Франческо Баранка: «Це огидно, коли держава-агресор заробляє на ставках на матчі українських команд!»

Голова Комітету з етики та чесної гри УАФ Франческо Баранка розповів, як російське воєнне вторгнення в лютому застало його в Києві, як він займався волонтерською роботою, допомагаючи Україні в перші місяці повномасштабної війни, а також пояснив, чому відновлення футбольних змагань — це ляпас російському народу та важливий крок українців до перемоги. 

Комітет з етики та чесної гри УАФ докладає серйозних зусиль для того, аби російські букмекерські контори більше не мали можливості пропонувати ставки на матчі міжнародних футбольних змагань, а сам італійський фахівець наполягає на необхідності повного блокування букмекерської діяльності російських компаній, які продовжують генерувати мільярдні прибутки та допомагати державі-агресору у веденні війни проти України.

— Франческо, ви вже понад п'ять років працюєте в Україні на посаді голови Комітету з етики та чесної гри УАФ. Яких результатів досягла ваша команда за цей період?

— Якщо дивитися на цифри, то можу сказати, що ми практично повністю вирішили проблему. Коли я починав, у нас було понад 100 підозрілих матчів, а минулого року їхня кількість зменшилася всього до семи. Тому для нас це справді велике досягнення.

Крім того, ми розробили систему під назвою «Залізний купол», покликану захищати футбол від матчів із фіксованим результатом. Ми — єдина країна, яка має подібну систему. УЄФА та всі інші футбольні асоціації хотіли б використовувати її на своїх змаганнях. Така система знаходить підозрілі матчі, надсилає провайдерам сповіщення про них, а в подальшому вони можуть брати їх на перевірку та призупиняти можливість робити на них ставки. Наявність такої системи відкриває широкі можливості, а ми могли б, наприклад, отримувати прибуток від продажу даних.

Звичайно, у нас вистачає й проблем. Особливо тих, що стосуються будь-якого виду корупції. Цей рік буде великим викликом, оскільки зазвичай під час воєн та надзвичайних ситуацій рівень корупції зростає, і я впевнений, що будуть нові спроби організації договірних матчів. Я переконаний, що росія намагатиметься чинити вплив на український футбол. На останній зустрічі з президентом УАФ Андрієм Павелком, яку ми мали на цю тему, він заявив про нульову толерантність щодо договірних матчів. Адже на Україну зараз дивиться весь світ. Ми почали особливий чемпіонат, граємо у воєнний час. І ми не хочемо, щоб хтось знову спробував вдатися до неправомірних дій.

Якими були для вас перші місяці повномасштабної війни? Фахова діяльність відійшла на другий план, поступившись волонтерству?

— Коли розпочалася повномасштабна війна, я намагався зберігати спокій. Але, чесно кажучи, я ніколи не відчував такого страху, як тоді. Я три дні провів у посольстві Італії в Києві. Там було багато людей, і всі вони були дуже налякані. Потім у мене була довга подорож до Іспанії. Але мені пощастило, що я зміг потрапити в безпечне місце, на відміну від українців, які залишилися в країні, взяли до рук зброю й уже півроку ведуть криваву боротьбу за свою свободу.

Далі ми з головним тренером жіночої збірної України Луїсом Кортесом організовували гуманітарні вантажі з Іспанії до України. Крім того, на той час я знайшов для себе новий вид діяльності — шукав нові команди для юних гравців, які через війну виїжджали з України до Європи. Я звертався до клубів та академій у Швеції, Італії, Іспанії та інших країнах. Я добре контактую з Cadena Ser, однією з найвпливовіших радіостанцій в Іспанії. Минулого тижня вони робили інтерв’ю з одним із наших хлопців, який грає в «Райо Махадаонда», що виступає в Прімера-дивізіоні RFEF. Ми знайшли для нього цей клуб. 

Також я наголошував і продовжую наголошувати на тому, що росія має бути заблокована від усієї букмекерської індустрії. Важливо, щоб росія не могла витрачати гроші, які отримує від цієї галузі. Я вже дав чимало інтерв’ю для ЗМІ, щоб якомога ширше окреслити цю проблему.

Коли комітет відновив роботу, і що вдалося зробити за останні півроку?

— Ми продовжували свою діяльність, зокрема щодо справи Тимощука. Як відомо, його позбавили всіх титулів, отриманих в Україні, і довічно відсторонили від українського футболу.

Як тільки розпочався новий сезон, ми організували курси для клубів. Із першою лекцією поїхали в «Чорноморець». І плануємо завершити навчальні сесії з усіма іншими професіональними командами протягом сезону. Ми відвідуємо команди УПЛ та роз’яснюємо, що можна й чого не можна робити з точки зору ставок та яку відповідальність доведеться нести в разі вчинення неправомірних дій.

Одним із наших обов'язків також є проблема ставок у росії. Ми переслідуємо спонсорство російськими букмекерами іноземних змагань, у тому числі італійської Серії А. Також наша мета — унеможливити будь-які ставки з росії на футбольні матчі в Україні. Ви не уявляєте, як це огидно, коли держава-агресор заробляє на ставках на матчі українських команд!

Росія все ще може робити ставки на всі футбольні змагання. Ідеться про мільярди євро. Букмекерська індустрія залишається поза санкціями, які накладені на росію. Так не може бути. Ось минулого тижня стався обстріл Харкова, де від російських ракет продовжують гинути люди. І при цьому російські букмекери пропонували робити ставки на матч за участю «Ворскли-Харків-2» у жіночій Лізі чемпіонів. Це абсолютно огидно!

 У чому саме полягає проблема для України в діяльності російських букмекерських компаній? І що із цим робити?

— Існують дві проблеми. Перша полягає в тому, що російські букмекери є спонсорами спортивних змагань по всій Європі. Наприклад, реклама букмекерської контори «Ліга Ставок» на матчах італійської Серії А або 1XBet на поєдинках іспанської Ла Ліги, ліцензія якої хоч і не є російською, проте сама компанія є проросійською. 

Більшість спортивних організацій і ліг засудили російське воєнне вторгнення в Україну, проте залишаються ті, хто продовжує співпрацювати з країною-агресором.

Ми отримали чимало скарг від людей, які дивляться матчі Серії А на MEGOGO й вимушені при цьому бачити рекламний банер російської «Ліги Ставок». Ці прояви мають місце як мінімум у трьох країнах, де транслюються матчі чемпіонату, — в Україні, Польщі та Іспанії.

Ми вже тричі зверталися до Серії А. Уперше — у травні, і не отримали жодної відповіді. Другий раз це було три тижні тому, і вони відповіли нам, що цю проблему буде вирішено. Проте рекламний банер і далі був присутній під час трансляцій. Уже в подальшому листі, який ми отримали нещодавно, вони повідомили про чинний контракт і про те, що нічого не можуть вдіяти в цьому випадку. Я дуже розчарований, адже схоже, що гроші виявилися сильнішими за гідність. Це шокує, що росія, яка у ХХI столітті здійснює воєнне вторгнення в Україну, спокійно рекламує свої компанії в Європі.

Друга проблема — змагання та матчі, які російські букмекери пропонують для ставок. Більшість провайдерів припинили свою діяльність у росії з початком війни. Але є компанія Sportradar — великий гравець на ринку спортивних даних і до того ж провайдер УЄФА. Цей провайдер і досі працює в росії та пропонує широкий перелік змагань, на які можна робити ставки: Ліга чемпіонів, англійська Прем’єр-ліга, італійська Серія А тощо. При цьому власник Sportradar володіє 25% акцій «Ліги Ставок». Навесні, у самий розпал російського наступу в Україні, у міжнародних ЗМІ був гучний скандал із цього приводу.

Тиждень тому розпочався чемпіонат України, і для прикладу можна взяти матч 2-го туру УПЛ «Олександрія» — «Минай». Російські букмекери отримували дані про гру від Sportradar та пропонували користувачам робити ставки на цей матч. Розумієте цей ступінь цинізму, коли росія вже півроку веде війну в Україні й при цьому її компанії заробляють гроші на ставках на український футбол?

Ми надіслали листа в УЄФА, в якому пояснили ситуацію та зауважили, що їхній партнер, компанія Sportradar, має припинити надавати дані з українських змагань для російських букмекерів.

Також учора ми відправили запит компанії FeedConstruct, яка є українським провайдером, щоб вона призупинила передачу даних для Sportradar. 

 Стартував новий чемпіонат, і це вперше Україна проводить футбольні змагання у воєнний час. Як ви ставитеся до такого рішення? 

— Це великий виклик із точки зору безпеки. Але я вважаю, що ведення нормального життя під час війни — це гучний ляпас російському народу. Коли ви можете жити нормально в такий важкий період, це неймовірно. Ви показуєте всьому світу, що українці завдяки героям, які захищають країну, можуть повернутися до нормального життя та проявляти стійкість у будь-якій ситуації. Так, це величезний ризик, але це прорахований ризик.

Я схвально поставився до рішення президента УАФ почати чемпіонат, тому що це великий крок до нормального життя. Під час війни футбол може змінити ситуацію. Спорт може дати людям 90 хвилин, щоб не думати про війну. В Іспанії я бачив дітей з України, які рятувалися від війни і прямували на своє перше тренування в академії, що стала для них тимчасовим прихистком. Вони не знали мови, вони нічого не знали. В очах тих дітей я бачив страх та смуток, але тільки-но вони починали грати у футбол, то забували про всі тривоги. Футбол — це ліки проти війни та негативу, який вона породжує.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
30.07.2023 13:00

Франческо Баранка: «Ризикуємо повернутися до часів, коли в Україні гра «на контору» була звичкою»

На старті нового футбольного сезону голова Комітету з етики та чесної...

25.03.2023 11:22

Франческо Баранка: «В Україні ми практично перемогли практику ставок на договірні матчі у футболі»

Голова Комітету з етики та чесної гри УАФ Франческо Баранка проко...

13.07.2020 17:00

Заява голови Комітету з етики та чесної гри УАФ Франческо Баранки щодо стимулювання третіми командами

«Нещодавно деякі професіональні клуби були здивовані існуванням...

10.09.2018 14:06

ДЮФЛУ: пропозиції комітету з етики та чесної гри враховано в повному обсязі

У Будинку футболу відбулася нарада з представниками команд U-19 першої...

Підписатися на новини