Петро Шотурма: «Ми віддамо всі сили, щоб продовжити творити історію й вийти до фіналу»

Капітан збірної України з футзалу Петро Шотурма поділився очікуваннями від півфінального поєдинку Євро-2022.

У півфіналі, який пройде сьогодні в Амстердамі (початок — о 18.00 за Києвом), синьо-жовті протистоятимуть Росії, яка посідає першу сходинку в поточному рейтингу УЄФА

Напередодні своїми думками поділився капітан збірної України Петро Шотурма, слова якого наводить прес-служба Асоціації футзалу України.

— Чи очікували ви пройти так далеко на цьому турнірі?

Звичайно. Спочатку ми рухалися крок за кроком. Ми знали, що зараз футзал знаходиться на іншому рівні. Передусім ставили перед собою завдання вийти з групи. Після першого матчу звернули увагу на моменти, які потрібно покращувати у своїй грі. Зараз кожна команда, яка бере участь у цьому турнірі, готова боротися за вихід із групи. Так сталося, що нам посміхнулася Фортуна. Ми зуміли кваліфікуватися до чвертьфіналу, де зустрілися з Казахстаном. У цьому поєдинку ми віддали всі свої сили й здобули бажаний результат.

Україна й Росія давно не зустрічалися на футзальному майданчику в очному протистоянні. Здивовані, що зараз випало зіграти із цим суперником?

Після матчу з Казахстаном ми були готові до поєдинку з будь-яким опонентом. Немає сенсу згадувати минуле. Якщо казати про рейтинг, то росіяни перебувають на першій сходинці, а ми входимо до десятки найкращих. Ми віддамо всі сили, щоб продовжити творити історію й вийти до фіналу. Будемо намагатися втілити в життя свої напрацювання.

Перед початком турніру українські спортсмени записали мотиваційне відео на підтримку збірної України. Невдовзі стартують Олімпійські ігри. Як ви ставитеся до такої взаємної підтримки між представниками різних видів спорту?

Спортсмени, які записали це відео перед стартом чемпіонату, досягли чималих результатів. Нам було з кого брати приклад. Зараз нам різні відео записують маленькі діти. Це також неабияк надихає. Після перемоги над Казахстаном популярність нашого виду спорту зросла. Усі намагаються нас підтримати в будь-який спосіб. Вигадують різні челенджі. Команді дуже приємно.

В останньому очному матчі з Казахстаном, який відбувся напередодні Євро-2018, ви не забили пенальті Ігіті. Чи не боялися підходити до м’яча цього разу?

Це було досить давно. Усі знають, що Ігіта чудово грає ногами, але на лінії він також діє досить непогано. Тоді я йому трохи піддався й показав, куди битиму. Цього разу не мав жодних сумнівів. Знав, куди буду бити, і зумів реалізувати пенальті. Відверто кажучи, хвилювання не було. Відчував упевненість у власних силах.

Україна зуміла вийти з непростої групи, гідно протистояла чинним чемпіонам Європи й світу, здолала одного з фаворитів турніру — збірну Казахстану. Чи не вважаєте себе одними з фаворитів?

Ви самі бачите, що букмекери не можуть вгадати підсумкові результати матчів на Євро. Після гри зі збірною Сербії ми зрозуміли, що можемо досягати результату завдяки характеру й бійцівським якостям. Після перемоги над Казахстаном команда перебуває на моральному підйомі. Фаворитом нашу збірну я не назву. Ми проведемо півфінальний поєдинок, а потім побачимо, що буде.

Який секрет такого вдалого шляху збірної України на цьому Євро?

Для мене це найскладніший чемпіонат Європи. Нам дуже важко дався вихід із групи. Команда продемонструвала непоганий футзал у матчі з Португалією не вистачило лише результату. Формат чемпіонату Європи став цікавішим. Наша команда дуже згуртована, ми об’єднані спільною метою й духом. Завдяки цьому зуміли дістатися півфіналу. І положимо душу й тіло, щоб потрапити до фіналу. До цього була мрія здолати Казахстан, зараз ми хочемо стати фіналістами турніру. Рухаємося до мети.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
12.02.2022 13:01

Український голкіпер Кирило Ципун увійшов до символічної збірної найкращих гравців Євро-2022 з футзалу

Голкіпер збірної України Кирило Ципун увійшов до символічної збірної н...

09.02.2022 18:15

Збірна України з футзалу переключається на відбір чемпіонату світу 2024 року

Після виступу на Євро-2022 збірна України з футзалу готуватиметься до...

08.02.2022 18:37

Збірна України з футзалу розмістилася на восьмій позиції в рейтингу УЄФА

У лютневому рейтингу національних команд, оновленому УЄФА, збірна...

Підписатися на новини