Повідомлення УЄФА про дослідження щодо можливого проведення чемпіонату світу раз на два роки

Виконавчому комітету УЄФА, до складу якого входить президент УАФ Андрій Павелко, було надано результати незалежного дослідження, проведеного на запит УЄФА, щодо оцінки економічного впливу на європейські національні асоціації можливого проведення чемпіонату світу раз на два роки та нового календаря матчів збірних для чоловічого та жіночого футболу.

На прохання УЄФА відомою консалтинговою фірмою було проведено незалежне дослідження, повідомляє офіційний сайт УЄФА. У прес-релізі, зокрема, наголошується, що висновки звіту, які викликають серйозне занепокоєння щодо стійкості плану для європейських асоціацій, доповнюють низку зауважень щодо його впливу на різні галузі футболу та футбольні турніри.

Оголошена мета пом'якшення календарного тягаря для гравців суперечить подвоєнню числа фінальних турнірів, адже планується, що кожен сезон завершуватиметься чемпіонатом світу чи чемпіонатом конфедерації. Турніри такого рівня інтенсивності не можуть повторюватися щороку без наростання ментального та фізичного виснаження гравців, які за фактом повинні проводити за сезон на один турнір більше, якщо об'єднати всі відбірні матчі в один або два довгі блоки.

Збільшення кількості фінальних турнірів та скорочення кваліфікаційних змагань змусить футболістів із найбільш завантаженим графіком грати навіть більше, а в календарі решти виявиться ще менше матчів. Те саме станеться й зі збірними. Команди, які не досягають за запропонованою схемою фінальних турнірів, будуть не тільки проводити менше матчів, але й втрачати регулярний контакт зі своєю фан-базою через тривалі періоди бездіяльності.

Календар, який не відповідає технічним потребам національних збірних, не дає можливості перевіряти та поступово вводити в команду нових виконавців. Він також підвищує для збірних ризик провести весь відбірний цикл без ключових гравців, які вибули через травми. Водночас це вплине на ліги, піддаючи їх надмірно тривалим перервам, що було б згубно для всіх, а особливо для тих, хто проводить сезон у літній період, і тих, хто змушений через клімат призупиняти свої чемпіонати взимку. Місячна зупинка на матчі збірних залишить футболістів, які не викликаються до національних команд, без практики змагань, тоді як їхні одноклубники будуть проводити матчі високої інтенсивності. Наслідки такої неузгодженості ляжуть на клуби.

Постраждає й жіночий футбол, незважаючи на наміри подвоїти кількість жіночих чемпіонатів світу. Провідні жіночі турніри більше не зможуть розраховувати на ексклюзивний календар та повну увагу громадськості. Це гарантовано призведе до негативних наслідків із точки зору висвітлення турнірів, а також інтересу вболівальників та засобів масової інформації.

Із припиненням чемпіонату Європи серед молоді має бути переглянуто всю систему турнірів за участю юнацьких збірних. Імовірно, її доведеться скоротити через зменшення вікон, доступних для матчів за участю національних команд.

Приєднуючись до чітких заперечень, що неодноразово висловлювалися членами європейської футбольної сім'ї, та твердої й мотивованої незгоди, вираженої організаціями вболівальників, УЄФА вважає, що радикальні зміни слід пропонувати лише в тому випадку, якщо вони призведуть до очевидних та беззаперечних переваг для футболу та його учасників.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
13.12.2023 12:48

Президент України Володимир Зеленський поговорив із президентом УЄФА Александером Чеферіном

Президент УЄФА Александер Чеферін і Президент України Володимир Зеленс...

28.06.2023 21:34

Офіційно. Підсумки червневого засідання Виконавчого комітету УЄФА

Сьогодні в штаб-квартирі УЄФА в Ньйоні відбулося засідання виконавчого...

24.06.2023 10:44

УАФ звернулася до ФІФА та УЄФА з приводу протиправних дій терористичної держави

Бажання чиновників із країни-агресора залучити до змагань на території...

06.04.2023 23:56

Збірна Англії стала переможцем першої жіночої Фіналіссіми

У дебютному розіграші жіночого Кубка чемпіонів КОНМЕБОЛ-УЄФА зустрілис...

Підписатися на новини