УЄФА затвердив остаточний формат та список допуску до своїх клубних турнірів із сезону-2024/2025

Після вичерпних консультацій із зацікавленими сторонами сьогодні у Відні Виконавчий комітет УЄФА, до складу якого входить і президент УАФ Андрій Павелко, затвердив остаточний формат і список допуску до європейських клубних турнірів із сезону-2024/2025 згідно зі своїм рішенням від 19 квітня 2021 року про введення так званої швейцарської системи.

Ключові поправки стосуються зменшення кількості матчів із 10-ти до восьми на етапі Ліги чемпіонів УЄФА і зміни критеріїв розподілу двох із чотирьох додаткових місць у Лізі чемпіонів УЄФА з видаленням доступу на основі клубного коефіцієнта. Це підтверджує твердий намір УЄФА слідувати принципу відкритих змагань і спортивних звитяг, визнаючи при цьому необхідність захисту національних ліг.

Вісім матчів Ліги чемпіонів УЄФА буде зіграно протягом 10-ти європейських тижнів, що передбачені рішенням, ухваленим у квітні 2021 року. Ліга чемпіонів УЄФА, Ліга Європи УЄФА та Ліга конференцій УЄФА отримають один тиждень ексклюзивного календаря.

Чотири додаткові місця, створені внаслідок збільшення кількості команд із 32-х до 36-ти на етапі Ліги чемпіонів УЄФА, будуть розподілені таким чином:

— одне місце отримає клуб, який посів третє місце в чемпіонаті асоціації й посідає п'яту позицію в рейтингу національних асоціацій УЄФА;

— одне місце буде надано чемпіону країни за рахунок збільшення кількості клубів, що пройшли кваліфікацію з так званого Шляху чемпіонів, із чотирьох до п'яти;

— останні два місця отримають асоціації з кращими колективними показниками своїх клубів у попередньому сезоні (загальна кількість набраних очок, поділена на кількість клубів, що брали участь). Ці дві асоціації принесуть одне місце клубу з найкращим рейтингом у національній лізі після позицій у Лізі чемпіонів УЄФА. Наприклад, наприкінці поточного сезону двома асоціаціями, що додають по одному клубу до Ліги чемпіонів, виходячи з колективних результатів їхніх клубів, були б Англія та Нідерланди;

— Виконавчий комітет УЄФА ще раз підтвердив, що всі ігри перед фіналом, як і раніше, будуть проводитися в середині тижня, визнаючи важливість внутрішнього календаря поєдинків по всій Європі.

Коментуючи рішення, президент УЄФА Александер Чеферін сказав: «Сьогодні УЄФА наглядно показав, що ми безмежно поважаємо основні цінності спорту та захищаємо ключовий принцип відкритих змагань із кваліфікацією, заснованою на спортивних звитягах, у повній відповідності до цінностей та моделі європейського спорту, заснованої на солідарності.

Сьогоднішні рішення завершують великий процес консультацій, під час якого ми вислухали думки вболівальників, гравців, тренерів, національних асоціацій, клубів та ліг тощо з метою знайти якнайкраще рішення для розвитку та успіху європейського футболу. Як усередині країни, так і на міжнародній клубній арені.

Ми переконані, що обраний формат забезпечує правильний баланс і що він покращить конкурентність і принесе солідні доходи, які можна буде розподіляти між клубами, лігами та масовим футболом на нашому континенті, одночасно підвищуючи привабливість та популярність наших клубних змагань.

Я дуже радий, що це було одностайне рішення Виконавчого комітету УЄФА, коли асоціація європейських клубів, європейські ліги та національні асоціації погодилися з висунутими пропозиціями. Ще один доказ того, що європейський футбол згуртованіший, ніж будь-коли.

Таким чином, кваліфікація ґрунтуватиметься виключно на спортивних результатах, і мрія про участь залишиться у всіх клубів».

Деталі формату

Якщо взяти до уваги збільшення загальної кількості команд у Лізі чемпіонів УЄФА з 32-х до 36-ти, найбільшою зміною стане перехід від традиційного групового етапу до єдиного етапу ліги, що включає всі команди-учасниці. Тепер кожному клубу буде гарантовано як мінімум вісім матчів на етапі ліги проти вісьмох різних суперників (чотири домашні та чотири виїзні), а не попередні шість матчів проти трьох команд, зіграні вдома та в гостях.

Вісім найкращих команд ліги автоматично потраплять до плей-офф, а команди, що посіли місця з дев'ятого по 24-е, боротимуться у двоматчевому плей-офф, щоб забезпечити собі шлях до 1/8 фіналу.

Аналогічні зміни формату також будуть застосовані до Ліги Європи УЄФА (вісім матчів на етапі ліги) та Ліги конференцій УЄФА (шість матчів на етапі ліги), і в обох випадках в етапі ліги також братимуть участь 36 команд.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
13.12.2023 12:48

Президент України Володимир Зеленський поговорив із президентом УЄФА Александером Чеферіном

Президент УЄФА Александер Чеферін і Президент України Володимир Зеленс...

28.06.2023 21:34

Офіційно. Підсумки червневого засідання Виконавчого комітету УЄФА

Сьогодні в штаб-квартирі УЄФА в Ньйоні відбулося засідання виконавчого...

24.06.2023 10:44

УАФ звернулася до ФІФА та УЄФА з приводу протиправних дій терористичної держави

Бажання чиновників із країни-агресора залучити до змагань на території...

06.04.2023 23:56

Збірна Англії стала переможцем першої жіночої Фіналіссіми

У дебютному розіграші жіночого Кубка чемпіонів КОНМЕБОЛ-УЄФА зустрілис...

Підписатися на новини