Мирон Маркевич: «Результат на Євро, поза всяким сумнівом, можна занести збірній України до активу»

Голова Комітету національних збірних команд УАФ Мирон Маркевич вважає, що за певних розкладів синьо-жовті могли замахнутися й на більше, ніж чвертьфінал континентального форуму.

Офіційний сайт УАФ попросив Мирона Маркевича підбити підсумки минулого чемпіонату Європи й заразом — виступу на ньому збірної України.

— Мироне Богдановичу, яким буде ваш загальний підсумок минулого чемпіонату Європи?

— У фіналі турніру зустрілися найбільш гідні збірні. А виграла команда, яка повинна була виграти. Якщо ж говорити безпосередньо про саме Євро, то було багато хороших матчів. Класний футбол показували навіть ті збірні, які не пройшли до плей-офф. Я б, наприклад, відзначив Угорщину. У суперництві з Португалією, Францією та Німеччиною угорцям п'яти хвилин не вистачило, аби вийти з «групи смерті». Мені сподобався минулий форум.

— Італія — ​​закономірний чемпіон?

— Так. Мені імпонує її стиль. Команда Роберто Манчіні весь час грає вперед, довго не затримує м'яч у середині поля. Італійці створювали багато моментів для взяття воріт. І мені дуже сподобався їхній перехід з атаки в оборону. Усі польові гравці беруть участь у відборі м'яча, це підкуповує.

— А перед Євро ви на кого ставили?

— Я відразу ставив на Італію і в інтерв'ю про це говорив.

— Крім угорців, яка збірна вам ще запам'яталася?

— Зі знаком плюс я б відзначив Швейцарію. Підопічні Владимира Петковича гідно виглядали в кожному з матчів. Сподобалися данці. Навіть без свого лідера Крістіана Еріксена колектив зібрався й продемонстрував не тільки бійцівські якості, але й результативний футбол. Розчарували хорвати, я очікував від цієї збірної більшого.

Фото Павла Кубанова

— Як оціните виступ на Євро команди Андрія Шевченка?

— Якщо відштовхуватися безпосередньо від результату, то він позитивний. Збірна України ще ніколи не доходила до чвертьфіналу чемпіонату Європи. Якщо ж говорити про гру, то питання є. Був хороший другий тайм у матчі з Нідерландами, перша половина гри з Північною Македонією. З Австрією зіграли відверто погано. Реабілітувалися в поєдинку зі Швецією. А ось матч проти англійців не можна занести нашій команді до активу.

— Чому, на ваш погляд, вийшли такі гойдалки в діях збірної України?

— Думаю, через коротку лаву запасних. У нас є футболісти, без яких ми не можемо обійтися, і все залежить від того, в якій вони формі. Андрій Ярмоленко непогано виступив на турнірі. Руслану Маліновському травма так і не дала зіграти на своєму максимумі. Олександр Зінченко провів непростий сезон за «Манчестер Сіті», і десь його не вистачило. Хоча в поєдинку зі Швецією ми побачили цього виконавця в усій красі. Роман Яремчук ніби непогано виглядав, але вважаю, що цей нападник міг зіграти й краще. В обороні у нас є проблеми, особливо в грі на другому поверсі. Багато пропускаємо зі стандартних положень.

— Можна було виступити краще, чи це був пік для цієї збірної?

— Вважаю, що можна було. Але знову ж таки — якби тренерський штаб не мав кадрових проблем і всі футболісти були в оптимальному стані.

— Попри це, якщо команда переписала історію, вона гідна похвали?

— Безумовно. Я вітаю тренерів, футболістів і весь персонал із гідним виступом на чемпіонаті Європи. Цей результат, поза всяким сумнівом, можна занести синьо-жовтим до активу.

— Який момент у грі збірної України був для вас найбільш позитивним?

— Характер, продемонстрований у другому таймі матчу з Нідерландами. І якби не цей курйозний третій гол у наші ворота, я цю гру поставив би в топ за останні роки у виконанні підопічних Андрія Шевченка.

— Назвіть трійку кращих футболістів збірної України на Євро.

— Олександр Караваєв, Олександр Зінченко, Андрій Ярмоленко.

— У вересні поновиться відбір чемпіонату світу. На що ми там можемо розраховувати після не зовсім вдалого старту?

— Потрібно серйозно підготуватися до цих баталій, не можна опускати планку. У футболі немає нічого неможливого. Попереду у збірної п'ять матчів. Якщо взяти в цих поєдинках максимум, то чемпіонат світу нікуди від нас не подінеться. Україні потрібний цей турнір, надто в непростий для країни час.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
24.07.2021 12:05

Капітани збірної України: за час Євро-2020 Ярмоленко обійшов Шовковського та Калитвинцева

П’ять матчів Євро-2020, в яких атакувальний півзахисник збірної...

22.07.2021 11:05

Євро-2020. Роман Яремчук — у топ-10 гравців, що найчастіше на турнірі влучали в площину воріт суперників

Нападник збірної України Роман Яремчук розділив із бельгійцем Ромелу Л...

21.07.2021 15:00

Збірна України на Євро-2020: офіційні дані матчів, доробок гравців

На Євро-2020 збірна України вперше в історії виступів на чемпіонатах Є...

21.07.2021 11:03

Євро-2020. Андрій Ярмоленко — у топ-10 найкращих асистентів турніру

Атакувальний півзахисник національної збірної України Андрій Ярмоленко...

Підписатися на новини