Експерт-клуб Parimatch. Тренерський штаб збірної України: «Завдання виходу на чемпіонат світу ніхто не знімав»

Сьогодні в Києві у PM Hall Українська асоціація футболу й офіційний партнер національної збірної України ТМ Parimatch провели медазахід, під час якого було представлено новий тренерський штаб синьо-жовтих на чолі з виконуючим обов’язки головного тренера Олександром Петраковим. 

Захід пройшов в межах Експерт-клубу Parimatch, його модератором виступив прес-аташе національної збірної України Олександр Гливинський. До тренерського штабу національної збірної разом з Олександром Петраковим увійшли асистенти головного тренера Андрій Анненков, Олександр Шовковський, В’ячеслав Кернозенко, тренер-реабілітолог В’ячеслав Руженцев та тренер із фізподготовки Іван Баштовий (останній не був присутнім на засіданні прес-клубу).

Представник ТМ Parimatch Вадим Місюра

— Уже п’ять років наша компанія працює зі збірною. Сьогодні настав той момент, коли футбол має об’єднувати. У рамках цього прес-клубу ми хочемо показати, що ми всі разом зі збірною. Наша компанія завжди буде підтримувати національну команду. Цей рік був роком фурору, він приніс багато позитивних емоцій уболівальникам. Цього року, як завжди, ми намагалися підтримувати збірну. Під час Євро-2020 ми збирали десятки тисяч людей на Спортивній площі, вони дивилися матчі та переживали за команду.

Фото Павла Кубанова

В.о. головного тренера збірної України Олександр Петраков

— Хлопці збираються потроху, є травмовані. Сьогодні багато хто ще грає, у тому числі в Європі. Поки що не можу сказати про травми. Нам потрібно зустрітися, лікарі повідомлять мені ситуацію. Сьогодні приступаю до своїх обов'язків, проведемо тренування.

— Чи визначилися ви з капітаном команди?

— Капітаном був Андрій Пятов, віце-капітаном — Андрій Ярмоленко. Я нічого не хочу міняти, вони це заслужили. Залишається так, як і було.

— Чи підписали ви контракт з УАФ? Чи є конкретні дати? Також була інформація про те, що до тренерський штаб може увійти Олег Гусєв...

— Контракт у мене підписаний. Але далі інформація конфіденційна. З Олегом Гусєвим я не вів ніяких розмов.

— Вас призначили головним тренером збірної України за два тижні до першого матчу. Наскільки це складно психологічно?

— Скажу відверто, спочатку було важко. Я погодився, переживав, узяв на себе величезну відповідальність. Але зараз вже все нормально, втягнувся, сьогодні побачимося з хлопцями. Подивимося, як воно буде. Я з усіма гравцями розмовляв, зараз вони будуть з'їжджатися. Сьогодні буде перше відновлювальне тренувальне заняття. Така специфіка національної збірної — тут часу на розкачку немає. Треба бути професіоналами й уміти зібрати команду за два дні. Ми вже досвідчені люди, постараємося зробити все можливе, щоб відновити хлопців до гри.

— Після призначення навколо вас зосереджено багато уваги. Наскільки це впливає на концентрацію?

— Це не відволікає. Я ж не молодий хлопець. Компліменти мене не хвилюють так сильно, як раніше. Ви можете мене лаяти або хвалити — я не дуже звертаю на це увагу.

— Вас називають тренером-прагматиком. Чи побачимо ми еволюцію вашого стилю?

— Може так воно і є, можливо, я прагматик. Кажуть, що потрібно показувати якийсь футбол, який всі називають яскравим. Я знаю, що у футбол завжди грають на результат. Як національна збірна може не грати на результат? Може я й прагматик, але повинна бути ігрова дисципліна. Грає гімн країни, піднімається прапор. Але вийти й зіграти красиво для когось, але програти — не для мене.

— Ви багато працювали з молоддю. Хто з молодих гравців отримає свій шанс?

— Ми на всіх дивимося, ходимо на ігри. Мої помічники працюють, вони все бачать. Називати прізвища я не буду. Кожен молодий футболіст спочатку повинен проявитися себе в молодіжній збірній. Бути там на провідних ролях, забивати м'ячі, прогресувати. Після цього він отримає виклик до національної команди. А просто брати гравця на перспективу ми не будемо. Є досвідчені гравці, які заслужили це право. Також і молоді футболісти повинні заслужити виклик до національної збірної. Це величезна честь.

— Чи розібрали ви вже збірну Казахстану?

— Мені надіслали інформацію про цю команду ще 10 серпня. Я дивився її матчі. Подивився поєдинки з Україною, Північною Македонією, Францією. У нас ніколи не було недооцінки суперника. Казахстан — дисциплінована, навчена команда, зі своїми козирями. Я вже зробив для себе деякі висновки. Ми з помічниками все обговоримо. У мене є компетентні люди — Володимир Лазаренко та Авраам Кампомар, які будуть робити аналітику й розбір ігор.

Фото Павла Кубанова

— Ви розумієте, що в матчі з Казахстаном від збірної чекають тільки перемоги?

— Як я вже казав, ми розуміємо відповідальність. Попереду п'ять ігор, в яких не можна втрачати очки. Навіть унічию в Казахстані грати не можна.

— Чи будете ви намагатися перехопити Еріка Шуранова й Георгія Цітаішвілі в інших збірних?

— Я людина відкрита й пряма. Можу розповісти про ситуацію з Цітаішвілі. Свого часу під час турніру Лобановського він запевняв, що не гратиме за збірну Грузії. Але, як бачите, пройшов час, і Гіо пішов іншим шляхом. Він зробив свій вибір, його засуджувати не буду. Те ж саме стосується й Шуранова. Не можна вмовляти й просити когось, щоб він грав за свою країну. Тут має бути щось українське всередині, у душі.

— У вас дуже мало часу залишилося до матчу з Казахстаном. Які ваші першочергові завдання зараз? Чи збираєтеся ви змінювати футбол збірної, який сповідував Андрій Шевченко?

— Ви говорите про стиль Шевченка. Ви маєте на увазі контроль м'яча? Для мене контроль м'яча повинен бути ефективним. Є певні ділянки поля, де ми повинні реалізовувати свої моменти. Повинні завершувати атаки, здійснюючи флангові подачі або завдаючи ударів. А катати м'яч безцільно для статистики — таким ми не займаємося. Зараз першочергове завдання — провести бесіди. Як готуватися? Найголовніше — відновити гравців. «Шахтар» сьогодні грає в Ужгороді. Хлопці прибудуть до збірної завтра вранці, потім на нас відразу ж чекає виліт.

— Ви називаєте себе відкритим і прямолінійним. Це добре працює з молоддю. Як будете спілкуватися з дорослими футболістами? У такому ж стилі?

— Я прекрасно розумію, що повинен бути дипломатом. Але давайте ми проведемо кілька ігор, і тоді я відповім на це питання. Поки що я з хлопцями розмовляв тільки телефоном. Я з ними повинен поговорити віч-на-віч.

— Ви тепло привітали Шевченка на матчі «Інгулець» — «Динамо». За яких умов ви попросите поради в колишнього головного тренера збірної?

— Так, я поговорив із Шевченком ще телефоном. Ми з ним зустрілися на стадіоні «Динамо». Хочеться, щоб у нас було все добре й не довелося просити поради. Шевченко сказав, що зі своїм колишнім тренерським штабом відвідає матч із Францією.

— Який вплив ви мали на формування розширеного списку збірної України?

— Я складав цей список.

— Чи варто очікувати в подальших списках більше гравців із клубів УПЛ, але не з «Динамо» або «Шахтаря»?

— Це збірна команда країни. У ній повинні бути футболісти з різних клубів. Але ці гравці повинні відповідати рівню національної збірної. Ті люди, які будуть підходити під наші критерії, будуть викликатися.

— Віталій Буяльський грав дуже мало у збірній за Шевченка. Як ви оцінюєте його перспективи?

— Я з ним розмовляв на професійні теми. Я поки не буду розкривати тактичну схему збірної. Ми з Віталіком обговорили деякі нюанси. Сьогодні він прибуде до команди. Чудово, що він зараз виділяється на рівні чемпіонату. Однак рівень збірної зовсім інший, там інші вимоги. Ми поговоримо з Буяльським. Якщо він буде відповідати цій ролі, то буде виходити в основному складі. Усі кращі футболісти гратимуть, не хвилюйтеся. Але за умови, що вони будуть віддаватися. Хто не буде віддаватися й виконувати наші вимоги, той не гратиме.

— Чи привітав вас Мирон Маркевич із призначенням на посаду?

— У мене хороші стосунки з Мироном Богдановичем. Ми рідко телефонуємо один одному, але я обговорював із ним цю ситуацію, він побажав мені удачі.

— Чому ви викликали до збірної України Тараса Качарабу та Данила Сікана?

— Качарабу я знаю дуже добре, він пройшов всі вікові категорії на рівні збірних. І з людськими, і з ігровими якостями в нього все добре. У нас дуже багато травмованих гравців. Ми розраховуємо на Бондаря, Попова, Бурду. У зв'язку з цим я викликав Качарабу, який грає в Європі, брав участь в кваліфікації Ліги чемпіонів. Я з ним поговорив, він дуже радий виклику. Із Сіканом такак ж ситуація. Бесєдін травмований. Я з ним теж розмовляв, побажав йому одужання. Супряга теж був травмований, не набрав форму, вирішує трансферні питання. Я подивився, що Сікан виходить на заміну в «Шахтарі», підміняє Траоре. Два дні тому ми з Олександром Шовковським зустрічалися з Роберто де Дзербі. Тренер «Шахтаря» добре відгукується про Данила, я дуже добре його знаю. Тому й викликав до національної збірної.

— Як ви збираєтеся розподіляти сили на матчі з Казахстаном і Францією?

— Поки що я не знаю стану футболістів, як вони проведуть тур. Медичний персонал мені доповість про стан хлопців. Ми зараз поговоримо з тренерським штабом, із досвідченими гравцями. Звичайно, буде ротація. У Франції вибір гравців ширший — вони не думають про ротацію, адже можуть поставити два рівноцінні склади. Звичайно, журналістам я говорю, що зараз у голові в мене тільки матч із Казахстаном. Воно так і є. Адже якщо з Казахстаном трапиться невдача, то про наступні матчі вже можна й не думати.

— Чи обговорювали ви умови, за яких ви позбудетеся приставки «в.о.» й станете головним тренером?

— Мене цікавить результат. Ми завжди ставимо перед собою максимальні завдання. Ми прийшли сюди не за контрактами, паперами або приставками. Нам просто цікаво. Ми з хлопцями поставили завдання потрапити на чемпіонат світу в Катарі. Подивимося, як воно вийде. Але якихось гучних заяв ми ніколи не робили й робити не будемо.

— Матч із Казахстаном пройде на штучному газоні. Наскільки це ускладнює підготовку?

— У 2011 році ми вже грали з юнацькою збірною на цьому полі на цьому ж стадіоні. Також я нещодавно спілкувався з Русланом Костишиним, «Колос» якого грав із казахстанським «Шахтарем» на цій арені. Він каже, що поле дуже жорстке, вони його поливають дуже швидко. Поле специфічне. Але хто вміє грати у футбол, той грає скрізь і на будь-якому покритті.

Асистент головного тренера збірної України Андрій Анненков

— Поки роботи не було, ми тільки зібралися. Призначення для мене було неочікуваним, відповідальність дуже висока. Ми всі розуміємо задачі, які стоять перед збірною України. Це потрапляння на чемпіонат світу. Будемо намагатися їх виконати.

— Чи будете ви суміщати роботу в збірній та клубі?

— Так, я планую суміщати ці посади.

— Якими статистичними платформами ви користуєтеся у своїй роботі та які тонкощі можете розповісти?

— Ви використовуємо WyScout, аналізуємо гру суперників в обороні, в атаці, де саме вони помиляються. З’ясовуємо їхні сильні та слабкі сторони, робимо аналіз.

Асистент головного тренера збірної України Олександр Шовковський

— Емоції, які я переживав після Євро-2020 — це повне спустошення. То був чудовий етап роботи у збірній, але далі склалося так як склалося. Це вже історія, цю сторінку ми вже перегорнули. Дякую Олександру Петракову за те, що запропонував увійти до його штабу та продовжити працювати з командою. Думаю, той досвід, що я отримав у збірній, стане в нагоді.

Щодо поточного стану справ, гравці готуються у своїх клубних командах. Є певні проблеми, невеликі ушкодження у футболістів. Будемо спілкуватися з медичним штабом із цього приводу. Завдання виходу на ЧС-2022 ніхто не відміняв. Ми самі підняли планку на такий високій рівень, тепер маємо його тримати.

— Як ви можете охарактеризувати свої обовязки у тренерському штабі?

— Ми з Олександром Петраковим спочатку багато спілкувалися телефоном, я був відсутній в України. Ми обговорили багато питань. Перша мета на сьогодні — вирішення завдання, яке стоїть перед збірною. Що ж до моїх обов’язків, я зосереджуся на організації гри команди в обороні. Усі напрацювання ми спочатку обговорюємо, а потім рішення приймається тренерським штабом та особисто Олександром Васильовичем.

— Після відставки Андрія Шевченка ви попрощалися зі збірною України, а потім знову опинилися в команді. Що ви відчуваєте з цього приводу?

— Коли Андрій Шевченко залишив збірну, я теж написав заяву про звільнення. Потім, коли зайшла мова про призначення нового штабу, у мене відбулася розмова з Олександром Петраковим. Ця звістка була для мене неочікуваною. Після відставки я поїхав відпочивати із сім’єю, і раптом отримав запрошення. Я зовсім не був готовий до цього. Розмірковував певний час і вирішив, що той досвід, який я отримав під час роботи з минулим штабом, стане нам у нагоді.  

Фото Павла Кубанова

Тренер голкіперів збірної України В’ячеслав Кернозенко

— Перед поточним збором вибули воротарі Бущан, Трубін, Лунін. Замість них запрошені Бойко, Пятов та Різник. Це додає складнощів?

— Є речі, які ми не можемо змінити. Якщо говорити про тих, хто викликаний на цей збір — це ті люди, хто заслуговує на це. Зараз є короткий період часу і є задачі, які поставлені перед командою. Будемо намагатися їх досягти.

— Хто стане першим номером збірної — досвідчені Пятов, Бойко, чи Різник, який має постійну ігрову практику?

— Ми в процесі підготовки збиратимемо інформацію, візуально подивимося на гравців. Будемо висловлювати свої думки головному тренеру, у нас завжди останнє слово за ним. Моя особиста думка — на воротарській позиції, незважаючи на певні складнощі, у нас проблем не повинно виникнути.

— Які у вас особисто плани щодо суміщення роботи у клубі та збірній?

— До вчорашнього дня я мав суміщати ці посади, а зараз вже не знаю. Подивимося.

Тренер-реабілітолог збірної України Вячеслав Руженцев

— Ви досвідчений тренер-реабілітолог, працювали на фінальних турнірах за участю збірних. Але зараз для вас новий виток у карєрі.

— Так, я маю великий досвід роботи у такому важкому графіку, як на чемпіонаті світу. Є моменти, які виходять на перше місце у такому циклі, — це вже більше не підготовка, а відновлення футболістів. Будемо брати на озброєння цей досвід.

— Що ви можете сказати відносно фізичного стану гравців, яким належить провести виїзну гру в Казахстані, а за три дні — поєдинок із чинним чемпіоном світу?

— Усі гравці перебувають у різному стані. Хто грає за свої команди, хтось не грає. Будемо застосовувати індивідуальний підхід і в підготовці, і у відновленні.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
10.12.2022 23:14

Суперник на Євро-2024. Збірна Англії у чвертьфіналі поступилася Франції й залишила ЧС-2022

Збірна Англії, яка є суперником України у кваліфікації Євро-2024, вибу...

25.11.2022 23:05

Суперник на Євро-2024. Збірна Англії зберегла за собою перше місце у групі В ЧС-2022

Збірна Англії, яка є суперником України у кваліфікації Євро-2024, пров...

05.10.2022 16:22

Офіційно. Португалія, Іспанія та Україна подають спільну заявку на проведення Чемпіонату Світу 2030 року

5 жовтня у штаб-квартирі УЄФА відбувся брифінг за участі президента Фе...

05.06.2022 15:15

Інформація щодо трансляції матчу плей-офф відбору ЧС-2022 Уельс — Україна

Матч плей-офф відбору ЧС-2022 між збірними Уельсу та України, який від...

Підписатися на новини