Валерій Паламарчук: «Збірна України WU-19 заслужено залишилася серед кращих команд Євро-2022»

Mолодіжна жіноча збірна України повернулася з Нідерландів, де змагалася в груповому турнірі Ліги А чемпіонату Європи.

— До Країни тюльпанів виїжджали всі найсильніші на сьогодні наші гравці, — сказав головний тренер збірної України WU-19 Валерій Паламарчук у коментарі офіційному сайту УАФ. — Із найголовнішим завданням ми впоралися, подовживши прописку серед кращих команд континенту.

— Згідно з календарем українкам на старті довелося зясовувати стосунки з господарками, яких більшість експертів називала фаворитами групового турніру…

— Знаєте, якщо відверто, то для нас не мало особливого значення, із ким починати, адже решта учасниць посідала значно вищі місця в рейтингу. Турбувало хіба те, що ми взагалі не володіли інформацією про господарок, хто в них лідери, в якому стилі вони грають. Ось чому не залишалося нічого, окрім як налаштовувати дівчат зіграти у свій футбол: щільно опікати суперниць на підступах до свого штрафного майданчика, за першої нагоди вибігати в контратаки. І загалом, на мою думку, ми не заслуговували на таку розгромну поразку — 1:4.

— А про наступних опоненток, шотландок, інформації вже не бракувало?

— Ми вже були в курсі, що п’ять представниць цієї збірної виступають у чемпіонаті Англії, зрештою, у нас був відеозапис стартового поєдинку британок з австрійками. Передусім важливо було не програти. Віддам належне підопічним — навіть пропустивши відразу по перерві, вони не запанікували, намагалися грати в пас, і саме після чітко розіграної багатоходівки Юлія Христюк на 90-й хвилині вирівняла становище — 1:1. Якби ми поступилися, то це було б несправедливо.

— У заключному турі українки зустрічалися з австрійками, які завдяки двом перемогам поспіль уже забезпечили собі перше місце. Це якось позначилося на настрої суперниць?

— Ні, вони діяли в притаманному їм атакувальному стилі, жорстко зустрічали при втраті м’яча. Проте ми зуміли дати їм бій. До речі, напередодні останнього поєдинку дівчатам у відеозверненні побажали продемонструвати свої найкращі якості жіноча збірна України, футболісти національної збірної Георгій Бущан, Олександр Зінченко, Андрій Пятов. Це стало неабиякою підмогою. І хоча територіальною перевагою володіли австрійки, але ми відповідали на кожну їхню атаку контрвипадом. Прикро тільки, що під завісу поєдинку дозволили суперницям забити. Та все ж, як з’ясувалося невдовзі, поразка з мінімальним рахунком дозволила нам за додатковими показниками фінішувати третіми й залишитися в Лізі А, бо в паралельному матчі шотландки розгромно поступилися господаркам.

— Кого б ви відзначили серед підопічних?

— Не буду цього робити, ми були сильні командою, продемонструвавши бійцівську вдачу.

— Хто вам допомагав у Нідерландах?

— Тренер Володимир Левчук, аналітик Валерій Бахур, адміністратор Геннадій Гора й медики Марина Єльшова та Віталій Тіліян.

— Що далі?

— Наприкінці листопада відбудеться жеребкування, і ми довідаємося, хто буде нашими суперниками в груповому турнірі другого раунду. Тоді ж стане відома й країна-господар.

Євро-2022 (WU-19). Ліга А. Група 1

20.10.2021

Австрія — Шотландія — 1:0

Нідерланди — Україна — 4:1

23.10.2021

Шотландія — Україна — 1:1

Нідерланди — Австрія — 0:1

25.10.2021

Україна — Австрія — 0:1

Шотландія — Нідерланди — 0:3

Підсумкова таблиця

 

 

І

В

Н

П

М

О

1

 Австрія

3

3

0

0

3—0

9

2

 Нідерланди

3

2

0

1

7—2

6

3

 Україна 

3

0

1

2

2—6

1

4

 Шотландія 

3

0

1

2

1—5

1

Формат турніру

Перший раунд визначає, які команди піднімуться лігою вище, а які опустяться лігою нижче перед другим раундом, який відбудеться навесні 2022 року. Посів учасників перед жеребкуванням другого раунду залежатиме від того, які місця у своїх групах команди посядуть у першому раунді.

Вихід у вищу лігу

Із Ліги В до Ліги А: шість переможців груп і найкраща друга команда.

Виліт у нижчу лігу

Із Ліги А до Ліги В: сім четвертих команд у своїх групах.

Жеребкування другого раунду відбудеться наприкінці 2021 року. Сім переможців груп Ліги А за підсумками весняних матчів приєднаються до збірної Чехії у фінальній стадії, яка проходитиме з 27 червня по 9 липня 2022 року. Також відбудеться перехід команд між лігами, який буде актуальним для першого раунду ЧЄ-2022/2023.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
18.11.2022 16:20

Валерій Паламарчук: «В Ізраїлі дівчата зіграли навіть краще, ніж ми очікували»

Молодіжна жіноча збірна України WU-19 в Ізраїлі посіла третє місце в г...

19.05.2022 17:03

Валерій Паламарчук: «Україна заслужено залишилася в елітному дивізіоні»

В Австрії відбулися поєдинки другого етапу відбору Євро-2022 (WU-19) у...

Підписатися на новини