Українська асоціація футболу продовжує роботу з підвищення обізнаності осіб, які працюють із дітьми, щодо захисту підопічних у футболі

Протягом останніх шести місяців Українська асоціація футболу брала участь у пілотному проєкті УЄФА щодо захисту дітей у футболі (UEFA Child Safeguarding PILOT 1). Проєкт, що впроваджувався за підтримки міжнародної благодійної гуманітарної організації Terre des Hommes, має на меті розвинути та зміцнити захист дітей у футболі в Україні.

У результаті Українська асоціація футболу впроваджувала такі цілі, як створення основи для захисту дітей та підвищення обізнаності з питань захисту дітей.

Фото УАФ

Завершенням цього пілотного проєкту стало проведення вступних семінарів із питань захисту дітей та розробка Політики УАФ щодо захисту дітей. Із цією метою в Україну прилетів представник партнерської організації УЄФА Terre des Hommes Владислав Олятовський.

Учасниками вступних семінарів, що проходили у вересні в Будинку футболу, стали тренери дитячо-юнацьких спортивних клубів, слухачі курсу «Диплом С» УАФ, студенти Національного університету фізичного виховання і спорту України, працівники Української асоціації футболу, УАФ маркетингу, Української асоціації електронного футболу, ОФК «Професіональна футбольна ліга», Всеукраїнської футбольної асоціації студентів.

Фото УАФ

Учасники ознайомилися з баченням УЄФА щодо проблеми захисту дітей у футболі, інструментарієм, розробленим УЄФА спільно з Terre des Hommes, та планами Української асоціації футболу в напрямі зміцнення захисту дітей у футболі в Україні.

Олександр Кириченко, старший тренер МФК «Бровари», зазначив наступне: «Дуже сподобалося. Інформативно, доступно, цікаво. Вважаю, що нашим колегам є над чим працювати, і такі семінари, думаю, внесуть чудові корективи в їхню працю, і це буде на благо наших дітей, а діти — це наше майбутнє».

Фото УАФ

Останній семінар був організований для хлопців із СДЮШ «Зміна» 2009 та дівчат із Академії футболу УАФ. Як зазначили наймолодші учасники, семінар їм сподобався, адже допоміг краще зрозуміти, що таке насильство, розрізнити його види, більше дізнатися про булінг та про те, як діяти у випадку булінгу.

«Зміцнення захисту дітей у футболі — один із напрямів соціальної відповідальності Української асоціації футболу. Ми вдячні УЄФА за надану можливість брати участь у пілотному проєкті, який допоміг здійснити важливий крок — розробити Політику Української асоціації футболу щодо захисту дітей. Наша політика підтверджує прагнення УАФ створити умови для безпечних та радісних занять грою у футбол або участі дітей в активностях, пов’язаних із футболом, незалежно від їхнього віку, статі, сексуальної орієнтації, етнічної приналежності та соціального походження, релігії та рівня здібностей або інвалідності. Вона є джерелом інформації та довідковим матеріалом для осіб, які працюють із дітьми безпосередньо чи опосередковано — працівників, волонтерів та осіб, які діють від імені УАФ у сфері футболу. Окрім цього, це досить прогресивний документ, що враховує останні правки до законодавства України («Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (Ланцаротської конвенції)» № 1256-IX, ухвалений Верховною Радою 18 лютого 2021 року), які посилюють покарання за виробництво та поширення дитячої порнографії, а також за сексуальне насильство над неповнолітніми. Ми повинні пам’ятати, що захист дітей — це загальне бажання, щоб діти були в безпеці й могли брати участь у футболі в інклюзивному середовищі, що виключає будь-які форми жорстокого поводження й завдання шкоди. Захист дітей — відповідальність кожного», — зазначає Микола Оскома, директор Департаменту розвитку футболу УАФ.

Фото УАФ

«Я був безмежно радий працювати в Українській асоціації футболу 23-го, 24-го та 25 вересня з трьома групами учасників — тренерами, персоналом та дітьми. Незважаючи на те, що організація знаходиться на початку свого шляху в питанні захисту дітей, очевидно, що Політику УАФ щодо захисту дітей буде затверджено найближчим часом. Зважаючи на східноєвропейський соціокультурний досвід, учасники були дуже відкритими до нової та непростої теми. Було приємно та цікаво обговорювати реальні ситуації, про які вони розповідали. На деякі питання відразу ж були знайдені відповіді з огляду на досвід учасників групи. Найбільш цікавим був семінар із дітьми завдяки їхньому щирому інтересу. Цікаво було проводити ігри та згодом їх обговорювати. Окрім цього, у мене склалося враження цілковитого професіоналізму персоналу Української асоціації футболу. Вони без проблем упоралися з усіма логістичними та технічними питаннями. Особливо ціную відкритість та гостинність моїх колег з УАФ і абсолютно вдячний їм за це»,  — підсумував Владислав Олятовський, експерт із захисту дітей, представник міжнародної благодійної гуманітарної організації Terre des Hommes.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
23.03.2024 10:15

Програма УЄФА «Плеймейкерс» підтримує дівчат на Тернопільщині

Наймолодші дівчата долучаються до футболу в трьох центрах програми УЄФ...

17.03.2024 10:00

У Києві пройшов турнір із мініфутболу, присвячений Дню українського добровольця

У Києві на полі НТК ім. В. Баннікова відбувся турнір із мініфутболу, п...

13.03.2024 13:17

Комітет арбітрів УАФ проводить у Львові навчально-тренувальний збір для арбітрів-жінок

У Львові відбувається навчально-тренувальний збір арбітрів-жінок, який...

Підписатися на новини