Олексій Хахльов: «Відкриття стадіону в Рівному буде справжнім святом та перемогою здорового глузду над усіма бюрократичними перепонами»

Пропонуємо вашій увазі інтерв’ю голови Рівненської обласної асоціації футболу, члена Виконкому УАФ Олексія Хахльова, яке стосувалося актуальних питань футбольного життя регіону.

Рівненський «Верес» уже цієї суботи вийде на старт чемпіонату української Прем’єр-ліги. У 2015 році саме завдяки ініціативі Олексія Хахльова, очільника Рівненської обласної асоціації футболу та громадської спілки «Верес-Рівне», після п’яти років відсутності в місті знову з’явилася команда ПФЛ.

— Якими були ваші емоції після здобуття «Вересом» чемпіонства й виходу до УПЛ?

— Такі події запам’ятовуються на все життя! Найголовніше в такі моменти те, що це почуття радості було з ким розділити, адже велика кількість рівненчан, які стали співвласниками (акціонерами) Народного клубу «Верес», були щасливі та горді за свій «Верес»! А для мене особисто було надзвичайно важливим вирішити завдання відродження професіональної футбольної команди на Рівненщині у формі акціонерного товариства. Ще в 2015 році, після обрання мене головою Рівненської обласної федерації футболу, таке стратегічне питання було взяте мною до виконання. Щасливий, що вдалося реалізувати мрію рівненських уболівальників!

— Чи варто «Вересу» було поспішати, не маючи належної інфраструктури, заходити вже зараз до УПЛ?

— Є такі питання, які не мають однозначної відповіді. На мою думку, саме широка, непідкупна та справжня підтримка вболівальників надає дієвого імпульсу в побудові потужного футбольного клубу на Рівненщині. Адже це фундамент для ефективного діалогу з владою та предмет зацікавленості для бізнесових структур. Ми знаємо й розуміємо свої обмеження, але сприймаємо їх лише як можливості для росту. Як це не дивно буде звучати для декого, але скажу — відсутність на сьогодні належної інфраструктури у «Вересу» означає величезний потенціал для розвитку. А це, в свою чергу, є основним приваблюючим моментом для інвесторів. Тому поява в найближчому та реальному майбутньому позитивних новин щодо інфраструктури однозначно вплине на збільшення попиту та ріст вартості акцій публічного акціонерного товариства «Рівненський народний клуб «Верес».

— Як гадаєте, чи мали б ми «Верес»-2021, якби не було «Вересу»-2015?

— Вважаю наявність сьогодні професіонального футбольного клубу нового зразка в Рівному однозначно перемогою! І як кажуть, у кожної перемоги багато батьків, лише поразка залишається сиротою. Пройдений із 2015 року шлях був надзвичайно цікавим та неповторним. Додалося трохи сивини та зморшок, але натомість у нас з’явився предмет любові та гордості — «Наша мрія — «Верес» Рівне». Можливо, колись напишу про це спогади. Але зараз хочеться подякувати всім, хто був і є в історії відродження клубу!

— Після приходу до «Вересу» Івана Надєїна ви поступово відійшли від справ у клубі. Чим це було продиктовано і які зараз у вас стосунки з народним клубом?

— Вважаю наше знайомство з Іваном Надєїним доленосним. Ще у 2018 році ми почали нашу розмову з формату можливого спонсорства. Але згодом Івана Олексійовича зацікавив формат народного клубу у формі публічного акціонерного товариства. Через тривалі діалоги ми зрозуміли про наявність спільного бачення та спільних амбіцій щодо створення альтернативної моделі функціонування футбольного клубу в українських футбольних реаліях. Криза наших національних футбольних змагань очевидна за головним критерієм — низькій кількості вболівальників на стадіоні на домашній грі команди. Люди не особливо хочуть ходити вболівати за чиюсь команду. Тому ми зробили можливість їм стати співвласниками СВОГО клубу та підтримувати СВОЄ! Безумовно, це потребує зміни футбольної ментальності через тривалий та довірливий діалог. Але впевнений, що новий президент «Вересу» до цього готовий.

— «Верес» — асоційований член РОАФ, як будуються стосунки між асоціацією та клубом?

— У нас є порозуміння в стратегічних питаннях. Працюємо разом. Наприклад, щодо розвитку жіночого футболу на теренах області, за який у «Вересі» відповідає виконавчий директор РОАФ Олег Кучер. Також до оперативної роботи в клубі залучений молодий перспективний менеджер Тарас Кир’янчук, який поєднує цю діяльність із виконанням функцій спеціаліста РОАФ. Взаємодіємо стосовно розвитку навіть таких новітніх векторів, як кіберфутбол. Тобто вважаю, що є спільне бачення та хороша стратегічна перспектива. Бо разом ми — сила!

— Чи є спільне розуміння асоціації та клубу того, що «Верес» має бути вершиною футбольної піраміди на Рівненщині?

— Завдяки успіхам «Вересу» футбол на Рівненщині зацікавлює наше підростаюче покоління. Росте кількість дітей, які бажають займатися цим видом спорту. Про це свідчить уже майже десяток створених приватних футбольних шкіл!

— РОАФ зайняла активну позицію в питанні реконструкції стадіону «Авангард», надсилала листи до керівництва держави. Нещодавно уряд оголосив про готовність виділити 100 мільйонів на стадіон у Рівному. На вашу думку, які тепер перспективи?

— Насамперед, хочу подякувати президенту УАФ Андрію Васильовичу Павелку, який питання реконструкції стадіону «Авангард» у Рівному від початку тримає на особистому контролі та супроводжує всі етапи виконання робіт. Для Рівненщини успішне завершення та відкриття стадіону буде справжнім святом та перемогою здорового глузду над усіма бюрократичними перепонами. Великий заділ для початку робіт було зроблено попереднім міським головою Володимиром Євгеновичем Хомком. Саме він надав цьому процесу незворотній характер. Надзвичайно приємно, що новообраний очільник Рівного Олександр Віталійович Третяк є палким уболівальником «Вересу» та людиною слова. Саме його обіцянка про успішне завершення реконструкції переросла в реальне виділення коштів новою каденцією міських депутатів Рівного. Хочу подякувати також голові Рівненської обласної державної адміністрації Віталію Станіславовичу Ковалю в результативному лобіюванні виділення коштів із державного бюджету.

А якщо нагадати, з чого все почалося, то ситуація була майже патовою. Адже до 2015 року стадіон «Авангард» належав у співвідношенні 50/50 Рівненській обласній та міській радам. Моїм першим офіційним листом було звернення до Рівненської обласної ради про передачу 50% частки власності на стадіон «Авангард» на баланс …Рівненської обласної федерації футболу. Мабуть, тоді депутати трохи злякалися такої моєї нахабності. І натомість передали свою частку міській раді. Такий собі «мат у два ходи», і ввімкнулося зелене світло. Це створило єдиного власника майнового комплексу та дало можливість запустити процес реконструкції стадіону.

— Що скажете тим, хто стверджує, що будівництво стадіону для Рівного — це невиправдана розкіш?

— Невиправдана розкіш — це втратити момент і не повернути «Верес» до Рівного на реконструйований стадіон. Для міського бюджету повна вартість виконання робіт була б, безумовно, великим навантаженням. Але на сьогодні є чітке розуміння про реальне співфінансування реконструкції стадіону «Авангард» з обласного та державного бюджетів. Остаточні кошториси та суми будуть відомі після закінчення всього комплексу робіт. Упевнений, що генеральний підрядник, фірма «Фіалка», прозвітує за кожну витрачену гривню.

— Ви були головним ідеологом створення в Рівному народного клубу, що скажете про нинішню народність «Вересу»?

— Дуже легко та одночасно дуже важко створювати щось нове. Порадників та критиків безліч, а допомагати та нести відповідальність майже нікому. Наразі, як президент громадської спілки «Рівненський футбольний клуб «Верес», я разом Іваном Олексійовичем Надєїним є співзасновником публічного акціонерного товариства «Рівненський народний клуб «Верес». Ми знайшли оптимальну та дієву форму для поняття «народний клуб». Усі регламенти та внутрішні процедури чітко виписані в Законі України «Про акціонерні товариства». Вважаю, що ми приречені на успіх, якщо не звернемо з принципової позиції. Я також є акціонером, маючи поки одну акцію клубу, і хочу сказати що рівень народності (тобто відкритості та прозорості в прийнятті рішень) в клубі є безпрецедентним.

— Яким чином місцева влада, на вашу думку, мала б підтримувати «Верес», окрім як будувати стадіон?

— Дякую за хороше питання. Тут важливий аспект, на якому хочу детально зупинитися. У дискусії про те, чи потрібно виділяти кошти обласного або бюджету територіальної громади на підтримку спортивних клубів (команд), завжди є прихильники різних точок зору. Одні категорично проти, інші впевнені, що ці гроші є запорукою існування спорту. На прикладі взаємодії публічного акціонерного товариства «Рівненський народний клуб «Верес» та Рівненської міської ради хочу запропонувати змінити підхід до так званої фінансової підтримки. Замість простого виділення грошей у безповоротній формі з боку міської влади варто розглянути зовсім інший варіант. А саме — придбання акцій клубу. Це дасть для бюджету громади можливість не просто витратити гроші, а здійснити інвестицію та дати сигнал усім іншим потенційним інвесторам про довіру до «Вересу»! Гроші громади збережені у вигляді цінних паперів, клуб отримав кошти на здійснення поточної діяльності, сторони показали новий ефективний приклад співпраці. А найголовніше, що новий акціонер (міська влада) стає співвласником клубу, який зацікавлений в успішному розвитку. Тобто в реальному зростанні вартості як всього пакету, так і своєї частки акцій. 

— Ви про це говорили під час нещодавньої зустрічі з міським головою Рівного Олександром Третяком?

— Так, безумовно. Обговорили різні питання розвитку футболу. Приємно відзначити поінформованість та зацікавленість міського голови у всіх аспектах футбольного господарства. Футбольна вертикаль будується від дитини до професіонального гравця основного складу команди, від першого дворового майданчика до центрального стадіону міста. Мені спілкування додало оптимізму. Маємо спільну амбіцію прославити наше Рівне й через футбольні успіхи!

— Президент «Вересу» Іван Надєїн нещодавно в одному з інтерв’ю сказав, що ви ділитеся з ним своїм футбольним досвідом, даєте йому поради. Якою була остання ваша порада президенту «Вересу»?

— Ми маємо постійний діалог і знаходимо в ньому взаємно цікаві та важливі меседжі. Одною з головних моїх порад свого часу була ініціатива про призначення головним тренером саме Юрія Миколайовича Вірта — як виявилося, успішна. А остання, мабуть, те, що не варто сильно переживати після майбутніх поразок в елітному дивізіоні. Головне ж хочу сказати, що нам пощастило з президентом — Іван Олексійович щиро та по-справжньому любить «Верес» Рівне, і я вдячний йому за це!

НОВИНИ ПО ТЕМІ
08.04.2018 18:28

Юнаки ДЮСШ «Верес» перемогли у турнірі пам`яті героїв Небесної сотні

У Рівному завершився 4-й турнір із футболу пам’яті героїв Небесн...

22.03.2018 23:53

Рівненська обласна федерація футболу ініціювала створення Програми розвитку футболу на 2018—2022 роки

У четвер, 22 березня під час сесії Рівненської міської ради депутати у...

Підписатися на новини