтримки. Організували дійство Вінницька обласна асоціація футболу у співпраці з ГО «Спортивна молодь Вінниччини», Українською асоціацією футболу, UEFA Foundation for children, Cross Cultures (Данія) за підтримки вінницького міського голови Сергія Моргунова та міської ради.

Фото vmr.gov.ua

Мета проєкту — об’єднати малечу, подарувати відчуття безпеки та радість від спілкування та занять футболом.

Перед початком заходу заступник міського голови Андрій Очеретний привітав юних спортсменів від імені очільника громади й зазначив, що цей проєкт у Вінниці відбувається вперше.

«Ви — майбутнє України! Бажаю, щоб ви згодом захищали Україну на спортивних полях світу. І український прапор підіймався тільки з перемогою!» — сказав Андрій Очеретний.

Фото vmr.gov.ua

Головним завданням проєкту є захист та психологічна підтримка дітей, які постраждали від війни, зазначив голова Вінницької обласної асоціації футболу Ігор Гатауллін: «У зв’язку з війною ми вирішили, що даний захід буде спрямовано на підтримку дітей, адже вони — наше майбутнє. Під час таких уроків діти гуртуються та навчаються правилам поведінки в житті в цілому та на стадіоні зокрема».

А представник Вінницької ОАФ Павло Форманюк повідомив, що захід приурочено до Тижня європейського футболу: «Головна мета — здружити дітей та подарувати їм гарний настрій».

Після урочистої частини на поле вийшли 144 дитини — усі в ексклюзивних футболках і кепках. У відповідному екіпіруванні їх зустрічали й учителі та волонтери, які допомагали в організації футбольного дійства.

Фото vmr.gov.ua

Дітей об’єднали у 12 команд за кількістю секторів, на які умовно було поділено футбольне поле й які необхідно було обійти по черзі.

На кожному з майданчиків на учасників чекали тренери-волонтери. Вони ділилися секретами гри, знайомили із вправами на влучність та кмітливість, влаштовували змагання, різноманітні ігри та конкурси. Подорожуючи футбольним полем, діти потрапляли також до двох незвичайних секторів — психолога й поліцейського. Перший запрошував узяти участь у психологічній дискусії, а другий — розповідав, як правильно поводитися в умовах війни та її наслідків, наголошуючи на мінімізації ризиків від вибухонебезпечних предметів, мін, надзвичайних ситуацій тощо.

«Цікаво було почути про мінну небезпеку, коли розповідали поліцейські, — сказав один з учасників проєкту, 12-річний Андрій. — Також дуже сподобалися вправи з м’ячем. Ми вчились фінтам, передавали м'яч один одному, через голову, через ноги». Хлопчик зізнався, що заняття з футболу відвідує вперше.

Фото vmr.gov.ua

І діти, і їхні батьки кажуть, що побували на справжньому спортивному святі. Дарина Капканець із двома синами евакуювалася до Вінниці із Запорізької області. У себе вдома хлопчики займалися футболом, каже жінка, тож із радістю відгукнулися на можливість відвідати такий незвичайний відкритий урок. «На заході діти знайшли нових друзів, весело провели час та отримали безцінний досвід», — розповіла Дарина.

Після завершення дійства на юних учасників чекали приємні сюрпризи. Кожній дитині подарували футболку, кепку та диплом учасника.

Далі соціальний проєкт «Відкриті уроки футболу» проходитиме ще у двох локаціях області — у Калинівці та Хмільнику.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
19.04.2024 09:00

У Дніпропетровській області за підтримки УАФ та УЄФА пройдуть «Відкриті уроки футболу»

Цієї весни в Дніпропетровській області відбудуться «Відкриті уро...

03.04.2024 13:00

У Житомирі проходить навчання тренерів за програмою С-диплому УАФ

25 тренерів упродовж чотирьох місяців проходять навчання за програмою...

01.04.2024 10:00

Футбольні таланти розшукували на Великоберезнянщині

29 березня кращих юних футболістів Великоберезнянської, Ставненської т...

30.03.2024 10:00

У Житомирі пройшли курси підвищення кваліфікації вчителів фізкультури за напрямком «Футбол»

Упродовж декількох днів у Житомирі на «Спартак-Арені» пров...

Підписатися на новини