Олександр Косенко: «Румунія сповідує технічний футзал. Очікую на цікаві поєдинки»

Головний тренер збірної України з футзалу Олександр Косенко поділився очікуваннями від товариських поєдинків проти Румунії.

У рамках підготовки до фінального турніру Євро-2022 з футзалу синьо-жовті проведуть два спаринги в румунській Бистриці проти місцевої збірної. Матчі відбудуться 25-го й 26 вересня, їх прийматиме Multisport Hall Bistrita​. Стартовий свисток в обох поєдинках пролунає о 19.00.

Виїзду до Румунії передуватиме навчально-тренувальний збір, який українська команда проводитиме в Ужгороді 22—24 вересня. Головний тренер викликав до лав збірної України 15-х гравців.

Напередодні початку збору Олександр Косенко дав інтерв’ю прес-службі Асоціації футзалу України.

— Олександре Петровичу, уже цими вихідними збірна України проведе товариські матчі проти Румунії. Як охарактеризуєте майбутнього суперника?

Збірна Румунії — це команда якісного рівня з досить непоганим підбором гравців та бразильськими легіонерами у складі. Хоч румуни й не кваліфікувалися на чемпіонат світу, який зараз триває у Литві, та на Євро-2022, вони залишаються серйозною бойовою одиницею серед європейських збірних. Матчі з ними завжди складалися для нас досить непросто. Суперник сповідує технічний футзал. Очікую на цікаві поєдинки.

Останні очні матчі дійсно складалися для нашої команди непросто. У рамках фінальної частини Євро-2018 збірна України завдяки камбеку перемогла з рахунком 3:2, а в товариському поєдинку в Івано-Франківську поступилася — 2:5.

Якщо брати в цілому, то обидва матчі були нічийними. Під час чемпіонату Європи суперник пішов уперед із п’ятим польовим і пропустив, а в Івано-Франківську все відбулося навпаки. Це були протистояння рівних противників. Як я вже зазначав, матчі із цією командою завжди даються непросто. Суперник, як із бразильцями у своєму складі, так і без них, завжди сповідує атакувальний футзал. На різних форумах у Румунії були як сенсаційні перемоги, так і неочікувані поразки.

На ваше переконання, те, що суперник не потрапив на Євро-2022, стане для нього додатковою мотивацією, щоб прагнути реабілітуватися перед власними вболівальниками?

Звичайно, будь-яка невдача є додатковим мотивом для реабілітації. Хочеться якомога швидше виправитися та довести, що це було випадковістю. Тож, безумовно, вони докладуть максимум зусиль, щоб здобути позитивний результат. Потрібно розуміти, що футзал не стоїть на місці, і в Європі з’являється все більше сильних збірних. Яскравим прикладом стала Боснія і Герцеговина. Думаю, збірні Румунії й Сербії точно не очікували, що саме боснійці займуть у відбірній групі першу сходинку. Вочевидь, румуни більше налаштовувалися саме на сербів. Підсумком цих протистоянь стали два нічийні результати. Натомість збірна Боснії і Герцеговини завдала Румунії двох поразок. Тож, звичайно, суперник матиме додаткову мотивацію, але ми вирушаємо до Бистриці зі своїми завданнями.

Кілька питань щодо складу нашої команди. Ви викликали одного дебютанта — Ігоря Чернявського. Окрім того, після тривалої перерви до збірної повертаються Євген Сірий, Віталій Радевич та Андрій Цілик. Чому ви зупинили свій вибір на цих виконавцях?

Хочемо дати шанс хлопцям проявити себе на міжнародному рівні. Ми не знаємо, що буде ближче до чемпіонату Європи. Прагнемо переглянути тих гравців, на яких зможемо розраховувати в подальшому. Вважаю, що всі футзалісти заслужили на виклик. За Чернявським ми спостерігали ще впродовж минулого сезону. Можливо, Ігорю трохи не вистачає міжнародного досвіду, тож ці матчі мають піти йому на користь. Щодо інших, то відзначу, що ми спостерігаємо за всіма виконавцями. Сірий і Радевич добре провели попередній сезон і досить вдало розпочали нинішній. Водночас у Цілика минулий сезон вийшов досить неоднозначним. Натомість старт нинішнього чемпіонату Андрій провів напрочуд непогано. Можливо, він знайшов свою команду. Додатково відзначу, що Цілик є шульгою. Ми маємо певний дефіцит гравців з ударною лівою ногою. Цей момент також враховувався, адже в сучасному футзалі це має досить велике значення. Однак наголошу, що це лише додатковий фактор. Свій виклик Андрій заробив власною грою. Тож усе в руках хлопців. Ми не припиняємо пошуку потенційних кандидатів до збірної.

Чому не викликані на матчі зі збірною Румунії Білоцерківець та Єрьомін?

Ми розмовляли з Миколою та Олегом. Білоцерківець — один із ключових гравців і завжди перебуває в обоймі збірної. Поки ми маємо змогу переглянути інших виконавців, вирішили нею скористатися. Щодо Олега, то ми розглядали можливість його виклику. Утім, чемпіонат Білорусі стартував минулими вихідними, а вже в рамках другого туру «Вітен» проведе один із ключових матчів першого кола, в якому протистоятиме «Столиці». Ми пішли назустріч клубу і прийняли рішення не викликати гравця на поєдинки з Румунією. Поки що Олег набиратиме форму через ігри чемпіонату. Звичайно, із його можливостями ми також добре знайомі.

Петро Шотурма лише набирає кондиції й також пропустить майбутні матчі. Хто виведе збірну України на поєдинки проти Румунії з капітанською пов’язкою?

Ми маємо двох віце-капітанів — Журбу та Ципуна. Сергій та Кирило є старожилами збірної та капітанами у своїх командах. Вважаю, що буде справедливо, якщо кожен виконуватиме цю функцію в одному з матчів.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
19.04.2024 10:00

ЧС-2024 з футзалу: жеребкування фінального турніру заплановане на 26 травня

Федерація футболу Узбекистану повідомила, що жеребкування фінальн...

18.04.2024 11:00

ЧС-2024 з футзалу: визначилися потенційні суперники збірної України

Стали відомі ще шість учасників фінального турніру чемпіонату світу з...

16.04.2024 18:48

Збірна України з футзалу завершила турнір у Литві нічиєю з командою Франції

Сьогодні, 16 квітня збірна України з футзалу завершила виступ на міжна...

15.04.2024 20:14

Олександр Косенко: «Дуже корисна гра, і ми моментами мали доволі непоганий вигляд»

Головний тренер збірної України з футзалу Олександр Косенко прокоменту...

Підписатися на новини