Олег Шайтанов: «У червні плануємо провести контрольні матчі зі збірними Італії та Португалії»

Головний тренер жіночої збірної України з футзалу Олег Шайтанов розповів про зміни в роботі, пов’язані з війною, підготовку до фінального турніру Євро-2022 та новачків у складі команди.

Днями визначився склад жіночої збірної України з футзалу на НТЗ напередодні фінального турніру чемпіонату Європи. Головний тренер синьо-жовтих Олег Шайтанов розповів про майбутню підготовку команди в інтерв’ю для Асоціації футзалу України.

— Олеже Миколайовичу, розкажіть, де вас застала війна та як ви переживали перші місяці наступу окупантів.

— Війна застала мене вдома. Цей ранок залишиться в пам’яті кожного українця. Так само, як і в мільйонів співвітчизників, він почався із фрази «Почалася війна». Як переживали перші місяці? В очікуванні добрих новин від ЗСУ!

— Як підтримували зв’язок із гравцями та асоціацією?

— Звісно, перші дні пройшли, наче в  тумані. Але згодом ми з кожним гравцем були на контакті. Я знав про місцезнаходження всіх дівчат, про їхні плани, проблеми та ситуації. Часто мав телефонні розмови з президентом АФУ, і ми спілкувалися про новини від кожної дівчини з команди.

— Як вирішувалися питання повної зупинки футзалу в Україні для гравців жіночої збірної, які за нинішніх умов могли виїхати за кордон?

— Це були різні шляхи. Декілька дівчат виїхали самостійно. Також і менеджер АФУ, Марина Кирилюк, вагомо допомагала в цьому питанні. Вона спілкувалася з клубами Європи, і багато хто з них пішов назустріч та прихистив наших збірниць.

— Фінал чотирьох — це вже повторення попереднього вагомого здобутку нашої команди. Чи були передумови для того, щоб збірна не виступила на цьому форумі? Як відбувалася комунікація з УЄФА щодо зміни дат турніру?

— Чемпіонат Європи — це свято футзалу. Друге потрапляння на такий форум — це досягнення дівчат, які тримаються свого стабільного рівня. Звичайно, передумови для того, щоб збірна не виступила на цьому форумі, були. Про саму комунікацію з УЄФА більше може розповісти керівництво АФУ. Однак із того, що мені відомо, — була безліч переговорів та консультацій, щоб перенести фінальний етап на пізнішу дату. УЄФА пішов нам назустріч, і ми маємо можливість представляти Україну.

— Після затвердження дат головним болем для тренерів став НТЗ команди. Як вирішували це питання? Чи всі побажання щодо підготовки до Євро виконані?

— Ми невибагливі й підлаштувалися б під усі умови, надто під час війни. Однак у цей важкий час багато країн прийшли нам на допомогу. Тож умови підготовки мені до вподоби.

Звичайно, команда не може проводити збори в Україні у зв'язку з тим, що триває війна. 3 червня збірна України збирається в Сан-Марино. Приблизно по тижню будемо проводити свою підготовку в Сан-Марино, Італії, Франції та Португалії. Хотів би особисто ще раз подякувати організаторам збору та країнам, які допомагають нам у питаннях підготовки до чемпіонату Європи.

— Наскільки ускладнилися умови для збору команди, зважаючи на те, що левова частина гравців перебуває в різних країнах Європи?

— Так, практично всі збірниці знаходяться за кордоном. Це дещо ускладнює логістику, але не є проблемою.

— Збір команди триватиме майже місяць — наскільки цього періоду достатньо, щоб компенсувати відсутність ігрової практики в частини ваших підопічних?

— За декілька днів буде три місяці, як вони залишили свої домівки, щоб зберегти життя. Досить складно бути за кордоном, а подумки залишатися в Україні й переживати за рідних та близьких. Я розумію, що дівчата приїдуть у різних кондиціях. Однак багато хто з них знайшов можливість, сили, мотивацію повернутися до своєї справи й мав тренувальний процес та ігрову практику в нових командах. На нас очікують 40 тренувань і внутрішні спаринги. У червні ми проведемо контрольні матчі зі збірними Італії та Португалії. Будемо надолужувати згаяне.

— Нещодавно було опубліковано список гравців, які вестимуть підготовку до Євро-2022. У ньому є як новачки, так і ті, хто раніше виступав за збірну. Але частина з досвідчених гравців у цьому переліку відсутня. Прокоментуйте, будь ласка, таке рішення.

— Почнемо з Поліни Дрозд. Вона народилася в маленькому містечку Глеваха, яке знаходиться поруч із Києвом. Коли їй було чотири роки, її батьки поїхали в росію й забрали дитину із собою. Подорослішавши, Поліна прийняла рішення про повернення на батьківщину. 2021 року вона повернулася до Глевахи й самостійно отримала громадянство України. Я спілкувався з нею, вона має переконливу проукраїнську позицію, засуджує дії росії, з її слів, «іншої думки тут бути просто не може».

Загалом, формуючи перелік дівчат, які поїдуть на ці збори, за деяким виключенням, я віддавав перевагу тим, хто переїхав до італійського, португальського та іспанського чемпіонатів, мав тренувальний процес та ігрову практику.

Вагомою втратою для нас буде відсутність Анни Шульги. Спортсмен завжди має ризик зазнати травми. Пошкодження є серйозним, тож побажаємо Ані якнайшвидшого одужання й повернення до лав національної збірної України.

— Одним із найкращих бомбардирів основного раунду відбору Євро-2022 була Анна Сидоренко, яка стала чемпіоном Росії цього сезону. Що скажете з приводу її шансів потрапити до складу збірної?

— Вона свій вибір зробила. Нам із нею не по дорозі. Доки я буду тренером збірної України, а також за нинішнього керівництва АФУ її в команді не буде.

— Збірну росії у фіналі чотирьох замінили Угорщиною. Як оціните таке рішення й нового потенційного суперника?

— Рішення зі спортивної точки зору є закономірним. Потенційний суперник нам відомий, але час не стоїть на місці. За кілька останніх років ми перетиналися із цією командою в основному раунді першого чемпіонату Європи та на турнірі Lviv Freedom Cup.

— Який результат виступу на Євро-2022 буде задовільним для нашої команди?

— Найважливіше, щоб після завершення турніру ми розуміли, що виклалися на сто відсотків і витиснули максимум зі своїх можливостей. Усі мріють про медалі!

Євро-2022 з футзалу серед жінок

01.07.2022

Півфінал              Україна — Іспанія

Півфінал              Португалія — Угорщина

03.07.2022

Матч за 3-є місце

Фінал

Нагадаємо, збірна України в жовтні у Львові виграла свою групу основного раунду відбору Євро-2022. Суперником синьо-жовтих у півфіналі змагань став чинний чемпіон Європи — збірна Іспанії.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
04.07.2022 11:14

Олег Шайтанов: «Уся команда мріяла здобути медалі. Вітаю дівчат, адже вони зробили велику справу для України»

Головний тренер жіночої збірної України з футзалу Олег Шайтанов проком...

03.07.2022 23:46

Євро-2022 з футзалу серед жінок. Чемпіоном удруге в історії стала збірна Іспанії

У фінальному матчі чемпіонату Європи з футзалу серед жінок 2022 року з...

03.07.2022 19:16

Жіноча збірна України з футзалу здобула бронзові нагороди Євро-2022!

У поєдинку за третє місце на чемпіонаті Європи 2022 року жіноча збірна...

03.07.2022 12:00

Євро-2022 з футзалу серед жінок. Суперник збірної України — команда Угорщини

У матчі за третє місце на чемпіонаті Європи з футзалу серед жінок 2022...

Підписатися на новини