Чемпіонат України U-19: новий сезон — за новим регламентом

Ювілейний, 10-й сезон чемпіонату України U-19, який стартує сьогодні, 22 липня, буде не зовсім звичним, адже вперше паралельно не гратиметься чемпіонат України U-21, який потрапив під скорочення. А це призвело до певних коректив у правилах першості серед 19-річних.

Отже, уперше поряд із футболістами, яким виповнилося не більше 19-ти років, гратимуть і старші виконавці. Це свого роду компенсація за втрату команд U-21, де отримували ігрову практику 20—21-річні резервісти та футболісти, які відновлювалися після травм.

У сезоні-2021/2022 на полі зможуть перебувати троє гравців 2000—2002 років народження, один ще доросліший гравець, а також не менше семи гравців 2003 року народження (та молодших). 

Збільшується й кількість учасників — до 16-ти. Востаннє стільки ж команд виходило на старт ще в сезоні-2015/2016.

Дебютний сезон проведе команда U-19 харківського «Металісту 1925», яку очолює відомий у дитячо-юнацькому футболі фахівець Роман Мельник. Є інформація, що під час міжсезоння тренерський штаб харків’ян переглянув більше 100 кандидатів на місце в заявці.

Повернулися до числа учасників чемпіонату U-19 «Чорноморець» (тренер — Анатолій Діденко, який перед цим очолював «Миколаїв-2» у другій лізі) та «Верес» (новостворений колектив довірили легенді рівненського футболу Богдану Самардаку). Після невеликої перерви через невизначеність майбутнього основних команд своїх клубів відновили тренування юніорські колективи «Десни» та «Миная», які завершили попередній сезон на 13-му та 14-му місцях із 14-ти можливих відповідно.

Значних досягнень та боротьби за призові місця від цієї п’ятірки очікувати наразі навряд чи потрібно. Хоча «Чорноморець» чотири рази у своїй історії посідав місця в топ-6 (2014, 2015, 2017, 2018), а одеська школа футболу (як, до речі, і харківська) завжди перебувала серед кращих в Україні.

Попри це, фаворитами сезону-2021/2022 в чемпіонаті U-19 потрібно вважати тих, хто регулярно виборює медалі, — «Динамо» та «Шахтар». Особливо цікаво подивитися на киян, адже команда Ігоря Костюка вперше після п’ятирічної гегемонії не виграла золоті нагороди. Варто очікувати від столичних футболістів реваншу.

А до команди U-19 влітку додалися гравці не тільки випускного класу академії 2004 року народження, але й 2005-го (наприклад, центральний захисник Єгор Сизонюк, якому пророкують велике майбутнє). До речі, футболісти 2004 року народження в команді U-19 грали вже в минулому сезоні: Артем Бенедюк, Арсеній Філатов, Владислав Єременко, Антон Царенко, Артем Слесар, Дмитро Мельниченко, Ігор Горбач. Дехто (Царенко та Горбач) встигли дебютувати навіть у команді U-21.

Більше мотивації в цих хлопців із «Динамо» має бути ще й тому, що у фінальному турнірі Еліт-ліги серед команд U-17 у серії пенальті вони також програли «Шахтарю», який очолює колишній тренер академії киян — Олександр Ситник.

У гірників команда 2004 року народження, як і в «Динамо», дуже потужна. А її представники — Андрій Булеза, Данило Удод, Іван Лосенко — також грали в чемпіонаті U-21. Вони ж виступали й у чемпіонаті U-19, а разом із ними — Олександр Роспутько, Роман Савченко, Олег Чуйко, Іван Борисенко, Антон Глущенко, Кирило Сігеєв, Денис Почапський та юнак 2005 року народження Олександр Ющенко. Помаранчево-чорні повернули собі звання чемпіонів України U-19 після п’яти невдалих спроб і навряд чи погодяться відразу його віддати.

Хто зможе скласти конкуренцію двом грандам? У минулому сезоні до трійки призерів увійшла «Зоря», але у складі команди Василя Баранова було багато футболістів 2002 року народження, які вже не зможуть відігравати таку ж велику роль у новому чемпіонаті. А власної школи луганці не мають із моменту вимушеного переїзду з рідного міста. Тому багато що залежатиме від якості міжсезонної комплектації гравцями 2004 року народження.

Натомість львівський «Рух», який минулого сезону підписав чудову команду вихованців львівських «Карпат» саме 2004 року народження під керівництвом Віталія Пономарьова, у дебютному сезоні в чемпіонаті U-19 фінішував на четвертій сходинці. І ключових гравців цієї команди не втратив. А хлопці Пономарьова під прапором КЗ ДЮСШ «Карпати» (Львів) провели дуже пристойний сезон-2020/2021 в Еліт-лізі U-17 і виграли матч за третє місце у дніпровського ДВУФК. Богдан Слюбик та Андрій Столярчук були визнані кращими захисником та півзахисником фінального турніру відповідно (кращий воротар — Денис Барченко із «Шахтаря», кращий нападник — Ігор Горбач із «Динамо», кращий гравець турніру — Антон Глущенко із «Шахтаря»).

Може видати сильний сезон «Ворскла», яка ніколи не опускалася нижче 10-го місця, а минулого сезону була п'ятою. Цього літа в тренерський штаб Віталія Косовського влився Павло Ребенок, який завершив ігрову кар’єру.

Продовжує розвиватися «Колос», де ефективно працює Олександр Поздєєв. Амбітні заяви робили керівники «Олександрії», але там цього літа відбулася зміна тренера: Юрій Гура очолив основний склад, а його асистент Олександр Карпов розпочав самостійну роботу з командою U-19. Школа олександрійців (як і ковалівців) до Еліт-ліги не входить, тому багато що залежатиме від якості селекційної роботи. Хоча трохи менше, ніж у «Зорі».

Можна очікувати прориву від «Маріуполя» чи «Дніпра-1» — це клуби, в яких стабільно працює система підготовки кадрів. Завжди дає перспективних вихованців і школа «Львова». Навіть «Інгулець», для якого минулий сезон у чемпіонаті U-19 був прем’єрним, восени 2020-го сенсаційно посідав друге місце в турнірній таблиці. Тому і з ним, незважаючи на відсутність елітної ДЮСШ, доведеться рахуватися.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
22.02.2024 10:00

Чемпіонат України U-19: «Шахтар» починає весняну частину в статусі лідера

Зимова пауза у змаганнях під егідою української Прем’єр-ліги май...

17.12.2023 14:01

Чемпіонат України U-19: «Динамо», «Дніпро-1» і «Шахтар» сформували трійку лідерів

Учасники чемпіонату України U-19 сезону-2023/2024 пішли на зимові кані...

14.09.2023 13:02

Чемпіонат України U-19: після шести турів сформувався квартет лідерів

У чемпіонаті України U-19 сезону-2023/2024 після шести турів не відбув...

Підписатися на новини