Вадим Костюченко: «Користь від створення Еліт-ліги ДЮФЛУ визнають усі фахівці»

Перший віце-президент Української асоціації футболу Вадим Костюченко поділився із журналістами офіційного сайту УАФ своїми враженнями від чемпіонату Дитячо-юнацької футбольної ліги України, що вперше в історії пройшов одразу в трьох дивізіонах — Еліт-лізі, вищій та першій лігах.

— Користуючись нагодою, хочу передати вітання та висловити подяку всім гравцям ДЮФЛУ, тренерам та батькам футболістів від президента УАФ, члена Виконкому УЄФА Андрія Павелка, головного тренера збірної України Андрія Шевченка, президента ДЮФЛУ Віталія Борта, — сказав Вадим Костюченко. — Вважаю, що минулий сезон змагань серед дитячо-юнацьких команд видався дуже насиченим та вдалим. Відбулася велика кількість цікавих та потужних матчів. Організація змагань була на високому рівні, помітний прогрес юних футболістів.

Участь у змаганнях, які цього року вперше було проведено в трьох лігах серед дитячо-юнацьких команд та серед команд юніорів U-19 (перша ліга), узяли 180 закладів із різних куточків країни, головною статутною задачею яких є популяризація та розвиток дитячо-юнацького футболу та футболу юніорів.

Загалом кількість команд, які грали цього року під прапорами ДЮФЛУ, склала рекордні 452 колективи. Якщо в середньому в заявці кожної з команд було по 25 юних футболістів, то кількість гравців, які були задіяні, дорівнює 11 300. Ці цифри вражають!

За, безумовно, важку та продуктивну роботу Українська асоціація футболу дякує всій команді Всеукраїнської громадської спілки «Дитячо-юнацька футбольна ліга України» та її керівнику Віталію Борту.

Підбиваючи підсумки сезону, ми не маємо права не пригадати, в яких саме умовах було проведено чемпіонат України серед команд дитячо-юнацьких спортивних закладів. Постійні карантинні обмеження, пов’язані з боротьбою проти поширення коронавірусної інфекції COVID-19, вносили свої корективи в організацію великої кількості матчів чемпіонату, але й тут відзначимо чітку позицію ДЮФЛУ, яка в непростих умовах змогла довести корабель змагань чемпіонату України ДЮФЛ у гавань їхнього завершення.

— Підбиваючи підсумки сезону, про що найголовніше хотілося б сказати? Що із задуманого вдалося реалізувати, а що, можливо, ні?

— На мою думку, усе заплановане нами вдалося втілити в життя. Звичайно, є над чим працювати, ми щодня шукаємо різні варіанти для покращення умов для дітей, які займаються футболом.

Проблемні питання, які з року в рік турбують наш дитячо-юнацький футбол, не обійшли стороною й звітний сезон. Якість арбітражу, умови проведення деяких матчів, пов’язані з невідповідністю інфраструктурних об’єктів, та не завжди коректна поведінка представників команд і відповідної групи вболівальників — це ті проблеми, усування яких на часі. Але спільними зусиллями УАФ та ДЮФЛУ ми знаходимо механізми впливу, спрямовані на боротьбу із цими явищами.

Відзначу, що в минулому сезоні ми нарешті втілили в життя проєкт зміни формату змагань. Усі знають про те, що в сезоні-2020/2021 із метою підвищення рівня змагань нам вдалося сформувати із команд-учасниць три ліги за спортивним принципом. Це, безумовно, величезний крок уперед у розвитку дитячо-юнацького футболу України. Плюс — уже на всіх матчах ДЮФЛУ ведеться відеозйомка, а матчі Еліт-ліги транслюються в онлайн-режимі. Наявність відеозапису гри передбачена вимогами регламенту змагань. Завдяки цій опції можна проводити роботу над помилками як гравцям і тренерам, так і суддям.

Аналізуючи змагання, ми постійно намагаємося ініціювати заходи з покращення як організаційних принципів у проведенні матчів, так і безпосередньо науково-методичних чинників. Комітетом дитячо-юнацького футболу наразі розробляється регламент з атестації дитячо-юнацьких спортивних закладів. Це щось на кшталт регламенту для команд професіонального рівня, але зі спрощеними вимогами для клубів. На мою думку, цей документ після затвердження його Виконкомом УАФ додасть організаційної дисциплінованості всім учасникам змагань ДЮФЛУ.

Фото duflu.org.ua

— Про створення Еліт-ліги ДЮФЛУ говорили кілька років тому, але реалізувати цю ідею вдалося лише в минулому сезоні. Це був крок уперед?

— Безумовно! Це величезний крок уперед для наших юних футболістів. Постійно є прогрес, тому що навіть у лідерів Еліт-ліги практично немає прохідних матчів. Усі фахівці відзначають користь від такої реформи, констатуючи факт суттєвого зменшення прохідних поєдинків навіть на першому груповому етапі змагань. А підвищення конкуренції в кожному матчі є запорукою професійного зростання юних футболістів. Також однозначно така реформа пішла на користь нашим юнацьким та юніорським збірним. Про це постійно говорять самі тренери цих команд.

— Що скажете про суддівство в матчах ДЮФЛУ?

— На мою думку, суддівство було на досить високому рівні, поєдинки чемпіонату проводили кваліфіковані рефері. Хоча, на жаль, протягом сезону в окремих матчах не обійшлося без суддівських ляпів. Але не забувайте, що ігри команд ДЮФЛУ обслуговують арбітри-початківці, і нерідко суддя лише на кілька років старший за самих гравців. Психологічна загартованість рефері тут виходить на перший план, і де, як не в таких матчах, нам готувати кадри для суддівського корпусу?

— Чи планується в майбутньому розширення географії проведення фінальних частин чемпіонату?

— Так, у нас є це в планах. Ми працюємо над цим питанням не тільки на дитячо-юнацькому рівні, а й на рівні головної команди країни. Ви бачите, матчі збірної проходять у різних містах нашої країни, ми хочемо, щоб це стосувалося й дитячо-юнацьких команд, надто що в багатьох містах України постійно будуються нові спортивні об’єкти, і ми з великим задоволенням приймаємо пропозиції щодо організації та проведення фінальних турнірів саме на новозбудованих футбольних полях, підтримуючи таким чином статус об’єкта та надихаючи його господарів на постійний розвиток.

— ДЮФЛУ проводить свої змагання в тісній співпраці з Комітетом дитячо-юнацького футболу УАФ…

— Це дійсно так. Комітет дитячо-юнацького футболу є одним із найпродуктивніших у всій УАФ. Його члени постійно обговорюють нові тренди в розвитку дитячо-юнацького футболу, пропонують нові ініціативи та шляхом виконання цілеспрямованої роботи доводять свою професійну здатність, націлену на реформи в секторі базового футболу України. Я вже говорив, що члени комітету, підсилені відповідними фахівцями за напрямами роботи, працюють над створенням регламенту з атестації дитячо-юнацьких спортивних клубів. Також, як я вже зазначав, продовжується робота з налагодження дієвого механізму з виплати компенсації від професіональних клубів на користь дитячо-юнацьких спортивних закладів за підготовку юних футболістів.

Плани комітету, як і всієї УАФ, залишаються незмінними. Це розвиток дитячо-юнацького футболу в нашій державі, його популяризація, надання гідних умов для розвитку юних спортсменів, підготовка останніх для головної команди країни.

— Ви згадали про компенсацію за підготовку юних футболістів. Не секрет, що не всі клуби дотримуються встановлених норм, шукають шляхи, аби не платити дитячо-юнацьким закладам. Коли буде введено більш жорстке покарання за несплату компенсації?

— Поки що ми в УАФ не зовсім упевнені, що більш жорстокі заходи в зазначеному питанні дадуть позитивні результати та однозначно змінять ситуацію на краще. Ми дуже ретельно вивчили цю проблему, розглядаючи її з різних боків та під різними кутами, як із боку професіональних клубів, так і з боку дитячо-юнацьких спортивних закладів.

Це питання, як то кажуть, у нас на олівці, і це дуже серйозне питання, яким ми постійно переймаємося. Уже зараз є прописані чіткі регламентні норми при трансфері молодих гравців, а їхнє дотримання й виконання всіх умов контролюються відповідними органами. Тому я хочу запевнити дитячих тренерів, які виховують майбутніх зірок: Українська асоціація футболу зробить усе, щоб ваша робота отримала гідну винагороду!

НОВИНИ ПО ТЕМІ
07.10.2023 16:42

На столичному НТК ім. В. Баннікова пройшов київський регіональний відбірний етап турніру «Кубок нації»

7 жовтня в Києві на НТК ім. В. Баннікова продовжилися змагання відбору...

11.09.2023 08:44

Під час зустрічі у Вроцлаві представники УЄФА запевнили УАФ у подальшій підтримці

У Вроцлаві, де пройшов матч відбору Євро-2024 Україна — Англія (...

29.07.2022 17:03

У День Української Державності на Хмельниччині відкрили реконструйований стадіон

Проєкт у Кам’янець-Подільському було реалізовано в рамках програ...

23.10.2021 20:35

Перший віце-президент УАФ Вадим Костюченко взяв участь у церемонії відкриття відновленої академії «Металіст»

23 жовтня в Харкові відбулася церемонія офіційного відкриття футбольно...

Підписатися на новини